Последни Новини

Ювелир превръща ловни оръжия в шедьоври

Проф.д.н.Венелин Терзиев: Често забравяме, че сме част от хубавото, което трябва и може би ще се получи
март 22, 2022
Проф.Тодор Галунов, преподавател по политология във ВТУ: Възможно е през есента да имаме предсрочни парламентарни избори
март 28, 2022
Покажи всички

Ювелир превръща ловни оръжия в шедьоври

​​​​​Антон Маринов изработва плакети, украсява различни аксесоари

ВЕСЕЛИНА АНГЕЛОВА

Ювелир от Велико Търново превръща ловни оръжия в истински шедьоври. Антон Маринов изработва плакети, украсява различни аксесоари, които стават произведения на изкуството.
Маринов развива изтънченият занаят от 1993 година.
До преди 3 години се е занимавал по-усърдно с бижутерия. След като обаче станал ловец, у него се появила нова страст за професионална изява. Захванал се с ръчна украсата на оръжие. Постепенно хобито му се превърнало в занаят и през последните години изцяло се е отдал на този вид занимание. Изпълнява поръчки на запалени ловци от България и чужбина и предимно от цяла Европа.
От ателието на Антон Маринов излиза оръжие, което е преобразено с красиви инкрустации. Ловните уникати са притежание на ценители, хора с афинитет към изкуството.
„Клиентите ми са хора, които държат да притежават персонализирано оръжие. Не случайно е казано: „Украсеното оръжие е за генерали, а не за редовите войници“, коментира Антон Маринов.
Той разкрива, че за изображенията използва злато, сребро, мед, седеф. Имплантира скъпоценни и полускъпоценни камъни.
Маринов споделя моменти от работния процес.
„Клиентът казва какво изображение иска, а аз изработвам специален проект в няколко различни варианта на картината. След одобрение, се пристъпва към изработка. Това са предимно ловни сцени. Повечето изображения пресъздават ярки спомени на притежателя на оръжието от ловни излети, добити трофеи, интересни случки от хайки“, казва ювелирът.
Преди година се появил клиент, който пожелал върху приклада на пушката му да бъде изобразено диво прасе, повалено от две кучета, а ловецът да се показва зад близките дървета. Това бил ярък момент в ловната му дейност и искал да го запечата върху любимото си оръжие.
Най-нестандартната идея, която реализирал в практиката си Антон Маринов била на същия клиент. Мъжът пожелал от другата страна на пушката да бъде инкрустирана картата на България, а планините да са изваяни от злато. Притежателя на оръжието заявил пред бижутера: „Аз съм българин и обичам родната природа и искам планините да греят в злато“.
Антон Маринов разкрива, че работата по личното оръжие отнема различно време. Украсата на последната пушка му отнела близо 5 месеца, но пък оръжието се превърнало в истински шедьовър.
„И самото оръжие е уникално. Това е пушка Хайм 577 за африкански лов по биволи, носорози, слонове. Въпреки, че отстрела на слонове е забранен, клиентът ми, който е собственик на ловно стопанство в Африка сподели интересни факти. Той каза, че по квота в стопанството трябва да има 20 000 животни, а те са 60 000 и унищожават природата“, разкрива Маринов.
Опитният занаятчия допълва, че някои оръжия са изключително трудни за работа, защото са закалени и са с много твърдо покритие. Налага се отнемане на метала на конкретния детайл, за да се нанесат образите.
Изкусният майстор украсява хладно и огнестрелно оръжие-ножове, ловни карабини и гладкоцевни пушки. Признава, че избягва да гравира късо нарезно оръжие, заради законовите наредби, които спъват майсторите в тази област.
„Има законови ограничения, според които ни третират като притежатели на части на оръжие. За да нямам проблеми с властите, оръжието предварително се разглобява пред оръжейник. В протокол се описано какво се предоставя за инкрустация, а останалите детайли остават при длъжностното лице. Аз вземат само отделни части за украса“, обяснява Антон Маринов.
Бижутерът не крие, че познава добре устройството на отделните видове ловно оръжие и дори е изкарал курсове за оръжеен майстор.
„Наложително е да имам широки познания, за да не увредя гърмящите изделия“, уточнява ювелирът.
Той е категоричен, че не реставрира старинно оръжие, а работи само с съвременни пушкала.
„Изкуството да се инкрустира и гравира оръжие вероятно съществува откакто има такива пособия. Още от древността са изработвали предмети, накити и бижута предназначени единствено, за да изразят някакво качество на тези,
за които са предназначени – да бъдат по-привлекателни, да демонстрират стил, вкус, социално и финансово положение.
Ковачи и оръжейници са искали изработените от тях ножове, мечове, а по-късно и огнестрелни оръжия да носят знак, който да отличава собствения им стил. Много от самите притежатели на тези предмети, искат те не просто да са функционални, но и да имат символика чрез обикновен монограм или с богата украса, демонстрираща висок социален статус, религиозна принадлежност, членство в конкретна общност. Умението да се украсяват оръжия, чрез гравиране или инкрустации, е изкуство, което се радва на все повече почитатели както в чужбина, така и в нашата страна“, коментира Антон Маринов.
Извън творческата дейност той е запален ловец.
„Обичам излетите, но нямам много време за това занимание, защото съм затрупан с работа, но пък тя ми доставя огромно удоволствие. Много е деликатна. Изработката на детайлите е бавна, извършва се под микроскоп и с прецизни инструменти.
За изкуството обаче не могат да се налагат срокове. Хубавите неща стават бавно. Те трябва най-напред да са добре обмислени и след това изваяни“, изтъква Маринов.
Бижутерът изработва и плакети.
„Преди време от „Лукойл“ поръчаха три плакета изцяло от сребро с тегло около 800 грама всеки. При откриването на нова инсталация за преработка на нефтени продукти, единият го връчиха на Бойко Борсов, който тогава беше премиер, вторият бе за ръководителя на компанията Вагит Алекперов, а третият бе за музея на петролната компания“, разказва Маринов.
Негово дело са и отличията „Трети март“ във Велико Търново, които са настолна реплика на Арката на генералите и значка с коронован лъв.
“Арката на генералите е изваяна от бижутерски бронз с емайл и 21-каратово злато. За подложка е използван камък, взет от подножието на крепостта Царевец. Пластиката е с размери 13 см/7 см и е като малко кабинетно бижу. Значката е от сребро с позлата и наподобява герба на Велико Търново а в средата е изобразен лъв с корона върху виолетов емайл”, разкрива Антон Маринов.
Преди години той реставрира короната на паметника „Майка България“ в центъра на Велико Търново.
Преди години той реставрира короната на паметника „Майка България“ в центъра на Велико Търново.
Талантливият майстор украсява и различни аксесоари. В момента за клиент от Хонг Конг извайва кутия за пура, която се превръща в красиво бижу. Правил е дамски походен иконостас с размерите на кибритена кутийка. По настояване на притежателката му е изработен от сребро и злато, има елементи от слонова кост и е обсипан с рубини . В него е вградена миниатюрна икона с дърворезба.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е защитено от копиране !!