Последни Новини

Завиден интерес към книгата “Свалете знамената с почит” на Бойко Беленски, посветена на блестящия военен стратег ген. Владимир Вазов

Проф.д.н.Венелин Терзиев: Неоснователни са обвиненията в плагиатство
юни 2, 2022
Има ли стратегия българското образование
юни 6, 2022
Покажи всички

Завиден интерес към книгата “Свалете знамената с почит” на Бойко Беленски, посветена на блестящия военен стратег ген. Владимир Вазов

ВЕСЕЛИНА АНГЕЛОВА

При голям интерес премина премиерата на книгата “Свалете знамената с почит” на Бойко Беленски, посветена на блестящия военен стратег ген. Владимир Вазов в клуб “Журналист” в сградата на СБЖ. Залата на литературния салон едва успя да побере близки, приятели и почитатели на Беленски, които дойдоха да уважат събитието в Деня на Ботев и загиналите за свободата на България.
От издателство “Атеа” подчертаха, че датите на излизането на книгата- 6 май, и премиерата – 2 юни, са избрани не случайно, тъй като ген. Вазов е една от светините в националния пантеон на България.
Любезният домакин на клуб “Журналист” поетът Ивайло Диманов и член на УС на СБЖ, поднесе поздравления от името на председателя на съюза Снежана Тодорова към Бойко Беленски и издателството за книгата. От името на президента на Р. България Румен Радев бе прочетен и поздравителен адрес: “Моля приемете пожеланията на президентската институция за здраве, творческа енергия и успех в бъдещите Ви начинания!”
Издателят Делян Илиев окачестви сътрудничеството с Бойко Беленски като много успешно и сподели, че “Свалете знамената с почит” е седмият поред исторически роман, който издава “Атеа”. Той разказа и малко известни факти от живота на ген. Вазов като този, че е имал колекция от над 20 хиляди снимки от фронта, която е в неизвестност, вероятно конфискувана от новата власт, но все още има надежда, значими фотографии да са запазени. Делян Илиев призна, че когато опитвал на три пъти да направи във Фейсбук събитие за премиерата на книгата, социалната мрежа не го допускала, с мотив, че съдържанието противоречи на правилата и е политически некоректно.
Много приятели и почитатели взеха отношение към новоизлязлата книга.
Пръв взе думата Петър Велчев, бивш секретар на Литературния институт към БАН.
“Психологически Бойко Беленски потъва в душевността на генерал Вазов, включително до най- големи детайли. Едната линия е тази, другата линия е епичната, която описва събития”, сподели впечатленията си Петър Велчев. “Там естествено, камерата, обективът на автора се отдалечава. Художествената част е добре постигната, фабулата е изградена плътно, с герои. Много важен е езикът, когато автори като Стоян Загорчинов, Димитър Талев, Емилиян Станев пишеха исторически романи, техният език бе близък до събитията. Сега дистанцията е много отдалечена, повече от 100 години, което създава големи трудности, с което Бойко се е справил в голяма степен. Книгата е навременна, а това, че е такава, показва и факта, че социалните мрежи са се опитали да забранят съобщение за представянето й. Това е шестица плюс за книгата! Защото всичко, което противоречи на истината, сега се опитват да го забранят. Поздравявам Бойко за поредния му майсторски написан роман!”, заключи Велчев.
Проф. Ивайло Христов, преподавател в катедра “Медии и обществени комуникации” на УНСС също не спести положителни оценки към писателя.
“Искам да поздравя Бойко Беленски за куража и привързаността към тази тема. Не е тайна, че имаме силни исторически романи, имаме силна вълна от 60-те години – “Цената на златото”, “Случаят Джем” и др., да “ореш” в това поле, не е никак лесно, иска се талант, и можене, и усилия. И се радвам, че Бойко Беленски е успял да намери своя подход към историческата проблематика и тематика! Неговите книги са колкото верни и точни до действителността, толкова и пълни с психологически образи, които ни вълнуват и ни подтикват към размисли! Той много сочно се спира върху детайли, които “спъват” вниманието, насочват мисълта. Напоследък се появиха много романи, които пренаписват историята с комерсиални или геополитически цели. Но Беленски остава верен на историческите факти. В своята историческа проза той прави пантеон от ключови фигури- хан Омуртаг, цар Калоян – ключови фигури от Първа и Втора българска държава, през Възраждането с ключови фигури като Раковски и Ботев, при него са много премислени нещата”, обобщи проф. Христов.
Елена Славова, председател на НЧ “Белите брези” и съпруга на покойния генерал Ради Славов, на когото е посветена книгата, благодаря сърдечно на писателя.
“Той пише увлекателно и непринудено, с блестящ български език, благодаря много на Бойко, че посвети книгата от 100-годишнаната от рождението на моя съпруг!”, сподели Славова.
Развълнуван, думата взе и потомък на загиналия в Дойранската епопея редник Нягол Трифонов.
“Изправям се пред вас като правнук на един редник от 17-ти пехотен Доростолски полк от състава на 9-та пехотна Плевенска дивизия. Аз съм от село Бежаново, Луковитско, откъдето е и моят прадядо Нягол. Той е останал на една от предните позиции на Дойранската голяма позиция, 32-годишен, заедно с още девет войници и един офицер, в изпълнение на разузнаване с бой, в предните английски позиции. Аз искам да ви благодаря, че вие се обърнахте към иконата за нас, хората, които сме наследници на 33-ти Свищовски пехотен полк, 9-та пехотна Плевенска дивизия, 34-ти пехотен Троянски полк, да ви благодаря, че се обръщате към достойния генерал Вазов!” Г-н Няголов подари на писателя семейна реликва – “Свидетелство за признателност на Царство България на редник Нягол Стоянов Трифонов.
О.з. полк. Иванчо Георгиев, секретар на клуб “Граничар” към Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва също сподели свои размисли.
“Войната не е нещо, което е добро, но когато защитаваш и се бориш за националната чест, за народа на българите, които живеят на този полуостров, които са преминали от океан до океан, направили са в своето историческо развитие един огромен кръг и били държавотворен народ на Азия и Европа, тези велики личности са показали че българинът не може да бъде мачкан- той е горд, смел и защитава върховните идеали на своето Отечество!” О.з. полк. Георгиев съобщи, че след дни се провежда Деветия конгрес на СОСЗР и Третия национален събор на запасното офицерство в Ямбол, където ще представи новоизлязлата книга в средите на запасното войнство.
Емоционални размисли и мнения споделиха още почитатели на Беленски, дошли на премиерата, за да се запознаят лично с автора и да го поздравят.
Бойко Беленски благодари на всички, които уважиха събитието, на издателя и на съпругата си за подкрепата. Той подчерта, че за него е много важно да се придържа към историческата истина и фактологията, и не скри тревогата си, че доста съвременни творби пренаписват историята и спекулират с фактите.
Творческата среща завърши с разговори на чаша вино и автографи от писателя.

ВЕСЕЛИНА АНГЕЛОВА

Занимавам се с журналистика от 28 г. Кореспондент съм на вестник "Труд" за Великотърновска област. В личния ми сайт "Helios-as" ще намерите интересни четива за здраве, красота, наука, култура, образование, туризъм, изкуство, пътешествия. Благодаря за интереса и приятно четене!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е защитено от копиране !!