Последни Новини

Даниела Курдова, психолог и астролог: Човек, преживял трудности, е много по-устойчив в живота

Има ли стратегия българското образование
юни 6, 2022
Завиден интерес към новите издания на авторите от Православния богословски факултет на ВТУ на XV Пролетен базар на книгата
юни 7, 2022
Покажи всички

Даниела Курдова, психолог и астролог: Човек, преживял трудности, е много по-устойчив в живота

Специалистката е категорична, че Астропсихологията помага за много по-бързи резултати при справяне с проблеми

ВЕСЕЛИНА АНГЕЛОВА

Човек през целия си живот се опитва да избяга от страданието и се стреми към удоволствията, но чрез тях не се израства и не се върви напред. Всичко трябва да е балансирано, защото когато една личност е отдадена на удоволствия, дори и най-малкият проблем може да я срине. А този, който е преживял трудности, той е много по-устойчив и спокойно приема всичко, което му поднася живота. Философията и ценностите му се променят. Затова не трябва да се плашим от кризи, проблеми и сривове. Това съветва психологът Даниела Курдова от Велико Търново.
Тя е опитен специалист, който владее и тайните на Астрологията. Даниела Курдова е завършила „Финанси“ и „Счетоводство“. В продължение на години е работила в тази сфера като касиер, счетоводител до управител и дори изпълнителен директор на фирма за електронни изделия. Междувременно завършила „Психология“. Запалила се и по Астрологията. Любовта към това познание възникнало спонтанно от препоръка на нейна позната да си направи хороскоп. Астроложката открила, че начетената търновка има сериозен потенциал в тази насока. Даниела се амбицирала и се захванала със задълбочено изучаване на тънкостите на тази наука. Присъединила се към групи, изследващи учението на Петър Дънов. Най-много и допаднала Астропсихологията, в която съзряла сериозно бъдеще на професионалното си развитие.
„Психологията способства за по-бавно опознаване на човека, разкриване на неговите травми, отношения с родители, партньори, деца. Докато с помощта на Астрологията и по-специално след изготвяне на натална карта, ясно се виждат проблемите, разкрива се характера на човека, излизат на яве неговите маски, разшифрова се подсъзнанието му. Това дава възможност директно да се работи като се използват най-точните способи в конкретния случай, за да се постигне резултат. Така се спестява време за диагностика, защото една психологична консултация може да отнеме поредица от срещи и дълги разговори, докато психотерапевтът стигне до същината на проблема и се изгради доверие.А и този дълъг процес крие опасност специалистът да предаде свои несъзнавани модели у другия човек или да интерпретира неточно причините за проблема“, разяснява Даниела Курдова.
Психоложката допълва, че докато казусите в психологията са нещо по-абстрактно и изискват богат житейски опит, знание и индивидуална терапия, то наталната карта ги представя ясно, нагледно и категорично.
„Улавям нишката и още от първата консултация ми е ясно къде се корени проблема“, уверява деликатната дама.
Разказва, че в кабинета и идват хора, които се интересуват какво ги очаква в бъдеще.
„Подхождам от това какво е заложено в картата на човека- нейната основна тема, домовите позиции, установявам какви са особеностите на характера му, в кои сфери се очертават трудности. Едва след това пристъпвам към разглеждане на транзитите към момента и това, което е нужно да се направи. Не правя прогнози за повече от година и половина-две напред, защото съм убедена, че така се случва едно програмиране на дадената личност, това пък несъзнателно започва да действа и да привлича хора и събития, които да потвърждават въпросната тенденция. По тази причина не давам готови съвети, предоставям само леки насоки и препоръки, защото човек има свободен избор да направи това, което иска. Понякога е нужно много малко една личност да бъде подкрепена, за да изяви потенциала си и сама да намери изхода за справяне със затруднението по най-добрия за нея начин. Така човек придобива самоувереност, че е на правилния път. Много хора напоследък се съмняват, че не вървят в правилната посока, не правят достатъчно или грешат в действията си“, разказва Даниела Курдова.
Тя подчертава, че не е привърженик на убеждението за кармична предопределеност и че дадено житейско изпитание трябва непременно да се изживее и изстрада.
„По пътя си човек неизбежно среща трудности, но те са възможности за израстване и развитие. Затова не трябва да се избягват, заобикалят или замазват, а смело да се вземат решения и да се действа за преодоляването им“, съветва Даниела Курдова.
Като специалист психолог и астролог е забелязала, че хората масово търсят партньорства и темата за любовта е винаги актуална. „Интересуват се кога е подходящия момент за започване на работа, за създаване на фирма и стартиране на бизнес, за закупуване на жилище, по какъв начин да бъде купен имот-със спестявания, наследство, кредит и т.н. Като цяло хората искат да знаят какво хубаво ще им се случи в бъдеще“, споделя Даниела Курдова.
Тя пояснява, че от картата ясно се вижда дали човек има заключен дом, дали има планета, която е в слаба позиция като Астрологията дава варианти за отработване.
„Например ние сме подвластни на четири стихии-огън, въздух, вода, земя и ако картата покаже, че има дефицит на някоя от тях или е в по-малка степен, се препоръчват способи, за да се създаде необходимия баланс и човек да не се чувства подтиснат и блокиран. Ако липсва въздух, страда комуникацията, информацията, движението. За да се компенсира недостига на тази енергия, човекът трябва да общува с хора от зодиите Водолей, Везни, Близнаци или да консумира плодове, които растат нависоко, както съветва Петър Дънов. За липсата на земна енергия пък трябва да се похапват кореноплодни-моркови, картофи…“, изтъква Даниела Курдова.
Тя уточнява, че в наталната карта се разглеждат три основни домови позиции, когато се говори за професионална ориентираност – какъв е източника на финансови доходи, до какъв растеж в професионалната сфера може да достигне.
„Ако нещо не е наред в професионален аспект, има вероятност да се окаже, че човекът трябва да работи нещо, което е свързано с асцендента му. Това могат да са много дейности, но ако са налице силни аспекти и планети, които да водят към дадена професия, дори при опит за промяна, основата ще е една и съща. Когато обаче човек се почувства изчерпан, би било добре да приложи натрупания опит в друга сфера“, препоръчва Даниела Курдова.
Психоложката коментира, че по време на пандемията у много хора са се отключили паник атаки, депресивни състояния, дори агресия в резултат на повишена тревожност и страх. Най-често хората се оплакват от такива последици, предизвикани с професионалната дейност и по-рядко в следствие на семейни разклатени отношения. Даниела работи и с деца като най-ярките проблеми при тях са свързани с дефицит на внимание, разсеяност и агресия. „Образователната ни система за съжаление не е отворена за различен подход към отделните деца. Има артистични деца, на които им е трудно да се фокусират върху математика, физика и др.точни науки. Тези ученици са много умни, интелигентни, свободолюбиви и към тях трябва да има специален подход, защото темпераментът им е по-различен. Това показват и тестовете, които правим по време на консултациите. Тези деца с лекота пеят, танцуват, рецитират, пишат, рисуват…. Жадуват за внимание и да бъдат приети с тези техни себеизяви, защото реално средата ги потиска и иска да ги вкара в калъп. Насърчавам родителите да записват децата си на извънкласни дейности, защото имат много енергия, която трябва да бъде канализирана в правилната посока за индивидуално развитие. В противен случай ако тази енергия се потиска, може да се стигне до заболявания на психологическо и дори физическо ниво“, подчертава Даниела Курдова.
По думите на специалистката не са редки случаите и на хора със синдрома на Бърнаут.
„Всеки човек има изграден защитен механизъм срещу подобно прегряване. Паник атаките, депресията подсказват, че нещо не е наред и трябва да се вземат мерки. Ако обаче човек не обърне внимание на тези симтпоми, изпада в тежки състояния- спира да комуникира, напуска работа, стига дори до невъзможност да осъществява елементарни задължения. Затова конкретната личност трябва да обърне внимание на явните сигнали за проблем, да се замисли и да си даде сметка какво прави против себе си. За да се стигне човек до Бърнаут, означава, че се претоварва или че това не е неговото нещо и стресът, който изпитва не оправдава усилията“, обяснява Даниела Курдова.
Въпреки тежката финансова криза тя апелира хората да не се притесняват за прехраната си.
„Всеки трябва да вярва в собствените си способности и умения, защото тях никой не може да му ги отнеме. Дори човек да остане без работа, трябва да приеме този период като награда за себе си, да си почине, да започне да чете книги за справяне със ситуацията. Препоръчвам движение, разходки сред природата, да се забелязват малките неща“, изброява Даниела Курдова.
Не отрича, че това са много трудни моменти в живота. Споделя, че самата тя е преминала през такива периоди със загуба на близки хора, загуба на работа, на партньор…
„Запитах се защо съдбата ми удря такива шамари? И веднага си дадох сметка, че това е моментът, в който трябва да си стъпя здраво на краката и да взема нещата в собствените си ръце. Не трябва да се правят опити да се промени дадената ситуация, защото се хаби голям ресурс от време и енергия и не се стига до положителен резултат. Затова е необходимо човек да приеме проблема и себе си. Всичко, което се случа е част от конкретната личност, от неговите модели и от механизмите, които си е изградил. Но всеки има възможността да преработи тези модели, а изборът дали да го направи е личен. И тук се намесва специалистът, защото на изпадналия в криза му е трудно без подкрепа, без специални насоки, дори и без някой да го човърка по болните места, за да излезе от това състояние и да започне да гледа на живота по нов начин“, разяснява Даниела Курдова.
Опитната психоложка разказва, че консултации искат хора с различни професии и социален статус, болшинството са доста образовани, има клиенти и от чужбина, които я намират по препоръки на доволни хора.
„Работя предимно с хора, които вярват в информацията, която предоставя Астрологията. Случвало се е да ми поръчат изготвяне на хороскоп като подарък, но ако човекът, за когото е предназначен, не се интересува и не приема, ясно показва че не му е присърце и дори като че ли се опитва да опровергае информацията. За други обаче една такава консултация действа мотивиращо. Доста хора, които се вслушват и следват препоръките, ми се обаждат и казват, че животът им се променя към добро. Когато човек повярва, че му предстоят конкретни събития, започва да мисли в тази насока и всичко се случва много по-бързо. За тези процеси има психологическа обосновка, защото за един угрижен човек с притеснения, страхове, болки, това е вид лечение. Древният тракиец Залмоксис е казал : „Излекувай душата и тялото ще оздравее“. Душата и тялото са едно цяло“, категорична е Даниела Курдова.
Психоложката разказва, че наскоро при нея отишла жена мениджър в голяма фирма. Споделила, че шефката и заявила: „Имаш проблем с емоциите. Работата и емоциите не могат да вървят ръка за ръка“.
„Това е много ограничаващо, защото когато човек е креативен, емоциите го амбицират да твори“, категорична е Даниела Курдова.
Не крие, че има доста предложения от компании за изнасяне на мотивационни лекции пред служителите, които да бъдат стимулирани да развиват потенциала си.
„Добре е да се знае, че мъжете добре управляват бизнес, но жените задържат екипа. Това е така, защото жената е ориентирана към това да сплотява и тя разбира емоционалните състояния на хората, по-гъвкава е“, разяснява Даниела Курдова.
Експертката не подминава и темата за самотата. Много хора напоследък са сами и се оплакват, че не могат да срещнат подходящ партньор.
„В момента сме в ерата на Водолея и са характерни повече партньорствата. Измества се фокусът от семейния модел в посока партньоство. Има хора, в чиято натална карта не е заложено да имат партньор. Това означава, че в този живот те трябва да работят върху себе си и да развиват своята индивидуалност“, уточнява Даниела Курдова.
Освен страстта и към Психологията и Астрологията, дейната търновка има афинитет и към спорта. Отмаря с йога, обича да изкачва планини, да кара велосипед. Гордее се с трите си деца. Голямата и дъщеря е студентка по Психология, малката е приета Педагогика с български език и история, а синът и има интерес към математиката и географията.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е защитено от копиране !!