Последни Новини
Виртуозните саксофонисти от „Сигнум” с първи концерт във Велико Търново
август 25, 2021
Музикант вече 16 години води екскурзианти на пътешествия
август 30, 2021
Покажи всички

Селище в безкрая

Село Селище привлича с Карашката къща, Лъвовия мост и резервата „Пеещи скали“

ВЕСЕЛИНА АНГЕЛОВА

Ако се скитате целно или безцелно в планината и сте в Севлиевския Балкан, то непременно отидете до малкото планинско село Селище.

В България има още две населени места, носещи същото име – в община Благоевград и в община Смолян. Но това, за което става дума тук, се намира на около тридесетина километра от Севлиево и далеч по-близо до Априлци.

В Селище планината се усеща по онзи начин, по който ти разкрива безкрая и настоява да я обикнеш по един особено различен начин. И волно и неволно в мислите ни изплуват думите на един велик българин, който се е родил тук, и който ни е завещал много. „Очите ни гледат повече навън, отколкото към нас самите. Защото сме хора, които лесно се самоизяждат. „Не ходете в тази страна – писа не отдавна един западен политик – Там и комарите се хапят…“ С други думи преди повече от век същото ни каза и Иречек.“

Марко Семов е едно имената, което свързваме с този край и с България.

Малко повече от стотина човека са постоянните жители на село Селище. Успяло е да съхрани през десетилетията читалище, църквата и дори има два магазина. През 2008 година е напълно реставрирана църквата „Свети Георги” , както и Батошевският манастир „Успение Богородично”, основан през XIII в. по времето на цар Михаил-Асен. Запазен е и така нареченият Лъвов мост. Прецизно реставрирана и съхранена до днешни дни е Карашката къща, построена през 1921 година. Всеки, който се отбие в Селище, може да я види и усети по свой си особен и неповторим начин.

Тук можете да посетите и резервата „Пеещи скали“ – част от Национален парк „Централен Балкан”.

Един от добрите български фотографи – Минчо Тодоров, чрез своите творби като че ли рисува този безкрай и ни го представя по различен, непосредствен и някак уж простичък, но толкова затрогващ начин.

С усещането, че тук е и ще бъде България.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е защитено от копиране !!