Последни Новини

Ценител на бирата предлага над 300 вида занаятчийско пиво от цял свят

Иван Кирилов Иванов, преподавател по Социална психология във Великотърновския университет: В политиката все по-често влизат нарцистични, параноидни и хистерични личности
октомври 5, 2021
Млад учен-финансист от Стопанската академия в Свищов завоюва престижна награда
октомври 6, 2021
Покажи всички

Ценител на бирата предлага над 300 вида занаятчийско пиво от цял свят

Димитър Петров глези клиентите си с напитки с екзотични вкусове, а опаковките са произведения на изкуството

ВЕСЕЛИНА АНГЕЛОВА

Познавач на бирата предлага във Велико Търново над 300 вида крафт пиво от всички краища на света. В кокетен магазин с име Zavera Craft Beer Shop  на ул. „Стефан Стамболов“ 37 в старинната част на болярския град, Димитър Петров глези клиентите си със занаятчийски бири с екзотични вкусове.Името на магазина не е случайно, а е свързано с историческите събития от Велчовата завера.
В обекта собственикът има и исторически карти на България и често обяснява на гостите на Велико Търново славната история на държавата ни.
Споделя, че при него всичко е лично-отношението към гостите, обичта към Родината, гордостта от българската бойна слава, а стремежът да популяризира славната ни история е в едно с предлаганите пива.
„След водата и чая, бирата е най-консумираната напитка. Предлагам истинско пътешествие из света с чаша бира“, споделя търговецът.
Доказателство за думите му е фактът, че самият той е експерт по пивото. В продължение на 15 години е трупал опит като менджър продажби в различни региони на Северна България в „Загорка“ АД.
„Със сигурност имам и генна закалка,понеже прадядо ми Асен е бил кръчмар в годините преди Втората Световна Война.Самият аз съм от китното добруджанско село  Нова Черна, в което хората са известни с предприемчивостта си и любовта към земята“, разказва Петров.
Крафт бирената революция от последните 10 години го накарала да задълбочи интересите си в областта на производството и технологията на бирата. Не след дълго започнал да вари бира в домашни условия. Усърдно изучава историята на пивоварството, което се оказва необятна наука. Придобитите знания амбицирали Димитър Петров да отвори бутик на бирата в примамливата част на Старопрестолния град срещу Самоводската чаршия. Не случайно избрал помещението, от чиито прозорци се разкрива пленителна панорама към хълма Света гора, река Янтра, живописния ансамбъл от вековни къщи, а входът е към улицата, отвеждаща към крепостта Царевец. Магазинът наподобява музей, а съдържателят му е изключително начетен и компетентен в областта на пивоварството .
На дългите полици в магазина са наредени над 300 вида бира от Азия, Европа, Африка, Австралия, Северна Америка.
„Абсолютен хит през лятото бяха бира сварена с плодове от манго и друга с ананас и хвойна. Клиентите ги приемат като бирен коктейл“, обяснява Димитър Петров.
По думите му първенство на най-странни вкусове държат белгийските ламбици. Това е стил бира,ферментирала с диви дрожди,а самата ферментация протича в бъчви използвани за направата на вино които и придават кисело плодов вкус.
„Тази бира се търси и консумира предимно от белгийци. Изобщо странните бири си имат свои клиенти“, уточнява Петров.
Собственикът споделя, че търсени през лятото са различните видове леко кисели бири които се наричат SOUR. При приготвянето им освен малц,хмел и плодове,могат да се добавят куп причудливи съставки като кориандър, хималайска сол, лимец и дори … козунак.
Той предлага 7 вида наливни бири като винаги 5 от тях са на български микропроизводители.
„В България вече има над 10 малки пивоварни, чиито собственици работят в производството и смело експериментират с разнообразни рецепти. Ползват различни сортове хмел, които предизвикват експлозия от вкусове и аромати. Прилага се сухо охмеляване като по този начин в някои бири се стига до 20 гр. хмел на литър пиво, а хмелът е естествен антиоксидант и имуностимулант“, подчертава Петров.
Той допълва, че въпреки хилядите различни видове и вкусове бира има два основни, общоприети стила – лагер (Lager) и ейл (Ale). Разликата между тях е във вида мая, използвана за ферментацията както и по начина на отлежаване.
„Промишлените пивоварни варят предимно Лагер,а занятчийските пивовари предимно ейл. Индийския светъл ейл е най-консумирания стил, но напоследък популярност набира така нареченият NEIPA. Той се характеризира със слаба горчивина, мътна текстура и сочен екзотичен вкус“, разяснява предприемачът.
Петров подчертава, че със сериозна слава са се сдобили и т.нар.трапистки бири, които са варени от монаси.
„Най-старите източници за варене на бира в манастирите са свързани с швейцарското абатство Санкт Гален и датират от 820 г. Манастирското пивоварство се разпространява бързо в цяла Западна Европа, така че до края на Средновековието почти всяко абатство има своя собствена пивоварна. От самото начало бирата, произведена във френските цистерциански манастири, се прави по строги правила. Така например, цистерцианското абатство в Солини ла Трап има собствена пивоварна през 1685 г. По-късно пивоварни се изграждат и в други абатства, а след възприемането на трапистките правила и в други страни в Европа. И досега се спазва правилото манастирите да се самоиздържат, а това става и чрез бирено производство.
В миналото много манастири са произвеждали трапистка бира. Сега са останали само 6- в Белгия, два в Холандия, един в Австрия и един в Италия. Има и един в САЩ, който е получил разрешение през 2013 г. да вари трапистка бира “, разказва Димитър Петров.
Трапистките бири се различават значително по вкус, цвят, рецепти за производство. Общото между тях е, че са тип ейл, които ферментират при по-висока температура, отлежават обикновено в бъчви и бутилки и са с по-високо съдържание на алкохол – между 7-12%.
Димитър не крие, че се гордее с колекцията си от над 300 вида бира от почти всички стилове в занаятчийското пивоварство. Той е категоричен, че е предизвикателство поддържането на високо ниво на асортимента. Освен със завидни вкусови качества, крафт бирите са в разнообразни по вид и цвят бутилки и кенчета, а изрисуваните им пъстри етикети са истинско произведение на изкуството.
„В магазина идват художници и специалисти по графичен дизайн, за да разглеждат опаковките“, казва съдържателят.
Zavera Craft Beer Shop  посреща почитатели на бирата от 1 юли тази година, но вече се ползва с популярност. На една от стените в заведението Димитър Петров е разпънал огромна карта на света, на която посетилите магазина гости отбелязват своето родно място.
Мястото е замислено с идеята да създава приятелства и да кара хората да се чувства като в дома си.
„Мога да групирам приятелите си като не ги наричам клиенти, а хора водени от любопитство, ценители, бохеми, хора с богата крафт култура, познания и вкусове. Идват и посетители, които пият бира, но до този момент не са се докосвали до богатите вкусове на занаятчийското пиво. При мен може да опита безплатно и определено човек остава заинтригуван. Редовни клиенти са млади и образовани  хора, чужди туристи, чужденци, които са заселници във Велико Търново и региона и търновци харесващи качественото пиво“, изтъква Димитър Петров.
Споделя че е безкрайно щастлив и горд от факта,че ценителите на крафт пивото от чужбина дават отлични оценки на българските микро производители, като любими се очертават няколко пивоварни-Казан Артизан,Трима и Двама, Металхед, Мелтум и София Електрик.
Предприемчивият добруджанец не пропуска да отбележи, че различните видове бира се поднасят в различни видове чаши,които и задължително трябва да са охладени. Освен това той предлага подходящи мезета и прясно изпечени добруджански орехи.
Освен пиво продава красиви и богато орнаментирани халби, чаши и дори подаръчни комплекти. Занапред ще предлага и ръчно изработени занаятчийски сувенири и аксесоари, свързани с пиенето на бира.
Димитър Петров е член на Асоциацията на домашните пивовари, която обединява хора, които от 10-12 години се занимават с варене на бира в домашни условия. С нескрита гордост споделя,че в основата на асоциацията са хора от Велико Търново като Иван Баиров и Виктор Върбанов.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е защитено от копиране !!