Последни Новини

Проф.д.н.Венелин Терзиев: Библиотеките са част от нашата мъдрост, история, смисъл и човешко съществуване

Хирургът доц.д-р Свилен Маслянков: Над 4000 българки са с рак на гърдата, лечението изисква мултидисциплинарен подход
октомври 15, 2021
Представят филм и изложба за годишнина от рождението на художника Ганчо Карабаджаков
октомври 19, 2021
Покажи всички

Проф.д.н.Венелин Терзиев: Библиотеките са част от нашата мъдрост, история, смисъл и човешко съществуване

Ученият споделя впечатленията си от библиотеката на Барановичкия държавен университет с Фонд „Библиотека-музей на една книга“, който включва 1038 книги на белоруски автори

 

ВЕСЕЛИНА АНГЕЛОВА

Всяка библиотека е отделен свят, в който всички ония, които търсят знание, могат да го открият по свой собствен начин. Библиотеките са част от нашата мъдрост, нашата история, смисъл и човешко съществуване. Това споделя проф.д.н.Венелин Терзиев.
“Понякога забравяме за тях, понякога ги пренебрегваме, но те винаги са били част от нашия живот – независимо дали искаме или не да го забележим.
Библиотека на Барановичкия държавен университет е създадена с основаването на самия университет през 2004 година. Тя е структурно подразделение на образователната институция, което предоставя на преподаватели и студенти различни видове документи, необходими в хода на образователния процес, изследователската и управленската дейност. Библиотеката е център за разпространение на знания, информация, интелектуални отношения и духовно развитие на индивида”, разказва проф.Терзиев.
Общата площ на библиотеката е приблизително 1800 кв.м. и разполага с 2 заемни зали, четири читални, включително три специализирани: читалня за научна работа, читалня за нови придобивки и стая за електронни информационни ресурси.
На желаещите да надградят и задълбочат своите знания наред с богатия библиотечен фонд от над 300 хиляди екземпляра, на разположение са и 197 работни места, което означава, че библиотеката осигурява информационно покритие и ресурсно осигуряване на около 10,0% от броя на редовните студенти.
“Годишно тук се организират повече от 200 тематични изложби и срещи, насочени към формиране на активна гражданска позиция, професионална култура, здравословен начин на живот, правно, морално и етично възпитание. Използваните в работата методи и форми са насочени към активно и пряко участие в дейността на самите студенти. Библиотеката има свой собствен модел на изложбена дейност, използвайки алтернативни подходи към разработването и дизайна на библиотечните изложби. Те са незаменима част от информационната подкрепа за научни конференции и други университетски събития”, споделя проф.Терзиев след визита в Барановичкия държавен университет.
Ученият допълва, че един от най-интересните проекти, който привлича вниманието на всеки озавал се в университетската библиотека, е проектът „Една книга библиотека-музей“. Експозиционната зала „Библиотека-музей на една книга“ става първата изложбена зала за поредица от портрети на белоруски писатели, дарени на университетската културна институция от автора Ф.И. Ляхнович.
Идеята за създаване на „Библиотека-музей на една книга“ принадлежи на беларуската поетеса Раиса Андреевна Боровикова и се състои в събирането на един екземпляр от книги на известни белоруски писатели, както и на автори, които засягат въпроси, свързани с литературната теория и история в поне една своя книга. Реализирането на подобен проект се превръща в интересно начинание за университетската библиотека и персонала на катедрата по филология.
Фондът на „Библиотека-музей на една книга“ включва 1038 екземпляра от книги на белоруски автори. Сред тях книгите с автографи имат особена стойност.
“Университетската библиотека вижда своята мисия не само в събирането и съхранението на възможно най-много книги, но и в това студентите да знаят имената на беларуските писатели, много от които са забравени през годините и техните произведения не могат да бъдат намерени никъде. Така, благодарение на „Библиотека-музей на една книга“, днес студентите могат да се запознават с тях и с техните творби.
Директорката на Университетската библиотека – Татяна Громова, сподели, че се надява „Библиотеката-музей на една книга“ да продължи да се попълва не само с книги, но и с ръкописи, писма и фотографии.И когато виждаш многобройноте млади хора навсякъде, дори и в късните вечерни часове на деня, няма как да не мислиш, че тук са успели да създадат прекрасни условия за формиране и развитие на добър поведенчески модел.
Споделят и че една от основните им цели е да създадат възможност класическата хартиена книга да бъде още по-жива, като реализират интересни идеи за време без достъп до интернет и социални мрежи. Споделят, че все по-често успяват и това създава трайно увлечение към четенето на хартиени книги в целите семейства. Може би този опит е интересен и си струва да го последваме и създадем условия младите хора да разбират как и защо хартиената книга е жива и нужна. А тя със сигурност представлява един свят, който тук са успели да създадат”, категоричен е проф.Терзиев.
По думите му усещането за отминалата социалистическа действителност напомня навсякъде извън модерния университет, но може би именно благодарение на връзката със знанието, която тук е изключително силна, със сигурност рано или късно ще доведе до добър резултат.
“Тъжни са констатациите за десетките прекъснати проекти с различни представители на държави, които са членки на ЕС, заради политическите решения на местните лидери. Хората, които живеят тук, имат нужда от мостове и свободен начин на общуване. По-добро от това политическо решение едва ли е възможно. Не можем и не трябва да бъдем съдници на чужди политически решения, както и на устройството и обществените отношения в една държава.Те обективно са резултат от различни последици и действия, натрупвания и политическа конюнктура”, коментира още проф.Венелин Терзиев.

ВЕСЕЛИНА АНГЕЛОВА

Занимавам се с журналистика от 28 г. Кореспондент съм на вестник "Труд" за Великотърновска област. В личния ми сайт "Helios-as" ще намерите интересни четива за здраве, красота, наука, култура, образование, туризъм, изкуство, пътешествия. Благодаря за интереса и приятно четене!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е защитено от копиране !!