Последни Новини

Студенти от ВТУ с научен принос в създаване на първото специализирано издание за събитиен туризъм в България

Майстор на шевицата, шие кучешки облекла за английски бранд
януари 28, 2022
Внедряват българската шевица в сувенирната индустрия
февруари 7, 2022
Покажи всички

Студенти от ВТУ с научен принос в създаване на първото специализирано издание за събитиен туризъм в България

Изследване на преподавателски екип от Катедра „Туризъм“ за въздействието на спектакъла „Звук и светлина“, е част от монография в Блазилия

ВЕСЕЛИНА АНГЕЛОВА

Студентите и преподавателите от Катедра „Туризъм“ при Стопанския факултет на Великотърновския университет „Св.Св.Кирил и Методий“ развиват активна научно-изследователска дейност като проучват тенденциите в туристическия бранш у нас.
„Насочваме работата на студентите в две направления-научна дейност и художествено-творческата дейност. Важно е да развиваме креативността и активността на младите хора, както и да ги подкрепяме в идеите и начинанията, които те реализират“, споделя гл.ас.д-р Надежда Костадинова.
Тя подчертава, че всяка година възпитаниците на катедрата вземат участие в провежданите международни научни конференции със свои доклади, които са написани след щателно изследване по дадена научна тема.
Организатор на подобен форум е и катедра „Туризъм“ при ВТУ със своята ежегодна международна научна конференция. През 2021 г. тя е била посветена на туризма и глобалните кризи. Студенти представили данни след свое проучване на настанителната база в страната.
Според анализ на ас. д-р Олга Манчева-Али и студентката Елеонора Янчева на състоянието на настанителната база в курортен комплекс „Златни пясъци“, най-голям е делът на местата за настаняване тип „хотел“ – 78%, а най-малък е броят на мотелите и къмпингите – с едва 1% за всяко от двата вида места.
„Курортът се нарежда на второ място сред осемте комплекса от национално значение по брой средства за настаняване, леглова база и приходи от нощувки. Спадът от приходи в курорта за 2020 г, спрямо 2019 г., е с 69%“, пише в доклада.
Студент, следващ магистратура пък се е включил в сборника от конференцията с разработка за ресторантьорските вериги и франчайзинга в България.
Георги Радев е проучил, че от 2008 до 2020 година обектите, менажирани чрез франчайз са увеличили броя си почти два пъти и половина.  Франчайзодателите, управляващи свои обекти са едва 16% от всички. Останалите 84% са собственост на франчайзополучатели.
„Наши студенти са ежегодни участници в национален конкурс за разработка на туристическа тематика, който се организира всяка година в рамките на международно туристическо изложение „Културен туризъм“ във Велико Търново.  За изследователската си работа нашите възпитаници печелят награди“, казва гл.ас.д-р Костадинова.
Едната от разработките е на Елеонора Янчева и е за цената, която плаща българина при избора на превозно средство.
Проучването е проведено онлайн сред 98 студенти от различни възрастови групи и професионални направления. 50%  от анкетираните са споделили, че пътуват всекидневно, а 25% от тях веднъж или два пъти седмично. Също 25% заявяват, че изборът им на превозно средство е повлиян от въздействието му върху околната среда.
Друга научна работа на студент в рамките на националния конкурс е предложение за пешеходен туристически маршрут в архитектурния резерват Арбанаси. Проучването е показало нов поглед върху селището, неговите природни, културни, исторически дадености и с какви възможности за развлечение разполага.
„Насърчаваме студентите да се включват и в ежегодните Кръгли маси на Катедрата, в които се събират представители на бизнеса и образованието. Това е важно за младите хора, защото след приключване на обучението си те ще са част от туристическия бизнес. На последната Кръгла маса бе дискутирана връзката на образованието и събитийния туризъм“, подчертава гл.ас.д-р Надежда Костадинова.
Тя допълва, че по направлението Художествено-творческа дейност в Катедра „Туризъм“ работят с иновативни методи и това е полезно както за обучението на студентите, така и за бизнеса.
„Нарекли сме ги образователно-приложни проекти. Сред най-атрактивните разработки е създаване на фото пътеводител „Опознай България с нас“, който до момента има вече две издадени части. В тези фото пътеводители са поместени авторски снимки на студентите, които пресъздават личните им впечатления. Целта на изданията е да представят потенциала за развитие на вътрешния туризъм. Студентите откриват, посещават и представят малко популярни обекти. Този проект предизвика сериозен интерес и увенчаващ усилията на целия екип, който работи по него“, изтъква гл.ас.д-р Костадинова.
Друг значим образователно-приложен проект е „Популяризиране на България като дестинация за събитиен туризъм. Той е под формата на задание, възложено от организация в събитийната индустрия. Идеята на компанията – инициатор е чрез нова информация да добави стойност за всички потребители на платформата си, представяща места за провеждане на събития. Така възникнала и идеята за създаване на първото специализирано издание за събитиен туризъм в България.
Екипът от преподаватели и студенти направили изследване на конгресно-конферентните обекти в страната по определени критерии. Цял семестър студентите събирали информация за хотелите, които имат условия за провеждането на такъв вид дейност. Изследването е проведено според официалното туристическо райониране на страната ни.
„Това беше дълъг и трудоемък процес като бяха сформирани два работни екипа. След приключването му, студентите получиха сертификати за работа в компанията-възложител и положеният труд им бе признат като стаж по специалността“, сподели гл.ас.д-р Костадинова.
По думите и екип от преподаватели от катедрата по туризъм вече подготвят осемте статии за туристическите райони на страната като те ще бъдат поместени в специализираното издание. Всяка статия ще съдържа данни, анализи, оценки от проучването.
„Вече се работи по това издание. То ще е изключително полезно на Министерството на туризма, на общините, както и на всички институции и фирми, които организират конгресно-конферентни прояви.
Много се говори за нишовата специализация на туризма. Смятаме, че събитийният и в частност конгресно-конферентният туризъм е с огромен потенциал, който все още е слабо проучен и не е достатъчно развит“, коментира гл.ас.д-р Надежда Костадинова.
Затова преподавателите и студентите концентрирали усилията си в тази посока. Дейността е и в пряка връзка с най-новата магистърска специалност на Катедрата – „Туризъм. Събитиен туризъм“.
„Стремим се да сме устойчиви в събитията, които организираме. През май ще е поредната международна научна конференция “Съвременни предизвикателства пред туризма“. Форумът, тази година ще е с основен съорганизатор – Институт по геофизика, геодезия и география към Българска академия на науките“, уточни гл.ас.д-р Костадинова.
Тя разкри, че усилено работят с община Елена, която има идея да включи студенти в своя инициатива, свързана със събитийния туризъм.  Районът има изключителен потенциал в тази насока.
Процесът на обучение на студентите върви паралелно и с доброто развитие на преподавателския състав, който не спира да се усъвършенства.
„Работим усилено и за популяризиране на Великотърновския туристически регион, а считаме, че нашият университет може да бъде изключително полезен с експертиза в тази насока“, категорична е гл.ас.д-р Костадинова.
Преподавателски екип в състав доц.д-р Десислава Вараджакова, която е представител на БАН, гл. ас. д-р Надежда Костадинова и ас. д-р Олга Манчева разработили материал, който станал част от монография на Федерален университет Праиба, Бразилия. Специалистите направили изследване на потребителското мнение за аудио-визуалния спектакъл „Звук и светлина“ на крепостта Царевец във Велико Търново. Те анализирали потребителските мнения, изразени като коментари в потребителски платформи. Оказало се, че зрителското преживяване при наблюдение на атракцията се формира върху три основни компонента-емоцията, технологичните и физически дадености на мястото и историята на обекта.
Заглавията на потребителските постове се разглеждат като основно послание към туристите, планиращи да посетят изследвания спектакъл. Емоционалното състояние  е преобладаващо като се открива в 47% от коментарите. На второ място – в 31% от тях е посланието тип „мнение“ – факти, без забелязана емоционална обвързаност.
„Впечатление прави, че хората ги вълнува самото преживяване, качеството на звука, на светлинните ефекти, от коя страна могат да се направят добри снимки. На последно място за съжаление е посланието за историята и културата на града, което носи уникалният спектакъл.
Коментарите, които са написани по време на самото събитие са предимно положителни, а мненията споделени по-късно са често и критични. Туристите заявяват, че качеството на шоуто не съответства на цената на билета. Зрителите негодуват срещу липсата на информация за мястото на провеждане на представлението. Много често хората не знаят къде точно е мястото, на което следва да бъдат, за да наблюдават спектакъла, да виждат ясно сцените и чуват добре звука. Оказа се и че не винаги туристите са запознати с историята на града и крепостта, на чиято основа всъщност е разработен аудио-визуалният спектакъл“, разкрива гл.ас.д-р Надежда Костадинова.
„Трябва да се обвърже посещението на крепостта Царевец със спектакъла „Звук и светлина“. Важно е тази информация да достига до всеки турист, защото ако до преди пандемията се работеше с големи групи посетители, сега посещенията са предимно индивидуални, семейни или на малки групи гости“, казват специалистите.

ВЕСЕЛИНА АНГЕЛОВА

Занимавам се с журналистика от 28 г. Кореспондент съм на вестник "Труд" за Великотърновска област. В личния ми сайт "Helios-as" ще намерите интересни четива за здраве, красота, наука, култура, образование, туризъм, изкуство, пътешествия. Благодаря за интереса и приятно четене!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е защитено от копиране !!