Последни Новини

Военна академия „Георги Стойков Раковски“ е номинирана за годишната награда на Фондация „Глобални библиотеки – България”

Университетска болница „Канев“ в Русе и Стопанската академия в Свищов продължават успешното си сътрудничество
ноември 23, 2021
Археолозите проф.Хитко Вачев и Илиян Петракиев разкриха загадки около първата митрополитска резиденция в Арбанаси
ноември 26, 2021
Покажи всички

Военна академия „Георги Стойков Раковски“ е номинирана за годишната награда на Фондация „Глобални библиотеки – България”

Престижното отличие е в категорията „Публична институция“

ВЕСЕЛИНА АНГЕЛОВА

Академията за музикално танцово и изобразително изкуство „Проф. Асен Диамандиев“ в Пловдив е номинирало Военна академия „Георги Стойков Раковски“ в категория ПУБЛИЧНА ИНСТИТУЦИЯ за издигане и популяризиране на национално и международно ниво на ролята на библиотеките за приобщаване на българските граждани към информационното общество, подобряване на свободния и равен достъп до информация, знание и култура.
Военна академия „Георги Раковски“ е най-старото военно висше училище в България, водеща образователна институция. В унисон със становището на ИФЛА за ролята на библиотеките в отворения достъп до информация Академията наложи модела за библиотеката като първи вход в обучението. Дългогодишен асоцииран член на НАБИС, ръководството насърчава публикационната дейност на преподаватели и студенти в издания на Web of Science и Elsevier, където през последните 12 месеца са включени 25 статии на представители на Академията и библиотечни специалисти. Публикациите повишават видимостта и утвърждават ролята на библиотеките в информационното общество.
Редица инициативи надграждат предвидените от закона задължения на Академията и популяризират библиотеките като културни и образователни средища. В партньорство с Нацинална библиотека „Св.Св. Кирил и Методий“ на 12-13 април 2021г. се проведе международна научна конференция „Георги Стойков Раковски – 200 години безсмъртие“, открити са документална и постерна изложби. През „Европейски дни на наследството“ е предоставен достъп до сгради с културна стойност, в т.ч. библиотечен комплекс. За насърчаване на четенето от 2012г. в парка на Академията заживява „Библиотека сред листата“. През 2020г. академичното издателство публикува монография за фалшивите новини.
Военна академия работи за популяризиране на българските библиотеки в международен план. В рамките на научни форуми в Русия и Беларус представители на Академията се срещнаха с ръководствата на университетите и представиха българските библиотеки като центрове за продължаващо образование, наука и обмен на знания. Предприети са стъпки за бъдещи партньорства.
С цялостната си дейност, обществено поведение и партньорства Военна академия утвърждава престижа на библиотеките като образователен и възпитателен фактор и допринася за изграждането на съвременна визия за българските библиотеки и тяхната съизмеримост на международно ниво.
Наградите ще бъдат връчени на официална церемония в клуб „Перото“ в Национален дворец на културата на 25 ноември 2021г., като част от националния форум “Библиотеките в Единния цифров пазар”.

ВЕСЕЛИНА АНГЕЛОВА

Занимавам се с журналистика от 28 г. Кореспондент съм на вестник "Труд" за Великотърновска област. В личния ми сайт "Helios-as" ще намерите интересни четива за здраве, красота, наука, култура, образование, туризъм, изкуство, пътешествия. Благодаря за интереса и приятно четене!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е защитено от копиране !!