Последни Новини

Празникът на яйцето отново събра многохилядна публика в Павликени

Читалището в Яворец пред вековния си юбилей работи по проект „Традиция, възродена в настоящето, за да пребъде”
май 7, 2022
Звезди на родната естрада стартират национално турне “Вечните песни на България” от Велико Търново
май 9, 2022
Покажи всички

Празникът на яйцето отново събра многохилядна публика в Павликени

ВЕСЕЛИНА АНГЕЛОВА

Павликени отново посрещна всички любители на веселите местни празници и ги покани да се забавляват на „Празника на яйцето“. Местният фестивал беше организиран за първи път преди девет години и оттогава се утвърди като знаково събитие в културния календар на античния и вечен град. Организатори на събитието са Община Павликени и фирма „Хайпро България“ ООД.
По традиция на празника имаше специална сцена с изпълнения на различни детски, ученически и самодейни състави, щандове на занаятчии и местни производители, детски работилници и кътове, увеселителен парк, както и много атракции за посетителите в градския парк „Кирил Ракаров“. Водещ на събитието беше Георги Низамов.
От рано сутринта в парка закипя трескава подготовка за събитието. В специална шатра местната готвачка Елена Божанова забърка стотици омлети и палачинки за гостите на събитието. Над 4000 яйца, дарение от спонсора на събитието, бяха предвидени за приготвянето на ястия, за спортните надпревари, за награди и т.н. по време на празника.
Селски кът организираха членовете на Народно читалище „Добра надежда-1896“, с. Караисен. Те показаха носии и песни от павликенския край, а жените от самодейната трупа бяха приготвили и много кулинарни изкушения за гостите. Любопитна за гостите беше т.нар. „мъжка“ ракия, както и пелин с 36 билки, производство на местната изба.
Началото на празника беше дадено сутринта от домакина – кмета инж. Емануил Манолов, който приветства павликенчани. „За нас в Павликени казват, че сме хубави хора, най-вече заради нашето гостоприемство. И ето – отново паркът е пълен; отново имаме щедра и разнообразна програма и отново имаме повод да бъдем заедно. Около българските трапези е винаги пълно с весел глъч и богато наредени ястия. И яйцето е основната съставка за много от тях. Затова този кулинарен продукт е наша емблема“, каза кметът. Инж.Манолов благодари на всички спонсори, организатори на програмата и гости, дошли на празника в града. За да бъде мероприятието на ниво, своите сили и творчески идеи впрегнаха служителите на читалището, училищата, детските градини, на Общинския пазар, на предприятието „Благоустрояване и комунални дейности“, общински служители, творчески колективи, местни дейци на изкуството и др.
Сред официалните гости бяха почетният гражданин на Павликени Весела Лечева, народният представител Йордан Терзийски, заместник областният управител Огнян Стоянов, кметове на общини и председатели на Общински съвети от цялата страна, представители на културни институти и неправителствени организации от областта.
Спортни игри, кулинарни състезания, изложения, изкуство с яйца и концерт съпътстваха празничната програма през целия ден. И тази година бяха организирани атрактивните игри между представители на местната власт в страната.
Заместник-кметът на община Полски Тръмбеш Росен Русанов се справи най-бързо с обелването на сварени яйца.
В естетската дисциплина за аранжиране на поднос с яйца най-добре се представи народният представител Йордан Терзийски, който впечатли журито с ефектна архитектурна конструкция от яйца и зеленчуци.
Кулинарния конкурс на изделия, приготвени от яйца отново впечатли всички участници в Празника на яйцето. Всички оценки в конкурса даваше жури с председател Иван Звездев. Ястията бяха подредени на маси близо до сцената и всеки можеше да ги разгледа и опита.
За предястието „Солена торта“ бяха отличени кметство Батак. Първенци в категория „Основно ястие“ станаха учениците от ПГАТ “Цанко Церковски” с ястието “Приказна каляска”. Тортата „Книга“ пък впечатли най-много дегустаторите и донесе първо място в категория „Десерт“ на ДГ “Буратино” с. Стамболово.
Специална томбола с голяма награда електрически скутер беше проведена с публиката.
В обедните часове най-малките гости на празника се забавляваха в интересни творчески работилници и ателиета. Организираха ги аниматорите от агенция „Елмазови“ – Севлиево.
Много местни производители показаха своята продукция на специалния занаятчийски базар.
На своята маса Зоокът Павликени представи яйца от над 46 вида птици – фазани, пъдпъдък, щраус, зеброва амадинка, нанду, токачка, зелени яйца от араукана и много други. Голяма част от тях са събрани от птиците, които са показани в зоопарка, а останалите са дарение.
Вечерта на празничния ден завърши с концерт на Атанас Колев – любимец на всички тийнейджъри, които поискаха именно той да е голямата звезда на „Празник на яйцето 2022“.

ВЕСЕЛИНА АНГЕЛОВА

Занимавам се с журналистика от 28 г. Кореспондент съм на вестник "Труд" за Великотърновска област. В личния ми сайт "Helios-as" ще намерите интересни четива за здраве, красота, наука, култура, образование, туризъм, изкуство, пътешествия. Благодаря за интереса и приятно четене!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е защитено от копиране !!