Последни Новини

Скулптори изваяха нови образи за Алеята на българските воеводи в българския Стоунхендж

Проф.д.н.Венелин Терзиев: Нужно е да върнем чест и честност – не само в думите, но и в действията ни
септември 30, 2021
Археологът Александър Чохаджиев: Обитателите на праисторическа могила край Петко Каравелово са били опитни дърводелци
октомври 4, 2021
Покажи всички

Скулптори изваяха нови образи за Алеята на българските воеводи в българския Стоунхендж

18 майстори на длетото и 15 живописци твориха на пленер в село Раювци в Еленски Балкан

ВЕСЕЛИНА АНГЕЛОВА

Скулптори изваяха нови образи за Алеята на българските воеводи в живописното село Раювци. 18 майстори на длетото и 15 живописци от България и Сърбия се събират на пленер в Еленски Балкан. Атрактивното събитие се състоя от 18 до 28 септември, а закриването бе на 1 октомври.
В продължение на две седмици творците дялаха от врачански варовик ликовете на ханове, предводители на хайдушки чети и революционери.
Организатор на пленера по изкуство за трета година бе Фондация „Звезди под звездите“. Целта е запазване обичаите и традициите на българския народ, неговите култура, история, етнография, фолклор. По инициатива на ръководството на организацията е изграден първият и единствен паметник на легендарния войвода Вълчан, който се извисява в цял ръст на най-високото място в Раювци. На метри от него е разположен параклис на името на Света Петка Търновска.
Мемориалния комплекс допълват Раювските камъни, издигнати по подобие на известният в цял свят Стоунхендж. Те представляват огромни каменни късове, подредени в кръг.
“Наричат ги Раювски кромлех и от 2017 г. привличат хиляди туристи. Посетителите се впечатляват от издълбани в камъните послания на велики българи. Като думите на цар Борис III: „Като видиш порой, направи вада, да не залее целия бостан“, споделят жители на Елена.
Балканджиите припомнят, че Атанас Стоянов е скулпторът, който е издълбал над 4000 букви, знаци и символи от посланията заедно с езотеричните знаци върху отделен каменен блок. Стоянов е от Бургас, завършил е скулптура във Великотърновския университет, а от 20 години преподава в СУ „Кирил и Методий“ в морския град. Тази година той работи над образа на Петлешков.
Част от ликовете на войводите, пресъздадени върху камъка, са вдъхновени от фотографии и литографии от 18 век, други са създадени на базата на запазените спомени на техни съвременници. Има и изключения обаче – като Боряна войвода, върху която работи Олга Йорданова от София.
Пред същото предизвикателство е изправен и третокурсникът в Художествения факултет на ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“ Дилян Ангелов. На него се паднала задачата на създаде Кера войвода. Дилян се включва за пръв път в пленера, но вече е разбрал, че ще научи много. Импровизирам в образа, защото за Кера няма информация. Знае се, че, за да отмъсти за убийството на годеника си, събира женска чета в Странджа, казва Дилян.
За първи път в пленера участва и известният скулптор от Велико Търново Денислав Сираков. Той е претворил за вечни време образа на основателят на неговия род-воеводата Христо Сираков от еленското село Костел.
“Горд съм, че като наследник на юначният българин успях да го увековеча. Христо Сираков е внук хайдушкият войвода Дели Димо, заловен и обесен преди Освобождението на България в Ескѝ Джумая̀, а баща му Келеш Иван е убит в бой с турски аскер. Христо Сираков става подофицер в Българската армия и чрез своя командир Анастас Янков влиза в редовете на Върховния комитет. През 1900 г. е разквартируван в Тутракан, където става член на местното македонско дружество и обучава членовете му в стрелба и пласира облигации на Върховния комитет. В края на същата 1900 година е командирован в Русе, откъдето Борис Сарафов го изпраща в Букурещ, за да следи и докладва за развитието на аферата около убийството на Стефан Михайляну на дейците на македонския комитет в Русе Панайот Хитов, Димитър Владов и Александър Протогеров. Българин детектив на румънска служба го разкрива и Сираков е задържан пет месеца в румънски арест. След това се уволнява от армията и се установява в Елена, където взима участие в дейността на местното македонско дружество”, разказва с гордост за своя родственик Денислав Сираков.
С новите творения комплексът се обогати със 17 нови пластики. Ансамбълът включва образите на Бенковски, Волов, Капитан Петко войвода, Панайот Хитов, Филип Тотю, Жельо войвода, Индже войвода, Мирчо, Куман, Велко, Момчил, Донка, Румена войвода, Сидер войвода, Васил Петлешков, Георги Мамарчев. Това са само част от образите, които вече са заели своето място в алеята.
“Тази година бе поставено и ново началота на Алея на българските ханове-Крум, Омуртаг, Тервел, Кубрат. Изображенията на видните българи се извисяват на фона на язовир “Йовковци. Идеята бе специфичната енергия в мемориалния комплекс да бъде подсилена с нови образи на реално съществували исторически личности, за да могат посетителите да са горди, че са техни наследници”, сподели Атанас Стоянов.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е защитено от копиране !!