Последни Новини

Необходими са 2,8 млн.лева за спешен ремонт на храм на Колю Фичето във Велико Търново

Писателят Асен Сираков представи книгата си “Във виното е истината” във Велико Търново
юли 3, 2021
Проф.д.н.Венелин Терзиев: Свикнахме и приемаме за нормално и естествено да нарушаваме правилата
юли 4, 2021
Покажи всички

Необходими са 2,8 млн.лева за спешен ремонт на храм на Колю Фичето във Велико Търново

Училището и камбанарията на 185-годишната църква “Св.Николай” също трябва да бъдат реставрирани

ВЕСЕЛИНА АНГЕЛОВА

Църквата „Свети Николай“ във Велико Търново, която е градена от майстор Колю Фичето, се нуждае от спешен ремонт. В храма, издигнат преди 185 години, е създадено първото българско църковно училище през Възраждането. Църквата е свързана още с библиотечното и театралното дело, както и с приемането на Търновската конституция.
Емблематичната сграда, която е паметник на културата, е в аварийно състояние. Проф. д-р арх. Николай Тулешков и проф. д-р Миглена Прашкова са изработили технически планове за реставрацията на християнската светиня. Те са съгласувани с Министерството на културата и има издадено разрешение за строеж от Община Велико Търново. За реконструкцията са нужди близо 2,8 млн.лева. За спасяването на храма свещеноиконом Славчо Иванов е изпратил писма до всички възможни институции за помощ. Инициирана е и национална дарителска кампания.
“Проектите са готови от преди година, но трябва да съберем нужната сума за ремонта. По разкритата банкова сметка вече има постъпления от няколко десетки родолюбци от страната и чужбина”, сподели отец Славчо Иванов.
Духовникът обяснява, че реконструкцията на сградата е неотложна, защото е разположена на голям склон в живописния квартал “Варуша” и поради наклона на терена южната страна на постройката е поддала, което е довело до конструктивни деформации. Укрепването на храма ще е голяма предизвикателство. Предвижда се да бъде разкопан пода, да се поставят нови фундаменти, да се отлее плоча, след това със скеле да се подпре купола, да се поставят носещи колони и да се поднови покривната конструкция.
“В първите часове на 4 юли 1848 г. Търново е сполетян от голям пожар, който изпепелява 600 къщи, 400 дюкяна, 7 хана, 1 джамия и училището при църквата “Св. Николай”. Хаджи Минчо Цачович, след като разбира, каква тежка участ е надвиснала върху просветната дейност в църквата и града, дарява 60 000 гроша и сам организира и ръководи строителството на втората училищна сграда. В знак за този дарителски акт е изработена паметна плоча, която намерихме и вградихме редом с имената на новите дарители при строежа на третата училищна постройка”, разказва отец Славчо Иванов.
Той вярва, че след като дарители са построили църквата, училището и камбанарията, отново с помощта на благодетели те ще бъдат и реставрирани.
“Наред с това ще бъде поправена и една голяма несправедливост. Преди години сградата е била обявена за паметник на културата от местно значение. Подали сме необходимите документи в Министерството на културата и предстои да бъде свиката експертна комисия, която да промени статута на църквата и тя да бъде призната за паметник на културата от национално значение”, подчерта отец Славчо Иванов.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е защитено от копиране !!