Последни Новини

Средновековни храмове в Арбанаси стават сцена за класическа музика

Проф.Маруся Любчева: Предпочитането на специалисти и управленци, завършили престижни западни университети е обезценяване и дори отричане на българското висше образование
юли 13, 2021
Започна пленер с изложба “Павликени и светът”
юли 15, 2021
Покажи всички

Средновековни храмове в Арбанаси стават сцена за класическа музика

ВЕСЕЛИНА АНГЕЛОВА

Фестивалът за класическа камерна музика Arbanassi Summer Music се завръща след година прекъсване заради пандемия. Четири впечатляващи концерта включва програмата на музикалния форум. А в неповторима сцена за класическата камерна музика се превръщат средновековните църкви в Арбанаси „Св. Архангели Михаил и Гавраил“ и „Св. Георги“.
Единадесетото издание на фестивала стартира утре – 14 юли и ще продължи до 20 юли. В храмовете с уникална акустика ще звучат произведения на Моцарт, Едуард Елгар, Оторино Респиги, Берлиоз, Густав Холст,  Бенджамин Бритън и Ленард Бърнстейн. Концертите са с начален час 19,30 ч. във всяка от четирите вечери – 14 юли, 16 юли, 19 юли и 20 юли.
Първите две фестивални вечери ще са в църквата „Св. Архангели Михаил и Гавраил“. В програмата на откриващия концерт е „Серенада за струнен оркестър в ми минор“ от Едуард Елгар и две произведени на Волфганг Амадеус Моцарт –  „Дивертименто във фа мажор“ и Мотет „Exsultate, jubilate“. На 16 юли международната формация музиканти ще изпълни „Старинни мелодии и танци, сюита №3“ от Оторино Респиги  и „Летни нощи“ от Ектор Берлиоз.
На 19 юли фестивалната сцена се мести в храма „Св. Георги“, където ще звучат творби на английските композитори Густав Холст и Бенджамин Бритън, както и симфоничната сюита „Уестсайдска история“ от Ленард Бърнстейн.
Избрани произведения от програмата на Arbanassi Summer Music 2021 ще бъдат представени в заключителния концерт на 20 юли.
Творбите ще бъдат изпълнени от международна формация музиканти от Белгия, Германия и България: Александър Сомов – виолончело, Роберта Верна и Хеди Керпичан – цигулка, Демна Гигова – виола, Димитри Местдаг – обой, Юлита Фъсева – контрабас и сопраното Лор Бинон. Изпълнителите са водещи солисти на Кралската фламандска филхармония и други световни оркестри.
Arbanassi Summer Music се провежда от 2010 г. по инициатива на музикантите от Кралската фламандска филхармония Дмитрий Медстаг и съпругата му Юлита Фъсева, която е родена във Велико Търново. Домакин и организатор на събитието е Регионалният исторически музей с подкрепата на Община Велико Търново. Събитието е част от Културния календар на Старата столица за 2021 г. и е носител на марката  „Европа на фестивалите, фестивалите на Европа“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е защитено от копиране !!