Последни Новини

Художничка сбъдва желания на ценители на изкуството

Мисли за духовно съзряване, а не за оцеляване
май 24, 2022
​​​​​Общинар № 1 на Велико Търново и председател на НАПОС-РБ награди читатели и дарители от кампанията “Ела в читалищната библиотека”
май 25, 2022
Покажи всички

Художничка сбъдва желания на ценители на изкуството

Ирина Стоянова е иконограф, прави стенописи и реализира арт-проекти

ВЕСЕЛИНА АНГЕЛОВА

Ирина Стоянова е талантлива художничка, която сбъдва желания на ценители на изкуството. Еднакво добре извайва икони, прави стенописи, разработва и реализира атрактивни арт-проекти.
„Обичам да се рея в творчество! Хвърлям се смело в нови начинания и не ме е страх! Трябва да бъдем смели и да вярваме в таланта си. Само тогава идват успехите и удовлетворението“, категорична е Ирина.
Талантът и открил преди години художник, приятел на родителите и. Майсторката на четката споделя, че е отдадена на изобразителното изкуство от дете и когато рисува, се чувства истински щастлива. Вярна на страстта си към изобразителното изкуство, Ирина завършила „Иконография“ във Великотърновския университет. Признава, че има специален афинитет към църковната живопис.
„Всичко в живота ми е свързано с рисуването. Опитвала съм да се реализирам и в други професионални сфери, но съдбата така завърта нещата, че отново се захващам с четките и боите. Преди години кандидатствах и ме назначиха на административна длъжност в Националния военен университет. По същото време построиха параклиса „Св.Седмочисленици“ в двора на учебното заведение, а мои преподаватели бяха ангажирани със стенописите. Присъединих се към проекта и вместо да стоя на бюрото в канцеларията, 3 години рисувах в църквата“, споделя даровитата художничка.
След това 7 години живяла в Испания и докато отглеждала двете си деца имала възможност да опознае други култури, да се докосне до изкуството на световно известни художници като Салвадор Дали, Пикасо, Рембранд и др.
„Използвах пълноценно времето на пандемията, за да разгърна творчеството си. Направих си ателие и се захванах със сериозни проекти. За мен като творец, най-важният фактор са идеите на хората. Когато дойде клиент, внимателно го изслушвам какво точно иска. Така построяваме заедно изображението. Картината става наистина въздействаща и изпълнява своята роля да радва, да доставя удоволствие и зрителна наслада“, посочва Ирина Стоянова.
Едно от последните и платна е с два препускащи коня-бял и черен. Картината със закодирана символика била за младо семейство по поръчка на дамата за рождения ден на съпруга и. Жената искала посланието да е, че устремени в една посока заедно ще успеят в съвместния си живот.
„Друга клиентка се оказа почитателка на феи и украси дома си с картини на приказни същества. Заклет родолюбец пък си поръча шест огромни платна, които разказват за поминъка на българина“, разкрива Ирина Стоянова.
В практиката си художничката е удовлетворила и по-странни предпочитания.
„Някои хора се оприличават на животни. Имах двойка 50-годишни клиенти, които се наричат „мишлета“. Поръчаха си картина с две танцуващи мишки. Когато я видяха, изпаднаха във възторг, мъжът предложи брак на избраницата си и след години съвместен живот, вдигнаха не една , а две сватби“, разказва художничката, която често се оказва и орисница на клиентите си.
Ирина споделя, че няма готови картини и икони, а изработва творби по поръчка.
„За да се получи добро изображение, трябва да знам историята на дадения човек и целта за създаването на платното. Когато рисувам мисля за повода, правя наричания, влагам цялата си положителна енергия и любов в творбата. Идеята е, когато тя попадне в дом или офис, да излъчва тази положителна настройка и послание. Творецът трябва да е с чисти и светли мисли, да изпитва милосърдие, доброта, състрадателност. Заради това навремето само монаси са изработвали икони заради душевната си чистота и дълбока вяра“, категорична е Ирина Стоянова.
Тя допълва, че много хора поръчват икони с ликове на светци-пазители при раждане на дете. Художничката с удовлетворение доверява за интересен случай от своята практика. Нейна приятелка пожелала Ирина да нарисува икона с библейската сцена Благовещение. Искала да я подари на своя позната, която не можела да се сдобие с рожба.
Само след 2-3 месеца притежателката на иконата забременяла и вече си има две прекрасни дечица.
„Най-голямото ми желание е творбите ми да радват хората. Преди да започна да рисувам им казвам, че ако не им хареса платното, не са задължени да го плащат и могат да се откажат от него. До сега не съм имала недоволен клиент“, категорична е Ирина Стоянова.
Духовитата художничка разработила цялостна концепция на бранда на производителка на козметика от натурални масла. Това направило качествените продукти още по-атрактивни и продажбите скочили.
Напоследък в честа практика се превръщат поръчките освен за персонализирани картини, но и за интериорни решения след обновяване на жилища и офиси.
„Имам клиенти, които ми изпращат снимки на домовете си и искат да им нарисувам картини, които да са в унисон с обзавеждането. Преди дни приключих с разкрасяването на детската стая на две близначета. Една цяла стена е изписана с цветя, птици, пеперуди. Сред тях съм нарисувала четирилистни детелини, в които съм закодирала здраве, късмет и радост“, обяснява Ирина.
Не са редки случаите, в които клиенти настояват да имат репродукции на картините на известни автори. Ирина подхожда изключително отговорно към тази задача като задълбочено изучава живота на художника, изследва историята на картината, потапя се в света на твореца и дори се опитва да съпреживее мислите и чувствата на художника, докато е създавал оригинала.
Така направила реплика на картина на Салвадор Дали по заявка на делови мъж, който доверил, че времето все не му достига.
Другото любимо хоби на Ирина след рисуването, е четенето на книги.
„За да възпита у себе си качества на ценител на изкуството, човек трябва да чете книги. Мечтата ми е да рисувам в библиотеки. Така децата, които прекрачват прага на тези книжовни съкровищници, ще се потапят в приказен свят. Ще бъдат запленени от багри и персонажи, а това ще породи у тях любов към книгите и изобразителното изкуство“, убедена е Ирина Стоянова.

ВЕСЕЛИНА АНГЕЛОВА

Занимавам се с журналистика от 28 г. Кореспондент съм на вестник "Труд" за Великотърновска област. В личния ми сайт "Helios-as" ще намерите интересни четива за здраве, красота, наука, култура, образование, туризъм, изкуство, пътешествия. Благодаря за интереса и приятно четене!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е защитено от копиране !!