Последни Новини

Адриан Аврамов,  клиничен психолог и психотерапевт от Велико Търново: Пациенти с психични заболявания спират да пият лекарства и стават опасни

Трябват 2 млн.лева за спешно укрепване на разцепена учебна сграда на Стопанската академия в Свищов
януари 26, 2022
Проф.Маруся Любчева: Инициативите „Черно море – зона на мира“ и „България – зона на мира“ са важни като граждански призив и за осъзнаване рисковете от сложната ситуация
януари 27, 2022
Покажи всички

Адриан Аврамов,  клиничен психолог и психотерапевт от Велико Търново: Пациенти с психични заболявания спират да пият лекарства и стават опасни

Близки прикриват проблема от страх или неудобство, зачестяват случаите на домашно насилие

ВЕСЕЛИНА АНГЕЛОВА

Очертава се тенденция на пациенти с психични заболявания, които по свое решение спират предписаната им медикаментозна терапия и започват бързо да се влошават. Близките им се правят, че не забелязват проблема и дори го прикриват. Това споделя Адриан Аврамов,  клиничен психолог и психотерапевт от Велико Търново.
Специалистът разказва за ярък случай с младеж, който е с параноидна шизофрения.
„Въпреки сериозната диагноза, от година и половина отказва да си пие лекарствата. Казва, че с години е продължила терапията му, но вече се чувства добре. Забелязвам обаче, че този млад човек проявява типичната симптоматика на заболяването. Тези хора, когато се влошат започват да рисуват йероглифи по стени и прозорци. Апартаментът му, който е в блок в близост до кабинета ми, е изрисуван с абстрактни изображения. При опит да се свържа с родителите му, не вдигат телефоните си или пък казват, че синът им е малко по-изнервен, но всичко е наред. Твърдят, че в семейството има спокойствие, което по видимите признаци, явно не отговаря на истината“, казва Аврамов.
Психотерапевтът е категоричен, че при такива случаи той и колегите му са безсилни, защото законът повелява, че ако този човек не застрашава собствения си живот, както и здравето и живота на околните и ако не извършва непристойни действия, не подлежи на прилагане на  принудителни мерки.
„Много често обаче тези кризи бързо ескалират и едва, когато се стигне до драматична развръзка, тогава се предприемат действия. Имам пациенти на възраст между 20 и 50 години, с които се налага да работя при домашни посещения, защото отказват да излязат от домовете си. Месеци преди да се стигне до това положение, близките им не са предприели мерки, въпреки усложняването на състоянието им. При въпросните болни се касае за тревожно състояние и им е назначена психотерапевтична терапия, както и медикаментозно лечение.
Колегите ми споделят за десетки подобни случаи“, изтъква Адриан Аврамов.
Той предупреждава, че роднините на тези пациенти трябва да осъзнаят, че проблемът не е за подценяване, защото е риск за живота и здравето на болния, както и за хората, с които влиза в контакт.
„Освен това преди време те са били свидетели на проявите на заболяването, знаят през какъв ад са преминали и колкото повече отлагат предприемането на мерки, всяка следваща криза може да е пагубна за болния, както и за самите тях.
Тези семейства не се развиват, всички членове страдат, защото живеят в постоянна скованост, страх и тормоз и не е логично да се надяват, че човекът с психически проблем ще се излекува от само себе си. Това не може да се случи ако не се намесят специалисти“, предупреждава Адриан Аврамов.
Психотерапевтът посочва случаи от практиката си, при които изпаднали в криза такива болни започвали да буйстват, да заплашват близки, съседи, да мятат стъклени бутилки през балкони по минувачи.
„Тези хора преди и след заболяването се видоизменят характерово и личностно. Имат специфични проявления, типични за заболяването-съскат като животни, стават превъзбудени, погледът им е остър и плашещ“, изброява Аврамов.
След такива ескалации, близките най-често се оправдават, че не са предприели мерки, защото са се страхували от гнева на болния, както и че се срамуват ако се разчуе, че техен роднина е с психично заболяване.
За да реагират институциите и въпросното лице да бъде настанено в специализирано здравно заведение трябва да има подаден сигнал. Едва, когато се разрази някаква драма, тогава се реагира.
„Тези случаи зачестяват и през миналата година средно по един пациент е бил настаняван принудително в психиатрично заведение след буйстване, приемане на алкохол, наркотични вещества“, информира психотерапевтът.
Адриан Аврамов е категоричен, че хора с тежки психиатрични заболявания като шизофрения, биполярни разстройства и др. трябва цял живот да са на поддържаща терапия и състоянието им да е непрекъснато под контрол.
По думите на специалиста напоследък се наблюдава сериозен ръст на психичните аномалии.
Зачестили са случаите на домашно насилие. Прогресират атаките на мъже към жени в семейна среда.
„Тези сцени се отразяват пагубно на децата и душевните травми, които те получават понякога са необратими.  Най-недопустимото поведение е, когато бащата използва като потенциален инструмент детето, за да наказва майката. Налага се да работим с много такива травмирани деца. Стига се до издаване на ограничителни заповеди и дори до извеждане от „отровната“ семейна среда. Непрекъснато се явявам като вещо лице на съдебни дела за отнемане на родителски права“, споделя специалистът.
Адриан Аврамов подчертава, че в момента българинът е подложен на неимоверен стрес заради пандемията, за справяне с ценовия шок и оцеляването, с професионалната несигурност.
„В условията на толкова кризи, хората изпадат в шок и често се отключват паник атаки, депресии.
Потресаващи напоследък са и случаите на агресия на младежи срещу връстници. Необходими са законодателни промени и тези, които присъстват на подобни саморазправи като зрители и снимат драматичните сцени, също трябва да носят наказателна отговорност, защото са преки съучастници.
Агресията у тези деца е в следствие от прояви на домашно насилие в семейството, а родителите са им дали този модел на поведение“, коментира Аврамов.
Той предупреждава, че тийнейджърите масово употребяват енергийни напитки, които водят до бърза и силна превъзбуда на нервната система. Марихуаната също действа пагубно на психиката, както и пушенето на наргилета, което е на принципа на пушенето на канабис.

ВЕСЕЛИНА АНГЕЛОВА

Занимавам се с журналистика от 28 г. Кореспондент съм на вестник "Труд" за Великотърновска област. В личния ми сайт "Helios-as" ще намерите интересни четива за здраве, красота, наука, култура, образование, туризъм, изкуство, пътешествия. Благодаря за интереса и приятно четене!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е защитено от копиране !!