Последни Новини

Млади изобретатели усвояват инженерна роботика и приложно програмиране в школа в Еленския Балкан

Напълно е разкрита архиерейска резиденция от XIII век на крепостта Трапезица
септември 21, 2021
Жителите на Ново село се амбицираха за разделно събиране на отпадъци
септември 24, 2021
Покажи всички

Млади изобретатели усвояват инженерна роботика и приложно програмиране в школа в Еленския Балкан

За 8 години в летните академии са обучени над 800 студенти и ученици

ВЕСЕЛИНА АНГЕЛОВА

Младежи трупат знания по инженерна роботика и приложно програмиране в школа в Еленския Балкан. За 8 години в летните академии в китното село Мийковци са обучени над 800 студенти и ученици от 7 до 12-ти клас. Курсовете са посветени на високите технологии, инженерното майсторство и софтуерната изобретателност. Ежегодната инициатива е на Клуб “Роботи-Бяла“ съвместно с фондация „Университет за деца“. Това споделя Антон Анчев, който е управител на Клуб “Роботи-Бяла“ и лектор в лятните академии.
С помощта на опитни инженери всеки участник програмира микроконтролери Arduino и конструира роботи с различно предназначение. В процеса на обучение се използват най-актуалните сензори и електронни елементи.
Подготовката включва запознаване с разнообразните науки, на които се гради роботиката (STE(A)M-базирано обучение) – математика, физика, програмиране и електроника. Занятията се състоят от теоретична и практическа част. Теоретичната подготовка е сведена до необходимия минимум, докато при практиката се развиват умения за работа с хардуер, приложно програмиране и осъществяване на комуникация между модули.
Организират се робосъстезания, походи в планината, прожекции на документални филми и обсъждане на научни казуси.
Под вещото ръководство на Антон Анчев по време на летните школи курсистите са изработили общо над 50 роботизирани системи с реално приложение. При всяка лятна академия младежите реализират по 5-6 проекта. С разработките си младите изобретатели участват в международни състезания. Сред изделията са робот, който следи за линия при движението на автомобили. В робота са вградени сензори, които разпознават бели и черни линии и съревнованието е за време. Създали са и робот за лабиринти, който прави карта и разгадава трасето. Възпитаниците на школата са разработили метеостанция, система за автоматизирано отглеждане на зеленчуци с осигуряване на необходимата температура, влажност, светлина в помещението, пречиствателна станция на вода от кладенец за захранване н аимот. Възпитаниците на школата са изобретили още поточни линии за сортиране на предмети по форма и цвят, транспортни количики и др.
Тези изобретения се използват за обучение на следващите курсисти в школата.
“Участниците в летните академии прилагат и развиват концепцията си за обучение на младежи с афенитет към техническите познания. Летните академии са по една седмица с пълен пансион и са програмно и материално обезпечени. В школата има занятие за кариерно развитие, като обучаемите се запознават с професии като програмист, системен програмист, приложен програмист, софтуерен инженер, инженер по автоматика и мехатроника, инженер по автоматизация и процеси на управление, инженер по автоматизация и компютърни системи за управление”, обяснява Антон Анчев.
Той допълва, че концепцията на обучението е разработена от клуба и фондацията.Курсът е 4-годишен и се набляга на приложното програмиране на софтуер като модела на работа е същият както в софтуерните фирми – проектно ориентиран модулен тип на разработване на софтуер, който е екипно ориентиран.
“Обучението е базирано на изучаване на езиците за програмиране Python, C/C++, Javascript и Java. През последната година на курса се дава възможност на  участниците да работят с платформата Raspberry Pi 4/400 и да създават смесени проекти софтуерно и хардуерно базирани. При усвояването на инженерна роботика и мехатроника начинаещите се запознават с микроконтролерите и тяхното приложение, като използват платформа за блоково програмиране и хардуер, създадени от инженерите от клуб „Роботи-Бяла“. Проектите са сравнително елементарни и визуално атрактивни. Обучаемите от 1 до 5-ти клас работят с микроконтролери Arduino NANO и Arduino UNO”, пояснява Анчев.
Следващото ниво е „Програмисти“, в което момчетата и момичетата от 6 до 9-ти клас надграждат знанията си като изучават сензори за измерване на температура, влажност, атмосферно налягане, надморска височина, инфрачервени сензори за измерване на дистанция, сензори за интензитет на светлината и течности, управление на правотокови мотори, сервомотори и стъпкови мотори и др.
Успешно завършилите втория етап, преминават в курса за напреднали, който е за ученици от 9 до 12-ти клас. Те усвояват различните видове комуникация между микроконтролерите и web базирани платформи с възможност за тяхното интегриране.
“Изучават се WiFi и Bluetooth комуникации между микроконтролер и мобилно устройство-телефон, таблет, лаптоп. Научават се да създават графичен потребителски интерфейс за извеждане на данни от сензорите на микроконтролера на мобилно устройство. Добиват умения да интегрират устройства в платформата NodeRed”, уточнява Антон Анчев.
Достигналите последното ниво “Инженери” усвояват принципа на работа и начина на програмиране в web среда на индустриални PLC-програмируеми логически контролери на водещи български и западни фирми. Обучението е професионално проектно ориентирано, като темите на проектите са индустриално свързани. Обучаемите се научават да интегрират PLC в различни платформи за управление на индустриална и сградна автоматизация.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е защитено от копиране !!