Последни Новини

Виртуозните саксофонисти от „Сигнум” с първи концерт във Велико Търново

Адвокат и политолог от Велико Търново привлечен като консултат към три парламентарни комисии
август 23, 2021
Селище в безкрая
август 25, 2021
Покажи всички

Виртуозните саксофонисти от „Сигнум” с първи концерт във Велико Търново

ВЕСЕЛИНА АНГЕЛОВА

Прочутият немски саксофонен квартет “Сигнум” за първи път ще гастролират тази есен във Велико Търново. Концертът на известните музиканти с пианиста Кай Шумахер ще е на 23 септември от 19,00 ч. в Музикално-драматичен театър „Константин Кисимов“. Събитието е  част от Културния календар на Старата столица за 2021 година.
Горещо адмирираните провокатори от “Сигнум”, които с лекота прескачат от барок до най-нова музика, идват в България за съвместен проект на 18-ия Европейски музикален фестивал Варна и 60-ия ММФ “Мартенски музикални дни” – Русе.
Меломаните в Старата столица ще имат удоволствието да чуят най-новия концертен проект на „Сигнум” – “Goldberg nights”, вдъхновен от прочутите вариации на Бах, но включващ още и аранжирани творби на Шуберт, Шопен, Гершуин, Райх и на едно ново за българската публика име – Кай Шумахер. Шумахер е екстраординерен пианист и признат композитор експериментатор, който се включва в проекта на саксофонистите със своя творба и с личното си сценично участие.
Петимата артисти ще поведат публиката на вълнуващо пътешествие из селенията на музиката, създадена с мисъл за нощта, като време за дълбоко творческо проникновение. Музикантите са носители на многобройни награди, получили са прекрасни отзиви от музикалната критика и възторжен прием от публиката по света. Признати са за едни от новаторите на съвременната сцена на класическата музика, заради виртуозното превключване между различни стилове и жанрове в техните авторски аранжименти на творби от различни епохи.
В основата на проекта “Goldberg nights” са прочутите „Голдберг вариации” на Йохан Себастиян Бах. Любопитната им история тръгва от Голдберг – клавесинист на покровителя на Бах граф Кайзерлинг. Страдащият от безсъние граф помолил Бах да напише няколко нежни пиеси, които Голдберг да изпълнява през безсънните му нощи.
Към тази история с привкус на легенда виртуозите на саксофона ще прибавят и моменти от творби на романтиците Франц Шуберт и Фредерик Шопен, за които нощта носи прегръдката на поетичната меланхолия.
Контрапунктно в програмата ще се впишат американските композитори Джордж Гершуин и Стив Райх, въвличащи в музикалния спектакъл звуците на града, който никога не спи. А иновативният изпълнител от ХХI век Кай Шумахер ще включи в микса екстаза на безсънните нощни клубове и звукови лаборатории.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е защитено от копиране !!