Последни Новини

Проф.Аврам Агов стана почетен преподавател на университет в Индия

Изграждат екопътека “По стъпките на Филип Тотю” в курортното село Вонеща вода
февруари 24, 2022
Криминалист обобщи в книга методите на идентификация по признаците на външността на човека
февруари 28, 2022
Покажи всички

Проф.Аврам Агов стана почетен преподавател на университет в Индия

Ученият, който е специалист по История на Азия казва, че Китай се дистанцира от войната на Русия, шокиран е от масираната офанзива в Украйна и търси адекватен тон и отговор

ВЕСЕЛИНА АНГЕЛОВА

Проф.Аврам Агов получи поредно сериозно признание като стана почетен преподавател и член на историческия факултет на Университета в град Джаландхар (LPU), район Пенджаб в северна Индия.

Ученият, който е родом от Долна Оряховица има завидна биография. Възпитаник е на езиковата гимназия във Велико Търново, а през 1988 г. завършва философия с втора специалност история в Софийския университет. През 1991-1992 година е на едногодишна специализация в Колумбийския университет, Ню Йорк, след което завършва и магистратура в Харвард по икономическа и политическа история на Източна Азия с тясна специалност – Корея. Учил корейски език в университета Йонсе в Сеул, Южна Корея и 6 г. работил в маркетинговия отдел на “Самсунг електроникс”. През 2001 г. получава от кметството на южнокорейската столица наградата “Почетен гражданин на Сеул”. Защитил е докторска дисертация по икономическа история в Университета във Ванкувър, Канада на тема “Северна Корея в социалистическия свят 1945-1991 г.”.

В момента проф.Агов е преподавател е по “История на Азия” в университета Лангара във Ванкувър.
Званието в Индия му е присъдено като признание за колаборативния проект за онлайн междукултурно изучаване между Лангара Колидж във Ванкувър и LPU от есента на миналата година, който продължава и през настоящия семестър.

“Студенти от двата университета участват в програма за съвместно изучаване на историята на Азия, от Близкия Изток през Индия и до Япония. Миналата есен започнахме с древна история а през този семестър изучаваме заедно новата история на Азия. Проектът е много популярен сред студентите, които могат да изучават Азия от различни краища на света и комуникират между си, придобивайки междукултурен опит. Университетът Лангара има успешни програми за летни училища в Азия, но през последните две години те не могат да се осъществяват заради COVID- падемията”, сподели  проф.Аврам Агов.

Ученият допълни, че заради това  COIL се явява перфектен заместител в тази ситуация на ограничено пътуване.
“С партньорите от LPU като д-р Ману Шарма, специалист по индийска история, имаме идеи за лятно училище в Индия с канадски и индийски студенти, когато ситуацията позволява. Предвиждаме и съвместни изследователски проекти и дори учредяване на център за Азия”, подчерта проф.Агов.

Този семестър българският изследовател води два курса в Университета на Британска Колумбия (UBC) – история на Корея и Япония, както и индивидуален семнинар по история на международните отношения в Азия. Освен това води още три курса в Лангара Колидж Китайска история, Нова история на Азия, който включва прокета с индийските партньори, както и курс за Китай и света през 20-ти век.
“Това е най-натовареният ми семестър”, признава проф.Агов.

По повод на конфликта между Русия и Украйна, ученият коментира, че войната в Европа може да има стратегически последици за Азия.
Позицията на Пекин остава неясна и мълчалива на фона на реакциите на другите страни. Китай по-скоро ще стои настрана, което също е вид позиция – мълчанието е вид подкрепа и не могат да се очакват решителни действия. Китай зачита целостта на Украйна, но разбира притесненията на Русия
Като цяло Китай се дистанцира от войната на Русия. Пекин дори е шокиран от масираната офанзива в Украйна и сега търси адекватен тон и отговор”, казва проф.Агов.

По думите му Китай демонстрира разбиране на руската позиция, но не и одобряване на агресивните действия в Украйна.
„Една от причините Путин да предприеме тази хазартна стъпка, започвайки войната, е стратегическата конфигурация в света, включваща калкулацията за привидната слабост на Америка и Европа да възпрат Русия и също близките отношения с Китай. Което осигурява на Путин резервни икономически опции при лавината от санкции, които се очакват срещу Кремъл.Имайки гърба на Китай, икономически, той е по-уверен в своите офанзивни действия в Европа. И макар и недиректно, по някакъв начин Китай би подпомогнал Русия, дори само с продължение на купуването на стоки, особено енергийни продукти от Русия”, прогнозира проф.Аврам Агов.

ВЕСЕЛИНА АНГЕЛОВА

Занимавам се с журналистика от 28 г. Кореспондент съм на вестник "Труд" за Великотърновска област. В личния ми сайт "Helios-as" ще намерите интересни четива за здраве, красота, наука, култура, образование, туризъм, изкуство, пътешествия. Благодаря за интереса и приятно четене!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е защитено от копиране !!