Последни Новини

Вече четвърт век Старопланински събор „Балкан фолк“ представя многообразието на традиционните културни ценности

Изложба с творби на Дали, Доген, Кент, Бекат и Фелини, посветени на Казанова редят във Велико Търново
май 12, 2022
Писателят Асен Сираков представи детските си книжки на малчугани от Сливен
май 13, 2022
Покажи всички

Вече четвърт век Старопланински събор „Балкан фолк“ представя многообразието на традиционните културни ценности

Над 1500 участници ще се изявят на сцената на XXV Старопланински събор „Балкан фолк“

ВЕСЕЛИНА АНГЕЛОВА

Вече четвърт век Велико Търново е домакин на Старопланински събор „Балкан фолк“, който през тази година ще се проведе от 12 до 16 май на сцената на Летния театър в парк „Марно поле“. Във форума ще се изявят повече от 110 фолклорни колектива и индивидуални изпълнители, като репертоарът на музикалните, певческите и танцовите групи ще бъде представен от около 1500 участници от България и Черна гора.
Паралелно със Събора се провеждат XII Български национален шампионат по фолклор „Евро фолк 2022“ и VII Световна купа по фолклор – Велико Търново 2022. Концертните програми ще протекат от 15:00 до 21:00ч. на 13, 14 и 15 май.
Официалното откриване на събитието ще се състои на 13 май от 19:30ч., а церемонията по закриването и награждаването на участниците – на 15 май от 20:00ч.
Старопланински събор „Балкан фолк” се провежда под патронажа на Националната комисия на България за ЮНЕСКО, с финансовата и логистичната подкрепа на Община Велико Търново и в рамките на Музикални празници „Евро фолк“.
Изпълненията, съставляващи културното преживяване, което обогатява музикално-танцувалните традиции на старата столица, се записват с професионална телевизионна техника и най-добрите от тях се излъчват многократно по четири сателитни телевизии с обхват цяла Европа. Всички концерти в рамките на музикалните форуми ще се излъчват на живо в онлайн платформите на Европейската асоциация на фолклорните фестивали – ЕАФФ и ЕврофолкТВ.
Свободният вход на Летния театър в парк „Марно поле“ очаква всички любители, ценители и поддръжници на традиционните изкуства да се насладят на феерията от танци, музика и песни!

ВЕСЕЛИНА АНГЕЛОВА

Занимавам се с журналистика от 28 г. Кореспондент съм на вестник "Труд" за Великотърновска област. В личния ми сайт "Helios-as" ще намерите интересни четива за здраве, красота, наука, култура, образование, туризъм, изкуство, пътешествия. Благодаря за интереса и приятно четене!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е защитено от копиране !!