Последни Новини

Писатели дискутираха изкуството да се пише за деца

Представиха 30 творби в изложба на дървопрастика в галерия “Гъбенски” към НДФ “13 века България” в Трявна
май 11, 2022
Изложба с творби на Дали, Доген, Кент, Бекат и Фелини, посветени на Казанова редят във Велико Търново
май 12, 2022
Покажи всички

Писатели дискутираха изкуството да се пише за деца

Автори от България, Унгария и Сърбия участваха в Кръгла маса в Регионалната библиотека в Сливен

ВЕСЕЛИНА АНГЕЛОВА

Международна кръгла маса “Изкуството да се пише за деца днес – между модерните послания и фантазния свят” събра в Регионална библиотека “Сава Доброплодни” в Сливен писатели, издатели и библиотечни специалисти. Участие взеха и автори от Унгария и Сърбия. Форумът е част от програмата на 24-то издание на Националния фестивал на детската книга и бе открит от страна на организаторите от д-р Росица Петрова- Василева и от заместник-областния управител Пепа Генчева.
Целта на форума е чрез анализ на произведения от детската литература да се представи проекцията на съвременния свят в тях, промяната по отношение на ценностите, принципите и начина на реализирането на детската литература и как реалните и тревожни проблеми на модерността да бъдат предадени по разбираем и вълнуващ начин, посочи Росица Петрова.
В кръглата маса свои доклади представиха писателите Марин Трошанов, Никола Райков, Иван Раденков, Асен Сираков, Димитър Белчев, унгарската авторка Славна Карпати. Участие взеха и издателите Мариана Златарев, Виктория Бисеров и Георги Жеков.
В крайна сметка днешната детска книга е като вчерашната книга и като книгата отпреди един век, тя се променя в съзвучие на времето, в което се чете, посочи Асен Сираков.
“Всички книги, които от нас се определят като “добри” в този труден жанр през всички времена са приказки, истории и повествование, в които добро се бори със зло, правилно с неправилно, полезно с безполезно, морално с неморално, находчиво с глупаво и авторът според фантазията си създава измислен свят, където да противопостави изброените преди Доброто, Правилното, Полезното, Моралното и Находчивото да победят”, подчерта писателят.
Той допълни, че големият талант е дидактиката така умело да бъде вплетена в детската творба, че да не се усеща.
“Пиша от 12 години за деца и единствените съдници, на които вярвам, са самите деца. И като пиша изначално, си представям как текстът може да се адаптира за куклена пиеса, анимация, комикси, за да може детето да се забавлява”, сподели още Сираков, който участва с доклад “Реалност и фантазия. Детската книга днес”.
Влиянието на глобализма и опасностите на социалните мрежи върху детската психика, изместват ли дигиталните устройства четенето на книги, персонализирани и традиционни книги, кои са “модерните послания” за децата, отговорността да се издават книги за деца и др, бяха сред темите, представени от писатели и издатели.
Участниците получиха и двуезичен сборник с публикуваните доклади на български и английски език.

ВЕСЕЛИНА АНГЕЛОВА

Занимавам се с журналистика от 28 г. Кореспондент съм на вестник "Труд" за Великотърновска област. В личния ми сайт "Helios-as" ще намерите интересни четива за здраве, красота, наука, култура, образование, туризъм, изкуство, пътешествия. Благодаря за интереса и приятно четене!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е защитено от копиране !!