Последни Новини

Музикант вече 16 години води екскурзианти на пътешествия

Селище в безкрая
август 25, 2021
Проф.Тодор Галунов, политолог от Великотърновския университет: Политика без партии-подобни идеи не са новост у нас
август 30, 2021
Покажи всички

Музикант вече 16 години води екскурзианти на пътешествия

Георги Няголов не се разделя с кавала си и учи туристите да медитират

ВЕСЕЛИНА АНГЕЛОВА

Музикант от Горна Оряховица вече 16 години води екскурзианти на атрактивни пътешествия като им разкрива красотите на България. Георги Няголов не се разделя с любимия си кавал, с който весели туристите.
„Аз не работя, а се радвам на живота! Завършил съм музикалното училище в Котел и ежедневието ми е безкраен купон. По душа съм бохем“, казва за себе си основателят на прочутия в региона Клуб „Пътешественик“.
Той не крие, че зад гърба си има завидна музикална кариера. Свирил  е 23 години във Фолклорния ансамбъл „Сидер войвода“ в Горна Оряховица като е бил първи кавал във формацията.
„Свирил съм и в циганския оркестър „Север“, където усвоих тънкостите на импресарския занаят. Известно време организирах весели ритуали и забавни програми по заведения и хотели“, разказва Няголов.
През 1997 година той основал Сдружение „Зотик“ , чиято дейност е свързана с подпомагане на художествената и културна дейност. Клуб „Пътешественик“ се родил през 2005 година.
„Сдружението „Зотик“ помагаше на църквата „Успение Богородично“ в Горна Оряховица като успяхме да ремонтираме покрива на храма. Заснехме филм за българските народни традиции и обичаи“, сподели Георги Няголов.
Той допълва, че духовниците предоставили за нуждите на Сдружението помещение, където провеждали музикални репитиции и сбирки. В ръководството на организацията са 7-8 души сред които има музиканти, счетоводител, адвокати.
„От църквата предложиха да возим местни миряни на поклонение до свети места в страната. Организирахме двудневно пътуване до Перперикон и Татул. Разходката им хареса и на връщане захванаха да мислят и да кроят планове къде да отидат отново. Така възникна идеята за създаването на клуб „Пътешественик“, изтъква музикантът.
Георги Няголов допълва, че купил на старо пътнически микробус, ремонтирал го и дал старт на пътешествията. След няколко години, когато дейността се разрастнала, купил втори бус и Ван. Горноорявецът разкри, че едно от хобитата му е да тунингова автомобили и затова поддръжката на возилата за обиколки из страната е негово дело. Той се слави и като рокер и обича да пърпори с любимия си мотоциклет „Ямаха“.
„Ако някой от пътешествениците изяви желание да шофира, му приспадам разноските по пътуването и освен това му плащам 10 лева дневни“, уточнява Няголов.
Дейният мъж е доволен, че успява да направи по една, а често и по две екскурзии на седмица. Посочва огромна карта, заела почти цяла една стена в офиса на клуба и доверява, че той чертае маршрутите за всяко пътешествие, но се и съобразява с желанията и предложенията на редовните си клиенти.
„Сбъдна ми се желанието хората да се запалят по пътешествията. За три дни изминаваме по над 1100 километра. Цените на екскурзиите са средно по 145 лева и не съм ги променял от години. Установил съм контакти с бази в цялата страна, в които отсядаме за нощуване и хранене“, обяснява Няголов.
Твърди, че в този бизнес не липсват и трудности. Често пъти туроператори го обвиняват в нелоялна конкуренция.
„Мисля, че за всеки има място под слънцето. Освен това избирам дестинации, които са по-трудно достъпни за големи автобуси. Клиентите ми много харесват обиколките из Родопите, посещенията на знакови исторически обекти, крепости, мегалитни комплекси. Налага се да влизам в ролята на екскурзовод, а когато сме на сакрално място, ги уча да медитират и да усещат енергетиката. Аз съм религиозен човек и се опитвам да предам тези ценности и на хората около мен“, обяснява Няголов.
Музикантът допълва, че понякога организира и пътувания до съседни на България държави-Гърция, Румъния. Отскоро прави и комбинации на екскурзии и почивки по Черноморието.
„Пътуват различни хора от всякакви професии. Прави впечатление, че пенсионерите преобладават, но те се радват като деца на тези развлечения. През цялото време пеем, смеем се. От всяка екскурзия се завръщаме с куп снимки, които стриктно прибавяме към обемистия архив на клуба. Отделно на всеки екскурзиант подаряваме за спомен CD с фотоси от красивите места, които сме посетили“, споделя Георги Няголов.
Телефонът му непрекъснато звъни, търсят го клиенти зажаднели за природа за причудливи кътчета на Родината. Организаторът търпеливо разяснява подробностите по пътуванията и трескаво се залавя с подготовката за поредното пътешествие.

снимки-личен архив

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е защитено от копиране !!