Последни Новини

Балканджии се запалиха по благотворителна инициатива на Ротари клуб-Елена

Белодробната болница във Велико Търново търси лекари с атрактивно заплащане и пълен социален пакет
септември 10, 2021
Радослав Първанов от Габрово е фотограф на книгата „Шампионски отбор за здравословна храна“
септември 13, 2021
Покажи всички

Балканджии се запалиха по благотворителна инициатива на Ротари клуб-Елена

Ръчно изработена книга събира средства за подпомагане на таланти и деца в нужда във възрожденското градче

ВЕСЕЛИНА АНГЕЛОВА

Балканджии се запалиха по благотворителна инициатива на Ротари клуб в Елена. Ръчно изработена от дърво книга събира средства за подпомагане на даровити деца, както и на ученици от семейства в затруднено положение във възрожденското градче. Символът на образованието е експониран в центъра на възрожденския град.

В събота е офицално открит, макар и символично заради COVID-мерките и е даден старт на кампанията. Идеята е местните жители да събират алуминиеви кенчета и да ги поставят в специален отвор в книгата. Опаковките ще бъдат предавани за рециклиране, а средствата от тази дейност, ще се предоставят за развитие на младите таланти, на нуждаещи се младежи и е насочена и към подпомагане на висшето образование на подрастващите от балканското селище.
“Още в деня на обявяване на инициативата, книгата започа да се пълни с кенчета. Празни опаковки носеха и деца, и възрастни. В кампанията се включват заведения и търговски обекти. Кметските наместници също вече организират събиране на алуминиеви опаковци в малките населени места като така подкрепят благородната инициатива”, споделиха ротарианци.
Според инициаторите ефектът от “Благотворителната кампания на Ротари клуб-Елена” ще е двоен-екологичен и образователен.
Съмишлениците, организирали благородната дейност имат амбицията тя да се превърне в национална стратегия, която да се мултиплицира във всички общини в страната. По идея на д-р Надежда Костадинова-преподавател в катедра “Туризъм” при Великотърновския университет е изработено лого на кампанията.
“Стипендиите ще се обявяват два пъти в годината-в края на първия учебен срок и на 24 май. Ротари клуб ще определя учениците, които ще бъдат подпомагани след обсъждане с ръководствата на учебните заведения и училищните настоятелства. Средствата няма да се дават на ръка, а с тях ще се поемат разходи, свързани пряко с образователния процес на стипендиантите”, обясниха ротарианци.
По думите им самата книга е произведение на изкуството и ще се превърне в туристическа атракция. Пластиката е изработена от дъб и е с размери 1,70 м./ 1,40 м. Дело е на трима еленски майстори.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е защитено от копиране !!