Последни Новини

Трябват 2 млн.лева за спешно укрепване на разцепена учебна сграда на Стопанската академия в Свищов

Адвокат Мирослав Евтимов след четиридневна работна седмица въведе и четиричасов работен ден
януари 24, 2022
Адриан Аврамов,  клиничен психолог и психотерапевт от Велико Търново: Пациенти с психични заболявания спират да пият лекарства и стават опасни
януари 27, 2022
Покажи всички

Трябват 2 млн.лева за спешно укрепване на разцепена учебна сграда на Стопанската академия в Свищов

Ректорът на висшето училище проф.Марияна Божинова: Учителската заплата става по-голяма от професорската, което води до дисбаланс относно възнагражденията в образованието

ВЕСЕЛИНА АНГЕЛОВА

Сграда, която е част от факултетския корпус и е най-голямата учебна постройка на Стопанската академия “Д.А.Ценов” в Свищов е с разцепвания в следствие на улягане и се налага да бъдат предприети спешни мерки за укрепването и. Има изработен проект и са направени разчети, според които са необходими над 2 млн.лева за реконструкция. Тази част от академията е опасна, затворена е вече втора година и там не се провеждат занятия. Това сподели ректорът на академията проф.Марияна Божинова.
Тя уточни, че сградата е строена през 70-те години. Проблемът възникнал преди 3 години. Северната част на постройката има сериозни деформации и в двете големи аудитории зеят огромни пукнатини, в които може да се провре човешка ръка.
“Още тогава платихме на експертен екип от Университета по архитектура, строителство и геодезия. Специалистите направиха огледи и изчисления колко средства ще са необходими, но данните трябва да се актуализират. Търсим средства за належащите ремонтни дейности”, каза още проф.Божинова.
На 24 януари по покана на кмета на община Свищов д-р Генчо Генчев е проведена среща с депутатите от ГЕРБ проф.Костадин Ангелов и Димитър Николов по наболели проблеми.
“Споделих тревогите си пред двамата народни представители. Имам писмена кореспонденция и с депутатите от Великотърновския регион Явор Божанков от БСП, Момчил Иванов от ИТН и арх.Йордан Терзийски от “Продължаваме промяната”, който е и зам. председател на Комисията по регионална политика, благоустройство и местно самоуправление в парламента. Те обещаха, че лично ще дойдат на място и ще се запознаят с проблемите на академията”, сподели проф.Божинова.
Ректорът на Стопанска академия не скри тревогата си относно новия бюджет на висшите учебни заведения. Проф.Божинова подчерта, че въпреки всички взети мерки и стриктното спазване на Програмата за оптимизация на дейността на Академията, със средствата от бюджета не само, че не може да се говори за увеличаване на работната заплата, но и с оглед инфлацията има дори недостиг с 234 000 лева. Тя с болка сподели още, че в рамките на бюджета на Стопанска академия средствата за научна дейност възлизат на символичната сума от едва 41 000 лева. Проф.Божинова обърна внимание и на това, че с увеличаване само на учителските заплати ескалира противопоставянето между училищното и висшето образование.
“Стига се до там, че учителската заплата става по-голяма от професорската, което води до дисбаланс относно възнагражденията в сферата на образованието. Като специалисти и професори по икономика в свищовската академия знаем как да четем числата и сме силно притеснени от предвидените суми за висше образование в проектобюджета. За Стопанската академия имаме с 234 000 лева по-малка сума в сравнение с изпълнението на бюджета за 2021 година. Не бива да се противопоставя училищното на висшето образование”, коментира проф.Божинова.
Тя предвижда, че заради тази политика ще има асистенти, които ще напуснат висшите училища и ще станат учители заради по-високите възнаграждения. Освен това при тези условия млади учени и докторанти няма да имат стимул да стават асистенти.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е защитено от копиране !!