Последни Новини

Навръх Гергьовден излиза от печат първият документален роман за героя от Дойранската епопея ген. Владимир Вазов

Наш офталмолог специализирал в Индия, гради кариера в Германия
май 5, 2022
Късметлия си прибра най-големия джакпот в историята на тотото
май 5, 2022
Покажи всички

Навръх Гергьовден излиза от печат първият документален роман за героя от Дойранската епопея ген. Владимир Вазов

ВЕСЕЛИНА АНГЕЛОВА

Навръх Гергьовден излиза от печат първият документален роман за героя от Дойранската епопея ген. Владимир Вазов
Новият роман на Бойко Беленски „Свалете знамената с почит“ е своеобразен поклон към големия български военачалник и стратег.
Българският пълководец, който с качествата си поражда възхищение и преклонение у фелдмаршал Джордж Милн и генерал Ян Хамилтън, командващ английските войски при Галиполи през Първата световна война, един от гениалните военни стратези на ХХ век не само на България, но и на Европа.
Командир на Девета пехотна Плевенска дивизия е героят от епопеята при Дойран генерал-майор Владимир Вазов.
На професионализма, всеотдайността, родолюбието и доблестта на тази историческа личност е посветена документалната творба на Бойко Беленски „Свалете знамената с почит“. Произведението проследява живота на най-малкия брат на Иван Вазов, който винаги е оставал в сянката на патриарха на българската литература и на своя първоучител – генерал Георги Вазов.
„Написах книгата за ген. Владимир Вазов, след „Любовта на патриарха“, когато бях „навлязъл“ при изследването си в цялата възрожденска фамилия Вазови. Заинтригува ме съдбата на другите двама братя – Георги и Владимир, които правят блестяща военна кариера по време на Първата световна война.
Най-малкият от фамилията Вазови – Владимир, се отличава с блестящата си отбранителна операция при Дойран, където съотношението на противниковите войски към българската армия е 7:1. Да не забравяме и участието му в Балканската война (боевете при Люлебургас и Чаталджа) и Междусъюзническата (Цариброд и Пирот)“, споделя Бойко Беленски и допълва: „Аз съм кадрови офицер и с интерес се запознавах с прийомите на водене на бой и с фронтовия живот от онези времена“.
За написването на романа писателят е използвал архивни документи, животописните бележки на ген. Вазов и документи, които проследяват шестгодишното управление на най-малкия брат във фамилията Вазови като кмет на София.
„Генерал Владимир Вазов е национален герой и фигура от европейски мащаб, с която можем да се гордеем като българи, но за жалост не е оценена все още по достойнство, тъй като след 9 септември 1944 г., той и семейството му изпадат в немилост и забвение“, коментира още авторът.
Романът се характеризира с умело подбрани факти, разгърнато повествование, изящество на фразата и богатство на езика. Сюжетът завладява и ще обогати читателя с нови познания и преживявания.
Бойко Беленски е доктор по история и автор на над 20 романа, свързани с нашето забележително минало. Той добавя още един бисер в литературната ни съкровищница.
Автор е на историческите романи „Цар Калоян“, „Съзидателят кан Омуртаг“, „Възмездието на Телериг“, „Прозренията на Раковски“, „Да каже нявга народът“ и „Любовта на патриарха“.

ВЕСЕЛИНА АНГЕЛОВА

Занимавам се с журналистика от 28 г. Кореспондент съм на вестник "Труд" за Великотърновска област. В личния ми сайт "Helios-as" ще намерите интересни четива за здраве, красота, наука, култура, образование, туризъм, изкуство, пътешествия. Благодаря за интереса и приятно четене!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е защитено от копиране !!