Последни Новини

Проф.Тодор Галунов, преподавател по политология във ВТУ: Възможно е през есента да имаме предсрочни парламентарни избори

Ювелир превръща ловни оръжия в шедьоври
март 22, 2022
Проф. Пламен Легкоступ реди изложба от графики със закодирани митове, традиции, легенди 
март 28, 2022
Покажи всички

Проф.Тодор Галунов, преподавател по политология във ВТУ: Възможно е през есента да имаме предсрочни парламентарни избори

ВЕСЕЛИНА АНГЕЛОВА

Доста неприятни ситуации се струпаха върху настоящото Правителство-здравна и енергийна кризи, военен конфликт. Всичко това  допълнително утежни положението на кабинета и като че ли той все още не може да навлезе в своята работа. Това казва проф. Тодор Галунов, преподавател по политология във Великотърновския университет.
Според учения все по-осезаемо се чувства непознаване на обстановката в страната.
„Част от кадрите, които ни управляват, са получили образованието си в други държави, явно са се откъснали от своята Родина и не успяват на навлязат в истинските проблеми. Видим е дефицитът на експертиза“, категоричен е проф.Галунов.
Той напомня, че не са достатъчни само министрите за цялостното управление на държавата, а е важно в изпълнителната власт да има подготвени кадри.
„Основната партия, каквато е „Продължаваме промяната“ все още няма свои структури в страната. Това, че няма разгърната система от кадри по места, е сериозна предпоставка за нестабилно управление“, подчертава проф.Галунов.
По думите му на кабинета на моменти не му достига компетентност.
„Оказа се твърде неподготвен почти във всички сфери. Създава се впечатление, че се мъчи с властта и тя не му е съвсем по мярка.
На първо място провалът на настоящото правителство е в областта на цените на горивата и енергоносителите. Не мисля, че управляващите успяха да овладеят и здравната криза. Не виждам промени в модела на здравеопазване и всяка друга криза, ще ни намери отново неподготвени.
От гледна точка на Северна Македония, също няма постижения, а по-скоро има зацикляне и неяснота“, казва проф.Тодор Галунов.
Политологът е категоричен, че по въпроса за стабилността на Правителството ситуацията не е добра. Има напрежение в коалицията и това се усеща. Кадровата криза е налице. „Основната политическа формация “Продължаваме промяната” няма достатъчно подготвени кадри. Говори се схематично, правят се грешки. Няма подготвени лица, които да представят аргументирано идеите, дори и те да не са чак толкова лоши”, коментира проф.Галунов.
Той допълва, че предпоставка за всичко това е самото разположение на силите в Правителството, за което се казва, че е 4-партийно, но реално това не е така.
„Ако погледнем участниците в него, самите те са част от коалиции. Оказва се, че в този кабинет се балансират интересите на много политически сили и на по-малки партийки. Кабинетът е разнороден идеологически, състои се от партии, които изповядват социологическа идеология и формации, които са привърженици на модерния либерализъм.
Така, че сглобката на кабинета е по-скоро анти, насочена е против предишните управления. В един момент традиционните оправдания, че предходните управления са нанесли толкова щети на държавата, че ние нямаме време да ги поправим, това вече не е правене на политика. Кабинетът затъна в оправдания. А реално мина достатъчно време и има три месеца управление. До голяма степен кабинетът изтегли своите по-верни и подготвени кадри в изпълнителната власт, но пооголи парламентарната група“, изтъква проф.Галунов.
Той уточнява, че се забелязва, че представителите на правителството много често са на парламентарен контрол, но пък това е абсолютно правилен модел.
„Като че ли това става модел за вземане на решения. Забелязва се обаче старият модел, при който парламентарната коалиция си прокарва решенията и парламентарният контрол, който се упражнява, е по-скоро информативен. Обществото се информира за намеренията на кабинета като правителствената коалиция налага своята воля. Виждаме, че кабинетът не използва стратегия за дълго управление“,подчертава проф.Галунов.
Като аргумент за това той посочва факта, че „Продължаваме промяната“ не прави структури на партията по регионите. Това според политическия наблюдател, навежда на мисълта, че те самите не вярват, че ще управляват дълго.
„Ако една партия иска да се развива, тя изгражда свои структури, защото тази година може и да приключи с извънредни парламентарни избори, но през следващата година предстоят сигурни редовни местни избори. Освен това е наличие и първата оставка на член на кабинета. Отстраняването на военния министър Стефан Янев дойде доста рано още повече, че с настоящия премиер Кирил Петков работиха в екип в първия служебен кабинет. Това е сигнал за напрежение в коалицията“, коментира проф.Галунов.
Той напомня, че всички критерии за овладяване на настоящата ситуация с настъпваща инфлация и изключително сложна международна обстановка, Правителството при тези мерки, които предприема, може би щеше да падне.
„Парадоксът е, че състоянието, в което се намира държавата, както и войната, до едно положение всичко това може да крепи кабинета. Защото ще се намерят гласове, които ще кажат: „В такава сложна ситуация, държавата да се хвърли в нова поредна изборна кампания, няма да е разумно“. Това ще е опция кабинетът да се запази в рамките на коалицията, макар и с големи компромиси. Въпросът е колко месеца още, може да продължи това положение. Смятам, че ако всичко върви по този начин, е възможно през есента да имаме предсрочни парламентарни избори. Ситуацията е изключително комплицирана-шарен парламент, усложнена обстановка, и въпросната компетентност на управляващите“, обяснява проф.Галунов.
Той споделя, че България няма да пострада заради военния конфликт в Украйна.
„Според мен в България, война няма да има и тук ще се запази мирът. Но и във външно политически план, управляващите изпуснаха варианта да инициират преговорния процес да бъде у нас. Като държава член на НАТО и ЕС, това щеше да успокои украинската страна, а от друга страна пък сме страна с традиционни връзки с Русия и с Украйна. България можеше да се опита да организира такъв важен преговорен процес в най-тежкия проблем на човечеството, какъвто е войната, при които да се покаже, че имаме международно самочувствие. Българският политически елит обаче не успя да апелира, че ни има на картата и на Европа, и на света. Ако бяхме провели това домакинство умело като модератори, държавата можеше да допринесе за по-бързо прекратяване на конфликта, а и да спечели световно признание. Въпреки, че положението в Украйна е изключително сложно, но ние трябваше да се опитаме да влезем в ролята на миротворци“, убеден е проф.Тодор Галунов.
На въпрос ако се допусне хипотезата, че кабинетът падне в близките месеци, на кого народът ще гласува доверие при следващите избори, политическият анализатор заявява:
„Това е най-трудния въпрос, защото не знаем при какви условия ще падне правителството. Дали ще се срине тихо и кротко или ще бъде пометен след пореден масов протест.  „Продължаваме промяната“ освен, че няма свои структури в страната, няма и да получи тази еуфория у избирателите от предишния вот, когато представители и бяха припознати като представители на новата промяна“.
Според проф.Галунов новата партия на Стефан Янев има своите шансове, но трудно се анализира нещо, което все още е невидимо. „Говори се за тази формация, но няма конкретни проявления, няма явни лица. Знаем единствено за Стефан Янев, но не знаем дали той ще оглави новата партия. Появата на тази формация вероятно ще удари малките партии. Към момента можем да кажем, че такъв формат има шансове да влезе в парламента, но не е сигурно с какъв процент. Този проект има определено политическо бъдеще на следващия вот, но все още няма яснота дали ще е водещ и какъв вот ще събере, дали ще търси гласове, които се извисяват рязко срещу политиката на настоящото Правителство. Възможно е обаче да дръпне гласове от БСП, както и от „Продължаваме промяната“, казва в заключение проф.Тодор Галунов.

ВЕСЕЛИНА АНГЕЛОВА

Занимавам се с журналистика от 28 г. Кореспондент съм на вестник "Труд" за Великотърновска област. В личния ми сайт "Helios-as" ще намерите интересни четива за здраве, красота, наука, култура, образование, туризъм, изкуство, пътешествия. Благодаря за интереса и приятно четене!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е защитено от копиране !!