Последни Новини

Уникална изложба с оригинали на петима световно известни творци разказва за Казанова

​​​​​Етнолог изследва историята на камбани, огласящи етнографски комплекс в Габрово
май 15, 2022
Мисли за духовно съзряване, а не за оцеляване
май 24, 2022
Покажи всички

Уникална изложба с оригинали на петима световно известни творци разказва за Казанова

Графики на Салвадор Дали, Кес Ван Донген, Рокуел Кент, Пол-Емил Бекат и Федерико Фелини са подредени в Художествената галерия във Велико Търново

ВЕСЕЛИНА АНГЕЛОВА

Уникална изложба на петима световно известни творци – Салвадор Дали, Кес Ван Донген, Рокуел Кент, Пол-Емил Бекат и Федерико Фелини официално бе открита в Художествената галерия „Борис Денев“ във Велико Търново. Експозицията бе представена от зам.кметът на общината Нейко Генчев, директорът Мартин Митев и един от двамата куратори -Василий Кесаури. Фамилията е собственик на повече от 3000 творби на видни художници и ги представя в престижни институции и галерии по цял свят, тематично оформени в 27 изложби. Експозицията във Велико Търново е под надслов „Казанова – мит в огледалото на визуалното изкуство“ и включва 78 оригинални литографии. Тя представя различните гледни точки на петимата автори, творили по темата. Експозицията показва погледите на художниците, които са от различни школи и периоди на 20 век.Творбите са в пет тематични раздела. Първият е Салвадор Дали – портфолио „Казанова“, следващият е Кес Ван Донген – портфолио „Казанова – първа любов“. Третият раздел е Рокуел Кент – портфолио „Илюстрации от мемоарите на Джакомо Казанова“, четвъртият е Пол-Емил – портфолио „Казанова – моите любови във Венеция“ и финалната част е Федерико Фелини – „Казанова“.Изложбата е продуцирана от Художествена галерия „Борис Денев“ и Община Велико Търново, в партньорство с Art Expo SIA от Латвия. Експозицията е 100-та в Европа и юбилейна за фамилия Кесаури, собственик на произведенията.

ВЕСЕЛИНА АНГЕЛОВА

Занимавам се с журналистика от 28 г. Кореспондент съм на вестник "Труд" за Великотърновска област. В личния ми сайт "Helios-as" ще намерите интересни четива за здраве, красота, наука, култура, образование, туризъм, изкуство, пътешествия. Благодаря за интереса и приятно четене!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е защитено от копиране !!