Последни Новини

​​​​​Историк грабна голямата награда на фестивала “Пирин фолк”

Лекар се включва в борбата с демографската криза в България
септември 1, 2021
Книга уникат събира средства за подпомагане на даровити деца в Елена
септември 6, 2021
Покажи всички

​​​​​Историк грабна голямата награда на фестивала “Пирин фолк”

Светлин Миланов в момента е съдебен служител и се изявява на сцената от 7 години

ВЕСЕЛИНА АНГЕЛОВА

Светлин Миланов, който  е историк по образование, е носител на голямата награда на фестивала “Пирин фолк”, който се проведе преди броени дни.

Гласовитият изпълнител се изявява на сцената от 2014 г. Присъдената му трета награда за изпълнителско изкуство го вдъхновила да се развива в музикалната сфера и най-вече в раздела за авторска музика.
През 2015 г. със Светослав Лобошки направили песента “Бащин грях”. С нея Миланов грабнал три награди-на фестивала, на журито и на публиката. Година по-късно с композитора Иван Йосифов създали песента “Очакване”, която донесла на талантливия певец първа награда на журито, както и наградите на телевизионните зрители и на публиката.

“Това е прецедент във фестивала, защото за първи път се случи една песен да завоюва трите най-важни приза. Този фестивал е за млади изпълнители, които да получат шанс да се изявят и да се утвърдят в кариерата”, категоричен е Миланов.

Преди 3 години той срещнал своята дуетна половинка и възникнала идея за обща изява.

“Решихме да направим “Песен за любов”, която е от Светлин Миланов и Евелина Александрова. Спечелихме трета награда на журито и наградата на публиката”, разказва Светлин Миланов.

По думите му песента “Яно ле”, която му донесла тазгодишната награда, не била предвидена за “Пирин фолк”. През последните години се развила концертната дейност на Миланов и за репертоара му била необходима точно такава песен, която да звучи тежко, да започва с изпълнение на тъпани и да е като увод на концерта. В последствие обаче решил да се яви на фестивала именно с нея.

Светлин Миланов е завършил Великотърновския университет, специалност “Археология и история” и 5 години е преподавал история. През последните 15 години обаче работи в Административния съд във Враца като служител. Занимава се с архива. Любимата наука останала на заден план, защото работата в съдебната система изисква много внимание, много четене заради множеството промени в нормативната уредба и за исторически документи почти не остава време.

“Племенникът ми е на 18 години и знае повече от мен, въпреки че съм дипломиран историк”, признава Миланов.
Подчертава, че пеенето му е хоби, а не професия. Съчетава служебните си ангажименти с любимото занимание като от понеделник до петък е в храма на Темида, а в събота и неделя се отдава на участия в празненства и концерти.

“Фолклорните изпълнители обикновено имат изяви в почивните дни, но се радвам, че работата ми е много емоционална”, казва Миланов.

Той доверява, че десетина негови клипа се излъчват по “Фолклор ТВ”. С композитора Иван Йосифов имат планове за още няколко песни, както и да бъдат заснети клипове към тях. Пожелава си да е здрав!

снимки-личен архив

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е защитено от копиране !!