Последни Новини

Стартира седмия археологически сезон на крепостта Ряховец край Горна Оряховица

Адриан Аврамов,  клиничен психолог и психотерапевт от Велико Търново: Младежи се дрогират с коктейл от опиати, тийнейджъри изнасилват ученички
септември 14, 2021
Проф.д.н.Венелин Терзиев цитира писателя Вернер Мич: Три предмета не са включени в училищната програма: толерантност, логика, човечност, но и трите се възпитават именно там- в училището
септември 15, 2021
Покажи всички

Стартира седмия археологически сезон на крепостта Ряховец край Горна Оряховица

DCIM108GOPRO

Продължава проучването във вътрешните терени на калето и южното подградие

ВЕСЕЛИНА АНГЕЛОВА

Седми пореден археологически сезон на средновековната крепост „Ряховец” започва на 15 септември. Обектът получи статут с категория „национално значение“ през 2015 г. и след 25-годишно прекъсване с финансови средства, осигурени от Община Горна Оряховица, бяха подновени археологическите разкопки.
В периода 2015-2020 година екип от специалисти с научен ръководител Илиян Петракиев от РИМ – В. Търново, зам.-ръководител Мая Иванова от Исторически музей-Горна Оряховица и научен консултант проф. д-р Хитко Вачев разкриха структури от III–II хил. пр. Хр., трите главни порти, част от крепостната стена с две външни правоъгълни кули, улица, жилища, огнища, пещ и скелети от ХII–ХIII в. От 2019 г. се проучва и южното подградие на крепостта, където са разкрити сграда от ХIII век, ями от ХI век и вероятен ров от тракийския период на обитаване през ІІ–І в. пр. Хр.
Тази година финансирането на проучванията е в размер на 27 945 лева и е осигурено от Министерство на културата.
През този археологически сезон усилията на екипа продължават да са съсредоточени във вътрешните терени на крепостта и южното подградие с цел прецизиране хронологическите граници на обитаване. Проучвателите очакват да бъдат открити добре запазени архитектурни структури и разнообразен археологически материал.
През 2016 г. ръководителите на разкопките, заедно с Исторически музей – Горна Оряховица, Община Горна Оряховица, местни училища и спонсори, организираха първата в България „Лятна археологическа школа” за ученици. В периода 2016-2020 г. над 100 ученици от 6 до 12 клас имаха възможност да се запознаят на място с работата на археолозите и да вземат участие в разкопките.
Предвижда се и през този археологически сезон школата да продължи своята дейност с участието на младежи от училищата в Горна Оряховица и Велико Търново. Те ще бъдат поставени в реална археологическа среда. Ще добият представа за периодизацията на обекта в епохите, през които е населявана местността. Ще усвоят знания за разположението, устройството, функционирането и значимостта на средновековната крепост „Ряховец”. Ще участват в теренната археологическа работа като разкриват и заснемат археологически структури, правят измервания с нивелир, описват и рисуват находки.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е защитено от копиране !!