Последни Новини

Филолог създава и изпълнява народни песни

Приключва разкриването на голяма архиерейска резиденция в Югоизточната част на Трапезица
август 31, 2021
Лекар се включва в борбата с демографската криза в България
септември 1, 2021
Покажи всички

Филолог създава и изпълнява народни песни

Любовта на Божидар Златков към българския фолклор е от детството му

ВЕСЕЛИНА АНГЕЛОВА

​​​​​Божидар Златков е филолог по образование, но се занимава професионално и с музика. Едно от последните му творения бе селектирано за конкурса за авторска песен на македонска основа на фестивала “Пирин Фолк”.
Песента “Ти ли брате?” е по негов текст. Божидар Златков е аматьор-поет и изпълнява творбите си на сцена.
“Посланието на песента, която изпях на фестивала “Пирин фолк” е за подялбата. Хората трябва да живеят с хора, а не с имане”, споделя Златков.
Слабостта му към фолклора е още от неговото детство.
“Наследил съм обичта към народното творчество от баба си, която ми разказваше истории, пееше ми песни. От малък събирам малки битови предмети. Притежавам и скромна етнографска колекция. Интересувам се от народни обичаи”, разкрива Божидар Златков.
По думите му, на музиката се отдал сериозно преди година. Освен народни песни, записва и авторски такива, като се придържат към традициите на народната музика. Към авторските му текстове има интерес и от други изпънители.
От над 5 години играе български народни танци в два клуба.
“Когато пея, на сцената има и танцьори и аз участвам в хореографията. През последните години у нас се наблюдава засилен интерес към фолклора и то предимно от млади хора. Имаме много добри оркестри и изпълнители на народна музика. Клубовете по народни танци са изключително популярни; все повече телевизии и музикални компании продуцират и издават такава музика. Важно е обаче хората да знаят кой точно е автентичният български фолкор и как се подхожда към него. За съжаление, много от тиражираната в наши дни музика е доста встрани от автентичния фолклор като аранжимент, инструменти, като тематика, както и диалектът, на който са някои текстове. Трябва много леко и деликатно да се пипа във фолклора. Това е отделен жанр, със свои специфики”, обяснява творецът.
Наред с творческата си дейност, Божидар Златков е и преподавател по чужди езици – английски и гръцки. От 17 години преподава и също така, обучава учители. Доскоро работи в голяма международна организация, а днес има и собствена езикова школа.
“Съвременният живот е много динамичен и това налага човек да е изключително адаптивен и бързо да придобива нови знания и умения. Преподавателят трябва да е добре подготвен, за да се постигнат добри и бързи резултати”, казва филологът-певец.
След началото на пандемията води уроци както присъствено, така и онлайн.
“Имам квалификация за преподаване онлайн – това ми помогна много в началото на корона-кризата бързо да адаптирам учебния процес към новите условия и да предложа качествен продукт на курсистите”, подчертава Божидар Златков.

снимки-личен архив

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е защитено от копиране !!