Последни Новини

Тестват американско лекарство срещу атопичен дерматит върху доброволци

Изграждат Център за водолечение в болницата в Трявна
септември 29, 2021
Вълшебните книги на Димитър Петров гостуваха в СУ „Йордан Йовков“ – Русе
септември 30, 2021
Покажи всички

Тестват американско лекарство срещу атопичен дерматит върху доброволци

Д-р Магдалена Нейкова: Страдащите от такава екзема, могат да получат обриви навсякъде по тялото, които да секретират и кървят при разчесване и има риск от инфекция

ВЕСЕЛИНА АНГЕЛОВА

Започва кампания по тестване на нов медикамент за лечение на атопичен дерматит върху доброволци. В проучването на въздействието на американското лекарство ще могат да се включат страдащи от заболяването. Набират се участници на възраст от 18 до 75 години.Това сподели дерматологът д-р Магдалена Нейкова от Велико Търново.
Лекарката  е джипи, ръководи собствен Център за красота „Дерма Корект“ в старата столица и е сертифициран специалист с правомощия за провеждане на подобни изследвания.
“Атопичният дерматит е хронично възпалително състояние на кожата, което е сред най-често срещаните екземи. Обикновено започва в ранна детска възраст, но засяга и значителен брой възрастни. Характеризира се с ремисии и обостряния, често по необясними причини, със симптоми на сърбеж, екзематозни лезии, суха кожа и удебеляване на кожата”, обяснява д-р Нейкова.
Тя допълва, че обикновено това е дългосрочно състояние, въпреки че може да се подобри значително или дори да изчезне напълно при някои деца, когато пораснат.
“Точната причина за атопичната екзема е неизвестна. Често се появява при хора, които са предразположени към алергии. Има данни, че предразположението към атопичния дерматит се унаследява. Някои хора с атопичен дерматит имат мутация на гена, отговорен за производството на филагрин.Това, че атопичната екзема е първото заболяване, което се появява в поредица от алергични заболявания – включително хранителна алергия, астма и алергичен ринит, е провокирало на теорията за „атопичния марш“, която предполага, че атопичният дерматит е част от прогресия, която може да води до последващо алергично заболяване на други епителни бариерни повърхности-гастроинтестинални или дихателни пътища”, казва д-р Нейкова.
Дерматологът допълва, че атопичният дерматит се характеризира със сърбеж и възпаление на кожата – зачервяване, подуване, образуване на мехури, напукване, секретиране, образуване на корички и лющене.
“Атопичният дерматит е много разпространен в световен мащаб и се увеличава по честота. Засяга еднакво мъжкия и женския пол.
Състоянието се среща най-често при кърмачета и деца и неговата поява значително намалява с възрастта.
Около 10% от всички кърмачета и малки деца изпитват симптоми на заболяването. Приблизително 60% от тези бебета продължават да имат един или повече симптоми на атопичен дерматит дори след като достигнат зряла възраст.
65% от засегнатите пациенти развиват симптоми през първата година от живота, а при 90% те се появяват преди 5-годишна възраст. При някои деца симптомите могат да намалят, когато пораснат, докато други деца ще имат обостряния на атопичен дерматит и в зряла възраст. Началото на заболяването след 30-годишна възраст е необичайно и често се случва след излагане на кожата на тежки условия.
Проучванията показват, че хората, които живеят в градски райони и в климат с ниска влажност, са изложени на повишен риск от развитие на атопичен дерматит”, информира лекарката.
Д-р Нейкова уточнява, че атопичният дерматит съществува при две други алергични състояния- астма и алергичен ринит. Сърбежът е отличителен белег на атопичния дерматит, като някои данни показват, че повече от 85% от хората със заболяването изпитват този мъчителен симптом всеки ден. Болезнеността на кожата и лошият сън, причинен от сърбежа, също са чести.
Обикновено засегнатите кожни участъци включват гънките на ръцете, задната част на коленете, китките, лицето и шията. Сърбежът е важен фактор при атопичния дерматит, защото разчесването и триенето могат да влошат възпалението на кожата, което е характерно за това заболяване.
“Хората с атопичен дерматит изглежда са по-чувствителни към сърбеж и изпитват нужда да се почесват по-дълго в отговор. Те развиват така наречения цикъл “сърбеж-надраскване”. Сърбежът е особено проблемен по време на сън, когато съзнателният контрол на надраскването намалява и липсата на други външни стимули прави сърбежа по-забележим.
Хората с тази екзема могат да получат обриви навсякъде по тялото, които да секретират и да кървят при разчесване, което прави кожата уязвима за инфекция”, пояснява д-р Нейкова.
По думите и атопичният дерматит може да засегне кожата около очите, клепачите, веждите и миглите. Има риск разчесването и триенето на околоочната област да доведе до промяна на външния вид на кожата. Някои хора с атопичен дерматит развиват допълнителна гънка на кожата под очите си, наречена атопична гънка или гънка на Дени-Морган (Dennie-Morgan fold). Други хора могат да имат хиперпигментирани клепачи, неравномерни вежди и мигли.
Всеки,който има желание да участва в медикаментозното проучване, може да се обади на д-р Магдалена Нейкова-0889722380 и на д-р Марина Санкева- 0889436613, които са ръководители на това изследване.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е защитено от копиране !!