Последни Новини

Книжно парти зарадва децата на Велико Търново

Проф.д.н.Венелин Терзиев: Свикнахме и приемаме за нормално и естествено да нарушаваме правилата
юли 4, 2021
Проф.д.н.Венелин Терзиев: Средното образование е най-важният етап в цялата образователна верига
юли 7, 2021
Покажи всички

Книжно парти зарадва децата на Велико Търново

Писателят Асен Сираков обясни с какво книгите са различни от лаптопите и таблетите и представи най- новата си четирилогия за семейно четене “Четвъртото неизвестно”

ВЕСЕЛИНА АНГЕЛОВА

Детско книжно парти организираха за великотърновските малчугани издателство “Атеа” съвместно с община Велико Търново. Проявата е от афиша на проект Арт лято и се състоя вчера на сцената до Художествената галерия в парк Асеневци. Дъжд и слънце се редуваха на детския купон, но това не уплаши най- мотивираните деца и родители да научат повече за пътя на детската книжка от написването й до лавиците в книжарницата и да отговорят на десетки въпроси от викторината с награди. Гост на книжното парти бе писателят Асен Сираков, който разказа на малчуганите с какво книгите са различни от лаптопите и таблетите и защо е важно да четат, представи най- новата си четирилогия за семейно четене “Четвъртото неизвестно”.
“Сега има много телефони, лаптопи, таблети, а книжката е нещо друго- тя се отваря, разглежда, после започва да се чете, някои прескачат, после се връщат обратно на текста… Н о това може да се направи само с книжка, защото само с нея човек може да бъде насаме със себе си: да си мисли, да си представя, да съпреживява, да се противопоставя. Когато прелистваш текст, е различно, това е уникалното, което дава книжката. Ако аз искам нещо да ви кажа, няма всеки път да ме викате с микрофона. Аз ще го напиша на хартия, пък вие ще го прочетете. Аз ще го напиша по някакъв начин, а вие ще го прочетете по свой начин. Иначе вие ще ми задавате някакви въпроси, вие ще ми отговаряте на тях и после всички ще забравим какво се е случило! Докато книжката ще остане, можем после да я отворим и пак да я прочетем!”, се обърна към малчуганите Сираков.
“Надявам се че това което написах по време на пандемията – тези четири книжки, ще ви харесат, те са за всички възрасти – на всеки който ги прочете, ще му бъде интересно. Илюстрирани са от различни художници – Капка Кънева, Виктор Паунов, Явора Паунова, като освен цветни, има и книжка цялата с чернобели илюстрации, разказа още Сираков и обясни принципа, по който са създадени четирите творби. Децата научиха и от издателя Делян Илиев как книжката стига до лавиците в книжарницата.
Малчуганите отговаряха с готовност на десетките въпроси от викторината за животни, като показаха знания за зайчетата, мечките, таралежите, къртиците, котките и др. , и героите от вълшебни приказки- принцеси, принцове, вещици. Ентусиазмът на деца и родители не угасна и след дъжда от поредния облак, и те останаха да отговарят на въпросите, отворили чадъри.
Позналите верните отговори получиха за награди книжки, пъзели, слушалки за устройства, фенерчета и др.
Накрая деца и родители си избраха от щанда детски книжки и новата четирилогия на Асен Сираков и получиха от писателя автографи.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е защитено от копиране !!