Последни Новини

Обитатели на Център за настаняване от семеен тип и Дом за хора с умствена изостаналост се грижат за 8 декара стопанство

Проф.д.н.Венелин Терзиев цитира писателя Вернер Мич: Три предмета не са включени в училищната програма: толерантност, логика, човечност, но и трите се възпитават именно там- в училището
септември 15, 2021
Проф.д.н. Венелин Терзиев: Научни ли са научнопрактическите конференции
септември 19, 2021
Покажи всички

Обитатели на Център за настаняване от семеен тип и Дом за хора с умствена изостаналост се грижат за 8 декара стопанство

Потребителите приготвят зимнина и участват в обновяването на социалните услуги в село Церова кория

ВЕСЕЛИНА АНГЕЛОВА

Обитателите на Дома за пълнолетни лица с умствена изостаналост Центъра за настаняване от семеен тип във великотърновското село Церова кория показват завидно трудолюбие като се грижат за стопанство от 8 декара. Потребителите имат оранжерия, в която отглеждат зеленчуци. Засели са и овощна градина. От отгледаната продукция вече приготвят зимнина. Това сподели управителя на социалните услуги Нина Русева.
Тя допълни, че общо 10 души от Дома и от Центъра за настаняване от семеен тип на лица с умствена изостаналост са назначени на работа с трудови договори като хигиенисти в рамките на социалния обект. Инициативата е по проект “Патронажна грижа + в община Велико Търново“.
В момента се прави вътрешен ремонт на Дома и потребителите участват в обновяването. От отпадъчен дървен материал потребителите от центъра изработили за нуждите на институцията 10 пейки и ги боядисали в разноцветни багри.
В Центъра за настаняване от семеен тип пък тече ремонт по проект, финансиран от Фонд “Социална закрила” и от община Велико Търново на обща стойност 49 908,08  лева с включен ДДС. Обновяват се фасадата и всички общи части на сградата, прави се реконструкция на отоплителната система, изградена е и рампа за инвалидни колички.
Артерапиите са ежедневие за всичките 72-ма обитатели от трите социални услуги.
В момента в Дома и двата центъра/ жилища кипи трепетно оживление, защото 40 от настанените се стягат за екскурзия до Казанлък и Дамасцена. Преди седмица са били на излет до местността Ксилифор край Велико Търново. Неотдавна летували и на морето, редовно посещават концерти.
“Непрекъснато им организираме разходки и забавления и това е част от социализацията на тези хора. Преди няколко дни ги водихме в Централ мол във Велико Търново и сами си избираха нови дрехи и обувки, а след пазаруването похапнаха пица в заведение. В незабравими празненства се превръщат рождените дни на потребителите, защото им поръчваме торти, сладки, веселят се с музика и танци”, разказва още Нина Русева.
Домуващите вече се стягат и за поредния Коледен базар, който организира традиционно община Велико Търново. Хората от социалните услуги в Церова кория се славят със своята сръчност и естетически вкус при изработването на сувенири от естествени материали.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е защитено от копиране !!