Последни Новини

Домът на хумора в Габрово представя „Мемориал – Класически проект в съвременното изкуство”

Книга уникат събира средства за подпомагане на даровити деца в Елена
септември 6, 2021
Наградиха изкусни майстори на плетива в музей „Етър“ в Габрово
септември 6, 2021
Покажи всички

Домът на хумора в Габрово представя „Мемориал – Класически проект в съвременното изкуство”

Инсталацията на Андрей Врабчев включва скулптурни портрети на Тереза Мей, Бойко Борисов, Владимир Путин, Доналд Тръмп, Еманюел Макрон, Ангела Меркел

ВЕСЕЛИНА АНГЕЛОВА

Музеят на хумора и сатирата в Габрово представя инсталацията на Андрей Врабчев „Мемориал – Класически проект в съвременното изкуство”. Вдъхновена от бурния политически живот в древен Рим, тя се оказва особено актуална и днес. Вернисажът е на 10 септември, петък, от 18:30 часа.
Инсталацията „Мемориал – Класически проект в съвременното изкуство” се състои от безглава фигура в римска тога и комплект от шест скулптурни портрета на съвременни политици – Тереза Мей, Бойко Борисов, Владимир Путин, Доналд Тръмп, Еманюел Макрон, Ангела Меркел. Всеки един от тях може да бъде поставен на фигурата. Противоречието между вечното и временното е подчертано допълнително от евтините материали и отливките, а не скулптираните в камък портрети.
Скулптурната инсталация е вдъхновена от практиката в древен Рим да се поставят безглави статуи на владетеля, които позволяват бърза и лесна подмяна на портрета на императора при неговата смяна. По това време статуите са били използвани не само за възхвала, но и за информиране на поданиците за това, кой е на власт, която често траела кратко.
Инсталацията поставя в центъра на вниманието властта като символ, властта, която е по-дълговечна и по-важна от личността, която я представлява.
Вероятно с течение на времето, когато политиците, изобразени в тази творба, изгубят властта си и бъдат забравени от обществото, инсталацията ще стане много по-интересна и ще може да се чете в един по-широк контекст, отколкото в момента, защото ще избяга от злободневното. Нещо, което започна да става още по време на реализацията на проекта с падането от власт на някои от избраните лица.
Представена в музей, инсталацията напуска настоящето – сякаш времето а напреднатало и портретите на тези добре познати в момента личности са се превърнали в археологически артефакт.
“Много са хората от Античността до наши дни, които са разсъждавали на темата власт, но в контекста на инсталацията на Андрей Врабчев, сякаш в синхрон, са думите на полския поет, афорист и сатирик Станѝслав Йѐжи Лец (1909 – 1966): „Властта по-често преминава от едни ръце в други, отколкото от една глава в друга“, казват експерти от Къщата на смеха в Габрово.
Андрей Врабчев работи в полето на скулптурата в публични пространства, монументалната пластика и инсталация. Завършил е Националното училище за изящни изкуства в София със специалност “Скулптура” и Художествената академия със специалност “Скулптура”. Член на RBS Кралското скулптурно дружество в Лондон и СБХ.
През последните години Андрей Врабчев създава серия от произведения с политически заряд. През март 2018 г. в галерия „Райко Алексиев“ представя паметник на жертвите на комунизма, на 1 април 2019 г. той почита Деня на лъжата с интерактивен, внушителен на вид, но иначе доста лек паметник на Бойко Борисов – “Паметник от бъдещето”, който по-късно е в селекцията на 24-то Габровско биенале на хумора и сатирата в изкуството. През есента на същата година провокира вниманието към един от черните дни в българската история с инсталацията „Честит празник 9.IX. 1944 г., неблагодарници” или Кървава баня.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е защитено от копиране !!