Последни Новини

Инсталации от 6-метрови глухарчета украсяват Велико Търново

Диана Георгиева претворява движение и емоции върху платно и дигитални трансформации
март 7, 2022
Проф.Венелин Терзиев: Стратегията за справяне с кризи е в пряка зависимост от капацитета на управляващите я
март 11, 2022
Покажи всички

Инсталации от 6-метрови глухарчета украсяват Велико Търново

Скулпторът Денислав Сираков е автор на ефирните хром-никелови пластики

ВЕСЕЛИНА АНГЕЛОВА

Атрактивни инсталации ще украсят Велико Търново с настъпването на пролетта. Пластиките изобразяват красиви глухарчета, изработката им е дело на скулптора Денислав Сираков. Новите арт-придобивки ще са изваяни от хром-никел.
„Това е материал с изключителна здравина, има огледален ефект и не се натрапва. Пресъздавайки структурата на глухарчето, впечатлението ще е на ефирност и прозрачност“, коментира творецът. Нежните растения ще се извисяват на височина 5-6 метра. Всяко едно глухарче ще се състои от 1300 детайла. Всеки елемент се изрязва и след това се заваряват, обяснява Денислав Сираков. Красотата и изяществото на глухарчетата ще се допълва от художествено осветление с променящи се цветове.
Новите арт инсталации ще бъдат разположени в композиция – на три места по три глухарчета, по задание на Община Велико Търново. Първата композиция ще е площад „Цар Асен I” пред крепостта Царевец, втората ще е разположена на голямата панорамна площадка на ул. „Независимост“ , а третата ще е между Художествената галерия „Борис Денев“ и паметника на Асеневци. Предвидена е и четвърта инсталация от 5 глухарчета и хром-никелов скакалец, която ще е на кръговото кръстовище „Качица“.
„Избрах глухарчето като основна фигура в инсталациите заради богатата символика, заради това, че е този предвестник на пролетта, който носи усмивка, когато го видим. Глухарчето е символ на вярата, на сътворението, на доброто. Според преданието, който докосне глухарче, му се сбъдват мечтите. Всеки човек си спомня как види ли глухарче, пожелава си нещо. И когато то се разпръсне във въздуха, ние вярваме, че желанията ни ще се случат. И до ден днешен видим ли глухарче, знаем как желанията имат сила, но идват и с отговорност“, споделя Денислав Сираков.
Скулпторът информира, че композициите вече се изработват и част от тях ще бъдат монтирани за празника на града – 22 март.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е защитено от копиране !!