Последни Новини

Художнички рисуват безвъзмездно 3D-пано в болницата в Горна Оряховица

Развитието на събитийния туризъм обсъждаха на кръгла маса във Великотърновския университет
декември 2, 2021
Трета учебна година инфраструктурата за дистанционното обучение е спасителния пояс за образователната система в пандемична среда
декември 3, 2021
Покажи всички

Художнички рисуват безвъзмездно 3D-пано в болницата в Горна Оряховица

ВЕСЕЛИНА НАГЕЛОВА

Три великотърновски художнички рисуват 3D -пано в залата за изписване на родилки и бебета в болницата в Горна Оряховица. Майсторките на четката създават красивата композиция безвъзмездно, за да внесат повече радост и настроение при посрещането на новия живот.
Невена и Евгения Лефтерови, и Нина Ковачева са екип от години и творят в областта на уличното изкуство, триизмерната живопис и хиперреализма. Трите майсторки на четката са завършили във факултет „Изобразително изкуство“, в специалностите „Живопис“, „Стенопис“ и Графика“. Идеята да сътворят триизмерно пано в залата за изписване на родилки и бебета в болницата в Горна Оряховица, им споделили в разговор признателни майки от града, които родили своите рожби в МБАЛ. Майките осигурили и акрилните бои, с които дамите изписват композицията.
„През последните две години обсъжданата тема №1 по целия свят – тази за коронавируса, е неприятна и свързана със смърт, затова насочваме нашата инициатива към идването на новия живот. Ние даряваме нашият труд и идея, а майките осигуряват материалите. Ръководството на болницата прие нашата кауза и ни подкрепи!“, споделя Евгения Лефтерова.
„Дадохме символично име на този стенопис, той се казва „Пътят на новата душа“ . По тази причина сме изобразили две врати, които са отворени, през които влизат два щъркела, те са символ на здраве, дълголетие, както знаем и – раждането на новия живот. И има една пътечка, която е представена като стълба, като именно това е идеята на човешкия живот- ние изкачваме различни нива на съзнанието, преминавайки през различни препятствия в нашия живот!“, допълва Невена Лефтерова.
От началото на тази година в болницата са проплакали над 300 бебета, като до десет дни се очаква родилките със своите рожби да бъдат посрещани от щастливите татковци и роднини в залата с нова визия.
„Идеята е изключително позитивна, хиляди семейства през годините са посрещали своите новородени рожби в тази зала и се надявам и занапред да продължава тази хубава традиция, но в залата с приветлив вид, който създава много настроение!“, споделя и д-р Иван Иванов, управител на МБАЛ „Свети Иван Рилски“.
По думите на Нина Ковачева, това е само начало на каузата, като трите художнички имат желание всяка година да избират по един или два обекта за изрисуване, ориентирано към децата: детски отделения в болници, родилни отделения и детски градини.
Трите млади дами осигуряват и нови мебели за залата, като средствата за тях са осигурени пак от майки от Горна Оряховица, родили рожбите си в общинската болница.

ВЕСЕЛИНА АНГЕЛОВА

Занимавам се с журналистика от 28 г. Кореспондент съм на вестник "Труд" за Великотърновска област. В личния ми сайт "Helios-as" ще намерите интересни четива за здраве, красота, наука, култура, образование, туризъм, изкуство, пътешествия. Благодаря за интереса и приятно четене!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е защитено от копиране !!