Последни Новини

Скулптор изработи макет на живописен квартал в Габрово от преди век и половина

Мирослав Евтимов-юрист, политолог, специалист по международни отношения: “Защо подкрепям Лозан Панов за президент и Мария Касимова -Моасе за вицепрезидент.”
ноември 12, 2021
Проф.д.н.Венелин Терзиев: Библиотеките не са само хранилища, а важни средища заради книгите, които пазят
ноември 13, 2021
Покажи всички

Скулптор изработи макет на живописен квартал в Габрово от преди век и половина

Сградите са със соларно захранване, а прозорците и уличните фенери ще светят нощем

ВЕСЕЛИНА АНГЕЛОВА

Макет на габровския квартал „Шести участък“ от края на XVIII и началото на XIX век изработи скулпторът Климент Генчев. Творението пресъздава голяма част от улиците „Опълченска“ и „Николай Палаузов“ и се превръща в туристическа атракция. Въпреки внушителните размери на пластиката-200 см на 110 см, направата и е отнела на автора му малко повече от три месеца. Макетът е снабден със соларно захранване, неговите прозорци и уличните фенери ще светят нощем.
Идеята е на Народно читалище „Будителите 2017“ и цели да покаже взаимодействието между културата и технологиите, стъпвайки върху чертите на габровския дух и традиции, премесени с иновативни интерпретации.
Макетът ще допълни съдържанието на градския парк на миниатюрите „Мини Габрово“, който до края на месеца ще бъде изграден в двора на бившето помощно училище в квартал „Шести участък“. Неотдавна Община Габрово предостави сградата на читалищната институция за стопанисване.
По време на хакатон, посветен на „Шести участък“, бяха локализирани няколко проблема, единият от които е липсата на човекопоток в квартала. Музейните работници, които организират обиколки с туристи, изтъкват, че стигат до там и спират, защото няма какво да им бъде показано. Така се появява замисълът за нова атракция на града.
„Защото, когато си в региона и се чудиш как да планираш почивката си или коя да бъде основната ти локация за настаняване, е естествено да избереш да нощуваш в центъра, а ако вечерите са изпълнени с културни събития в приятна градска обстановка, ще е още по-привлекателно“, споделят авторите на идеята.
Паркът е своеобразно продължение на миналогодишния проект на „Будителите“ – „Габрово – 160 г. творчески град“. Тогава Климент Генчев изработи миниварианти на пет знакови сгради за Габрово, които представляват архитектурно богатство на града. Това са възстановки на Калпазановата къща, вилата на Пенчо Семов, Дома на културата, Белодробната болница (Парахода) и ЖП гарата. Всички макети ще бъдат поставени върху масивни постаменти под стъклени куполи, така че да издържат целогодишно на атмосферни влияния и да се запазят невредими.
„Надяваме се новото културно пространство да стимулира търсенето на съвременни модели за представяне на архитектурното наследство в градска среда и да насърчи дейностите по опазването и поддържането на обектите.“, казват от НЧ „Будителите 2017“.
Проектът е съфинансиран от програма „Култура“ на Община Габрово по приоритет „Артистични намеси в градска среда“.

ВЕСЕЛИНА АНГЕЛОВА

Занимавам се с журналистика от 28 г. Кореспондент съм на вестник "Труд" за Великотърновска област. В личния ми сайт "Helios-as" ще намерите интересни четива за здраве, красота, наука, култура, образование, туризъм, изкуство, пътешествия. Благодаря за интереса и приятно четене!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е защитено от копиране !!