Последни Новини

Търновци искат Закон за лошия собственик

Христо Кавалски, председател на Общинския съвет в Павликени и член на Контролния съвет на НАПОС: Разнобой в законодателството спъва социални инициативи
декември 10, 2021
Фотографски проект за Дома на културата в Габрово вдъхнови наш композитор в Канада
декември 20, 2021
Покажи всички

Търновци искат Закон за лошия собственик

Боляри негодуват срещу стотиците пустеещи и опасни сгради във Великотърновска област

ВЕСЕЛИНА АНГЕЛОВА

Търновци искат да бъде приет Закон за лошия собственик. Като причина за необходимостта от такава законодателна инициатива, боляри посочват множеството сгради призраци на територията на Великотърновска област. Постройките са изоставени от собствениците, на които е редно да се търси отговорност. Сградите се рушат, те са неугледни и опасни. Руини наподобяват дори и емблематични обекти, градени със средства на нацията.
Като примери за немарливост и безстопанственост, негодуващите посочват култовата сграда на Интерхотел-Велико Търново, която е със забележителна архитектура и от чиито прозорци и тераси се разкрива невероятна панорама към старинната част на Велико Търново. Такава е и съдбата на бившата Татова резиденция “Арбанаси палас” в Арбанаси. Интерхотелът е обявен за продан от синдик за 17,1 млн.лева, но засега няма желаещи купувачи.
Жители на региона с умиление си спомнят за най-внушителната бизнес-сграда в центъра на Горна Оряховица, известна като “Панорамата”.
“Навремето това беше най-луксозната постройка. Нарихме я “небостъргачът”, защото с 13-те си етажа и днес се извисява над всички останали постройки в железничарския град. На последния етаж имаше култов бар, от чиито прозорци се разкриваше приказна гледка. Днес “Панорамата” е сива и занемарена”, разказват горнооряховци.
Необитаеми сгради, издигнати през 1905 г. стърчат и в района на Старото военно училище във Велико Търново. Множество почивни бази за милиони левове в известното с лековитите минерална извори курортно село Вонеща вода на около 30 километра от старопрестолния град също са неизползваеми и от десетилетия са заключени. Преди години балканското селище бе известно с развита балнеолечебна дейност и издигнати сред причудливата природа 11 почивни станции с леглова база от общо 1100 места. Днес тези обекти са тъжна и жалка гледка. Усилено се руши и изградената през 80-те години на миналия век автогара.
“Голяма част от зарязаните сгради отдавна са обезкостени от крадци. На произвола на съдбата и на природните стихии са оставени бивши здравни служби, ресторанти и магазини по селата в региона”, допълват възмутени търновци.
Те напомнят, че и събарянето на въпросните постройки също ще струва скъпо на данъкоплатците. С тези дейности по обезопасяването им често се ангажират общините, които харчат народен ресурс.
“Това е сериозен проблем, с който държавната власт трябва да се заеме, за да живеем в по-приветлива обстановка, а и да се потърси отговорност на лошите стопани. Ако не бъдат предприети мерки и занапред ще сме свидетели на грозни гледки, финансови загуби за националната икономика и на потенциална опасност за здравето и живота на хората от рушащите се градежи”, предупреждават будни търновци.

ВЕСЕЛИНА АНГЕЛОВА

Занимавам се с журналистика от 28 г. Кореспондент съм на вестник "Труд" за Великотърновска област. В личния ми сайт "Helios-as" ще намерите интересни четива за здраве, красота, наука, култура, образование, туризъм, изкуство, пътешествия. Благодаря за интереса и приятно четене!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е защитено от копиране !!