Последни Новини

Криминалист обобщи в книга методите на идентификация по признаците на външността на човека

Проф.Аврам Агов стана почетен преподавател на университет в Индия
февруари 28, 2022
Отличията “Трети март” на Старопрестолнината са настолна реплика на Арката на генералите и значка с коронован лъв         
март 1, 2022
Покажи всички

Криминалист обобщи в книга методите на идентификация по признаците на външността на човека

Първото по рода си издание у нас заинтригува експерти 

ВЕСЕЛИНА АНГЕЛОВА

Новото попълнение в областта на криминалистичната литература е книгата „Идентификация на човек по признаците на външността му“ на д-р Пламен Митев. Изследването е уникално по рода си у нас и веднага заинтригува експертите.
Д-р Пламен Митeв от 2003 г. работи в системата на МВР. Притежава богат практически опит като експерт-криминалист, има и редица специализации в областта на съдебните експертизи. Завършил е „Психология“ във ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий“. През 2019 г. защитил дисертационен труд, свързан с лицевата идентификация. Научните му интереси са насочени към криминалистическата техника и изследването на различни видове комуникационни устройства за нуждите на разкриването и разследването на престъпления.
„В българската криминалистическа литература тази тема не е развивана в детайли досега. В учебниците са обхванати общи положения, а не цялото учение“, коментира д-р Митев.
Той пояснява, че в своя труд е представил систематично всички актуални възможности, в това число и технически, за идентификация на човека по неговите общофизически, анатомични и функционални признаци.
Върху книгата д-р Митев, който е великотърновски възпитаник, е работил 4 години, като е описал подробно не само теоретични постановки, но и наблюдения от богатия си практически опит.
„Разследвал съм както битови престъпления, така и тежки криминални – от кражби до убийства, участвам в съдебно-криминални експертизи“, споделя опита си д-р Митев.
Книгата е предназначена основно за експерти-криминалисти и вещи лица, разследващи и оперативно-издирвателни органи, юристи в областта на наказателното правораздаване, за студенти от юридическите факултети и курсанти от Академията на МВР.
„Реших че българската криминология има нужда от такъв труд – практически насочен, който може да се ползва както от колеги, така и от вещи лица“, посочва авторът.
Представени са методиките и съвременните технически и софтуерни средства за изготвянето на словесни описания на издирвани от МВР лица и идентифициране на трупове с неустановена самоличност. Авторът разказва и за извършването на идентификационни криминалистични изследвания в областта на портретните експертизи. В тази насока са разгледани и възможностите на биометричните автоматизирани системи.
В изданието подробно са разгледани теорията за идентификация на човек по признаците на външния му вид, криминалистическото учение за признаците на външния вид на човека – словесен портрет, общофизически, анатомични, функционалните признаци външния вид на човека, възможностите за промяна на признаците на външния вид и тяхното влияние при идентифицирането на лицата. Авторът дава съвети за разпознаване на лице в процеса на разследване и разкриване на престъпленията и др.
На 25 март стартира дистанционен практико-приложен курс от общо 60 часа по “Видео анализ и лицева идентификация” към Варненския свободен университет. Курсът ще бъде воден от д-р Пламен Митев и доцент Людмил Георгиев.
Подробна информация за курса може да се намери на сайта на ВСУ.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е защитено от копиране !!