Последни Новини

Диана Георгиева претворява движение и емоции върху платно и дигитални трансформации

Украинска специалистка по кризисна психология помага на бежанци да преодолеят шока от войната
март 7, 2022
Инсталации от 6-метрови глухарчета украсяват Велико Търново
март 10, 2022
Покажи всички

Диана Георгиева претворява движение и емоции върху платно и дигитални трансформации

ВЕСЕЛИНА АНГЕЛОВА

„Вятър”, „Код „червено“, „Сурова нежност“. Това е част от артистичната амалгама, която предстои да бъде показана в изложба на художничката Диана Георгиева в Русе. Експозицията „Motion & e-Motion” ще бъде открита на 8 април в Художествената галерия на ул. „Борисова“ №6 от 18 ч.в крайдунавския град.

Диана Георгиева е родена в Плевен, но от две десетилетия живее в Русе. Твори под артистичния псевдоним Di-Light. Представя самостоятелна изложба „Цветотерапия“ (2014) в Русе с рисунки върху стъкло. Изработва корицата на стихосбирката „Пет минути живот“ на Руслина Александрова (2020). Участва в изложби в художествена галерия „Асен и Илия Пейкови“, Севлиево (2021) и в галерия „a cube contemporary“, София (2021). Включва свои картини в сборници с поезия „Изкуство по време на пандемия – 3“ (изд. „Лунна светлина 13“, 2021) и „Нарисувай ми любов и вино – 2“ (изд. „Лунна светлина 13“, 2022).

-Г-жо Георгиева, Вие сте непознато лице за русенската публика. Моля, представете се.

-Творя под артистичния псевдоним Di-Light. В момента творческите ми търсения имат две основни проявления – рисуване върху платно и дигитално изкуство. Рисуването върху платно е по-скоро в сферата на абстрактното. Рисувам основно с маслени и акрилни бои, но от година-две откривам удоволствието да смесвам маслени бои с моливи или акрилни бои с темперни в комбинация с пастели. Смея да твърдя, че се получават доста свежи комбинации.

-Това ли ще представите на предстоящата изложба „Motion & e-Motion”?

-Имам желание да представя и двете амплоа, които ме вълнуват – и картините върху платно, и дигиталните трансформации. Платната ще бъдат обединени в 4 композиционни сегмента „Вятър“, „Пътища“, Природни сили“ и „Пролет“. А дигиталните – в други три – „Сурова нежност“, „Код „Червено“ и „Дигитална пролет“. Вероятно Ви прави впечатление повторението „Пролет“ и „Дигитална пролет“. Съвсем съзнателно избрах да представя творби на една тематика, за да видят посетителите разликата в изразните средства на двата вида рисуване и различното излъчване на картините.

-Защо изложбата носи името „Motion & e-Motion”? Има ли друг подтекст в близко звучащите думи?

-Да, посланията започват още със специфичното изписване на „e-Motion” и хвърлят мост към електронизацията на целия ни живот и това е моят опит да включва дигиталното изкуство като очакване още в заглавието. От друга страна, „Motion & e-Motion” в превод „движение и емоция“ е моето лично послание към посетителите да търсят собствените си пътища към любов, удовлетворение, щастие, т.е към положителните емоции в живота. Според мен, няма универсални пътеки и стъпки към щастието, защото хората имат различни потребности и разбирания. Именно затова една от композиционните секции е наречена „Пътища“ и се надявам хората да си разпознаят усещането за път, за оставена следа, което им е най-близко.

-Това първата Ви изложба ли е?

-И да, и не. Имам друга самостоятелна изложба, която направих в Русенски университет през 2014г. Тя се казваше „Цветотерапия“ и включваше картини върху стъкло, картини с акрилни бои, темперни бои, пастели и моливи. Така че, като събитие не ми е първа изложба, но като изложба с платна с маслени бои е първо представяне пред русенската публика.
Години наред взимам участие в проект „Нощ на учените“ към Русенския университет и представям платна и/или дигитално изкуство в дейност „Академия на скритите таланти“.

-А имате ли участия в други форуми в страната?

-Да. През 2020 г. направих корицата на стихосбирката „Пет минути живот“ на русенската поетеса Руслина Александрова. През 2021 г. участвах в изложбата „Вино, любов и още нещо…“, организирана от художествената галерия „Асен и Илия Пейкови“ в Севлиево. След това моя картина беше част от абстрактната изложба „21х21см“ на галерия “a cube contemporary” в София. През ноември миналата година две мои картини влязоха в сборник с поезия „Изкуство по време на пандемия-2“. Тази година продължих тази линия и четири мои картини (две с маслени бои и две дигитални) допълниха стихове в друг сборник с поезия, носещ името „Нарисувай ми вино и любов – 3“, посветен, както сами се досещате, на 14 февруари и обединяващ емоциите и на двата празника. Старая се да разнообразявам творческите си дейности и да опитвам различни и нови неща. Например, новогодишният ми календар преди две години беше с рисувани картини, миналогодишният – с дигитални такива, а за тази включва дигитални трансформации на емблематични сгради и места в Русе, което дава нов поглед върху уж вече познатото.

-Правите заявка за нещо различно и нестандартно. Това ли ще е мотото и на изложбата?

-Изложбата ще е цветна, ще е разнообразна откъм вплетени една в друга идеи, но се надявам да предизвика и размисли. Най-голямото предимство на абстрактното изкуство, че то не е еднозначно и еднопластово. Ако завъртиш картината, получаваш абсолютно различен образ и усещане. За мен най-ценни и до момента си остават разговорите кой какво вижда на картината и как я възприема. А после я обръщаме на обратно и дискусията започва отново. Има смисъл да преоткриваш света отново и отново!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е защитено от копиране !!