Последни Новини

Писателят Асен Сираков представи книгата си “Във виното е истината” във Велико Търново

Проведоха обучение по Управление на здравни грижи като неотменим елемент на здравеопазването в УМБАЛ “Канев”
юли 2, 2021
Необходими са 2,8 млн.лева за спешен ремонт на храм на Колю Фичето във Велико Търново
юли 4, 2021
Покажи всички

Писателят Асен Сираков представи книгата си “Във виното е истината” във Велико Търново

Луксозното издание е с четири варианта на оформление на корицата, а премиерата бе във Винения дегустационен център на Самоводската чаршия

 

ВЕСЕЛИНА АНГЕЛОВА

Премиера на книгата ” Във виното е истината” на Асен Сираков се състоя във Велико Търново. Луксозната книжка, джобен формат, излезе от печат от издателство “Атеа” през пролетта на миналата година, но заради пандемията първата присъствена премиера се случи в петък в старата столица. Представянето на творбата бе във Винения дегустационен център на Самоводската чаршия. Символичен домакин на събитието бе Станимир Стоянов, председател на Съюза на енолозите, на Регионалната лозаро-винарска камара- Мизия и производствен директор на „Ловико Лозари”.
Стоянов поздрави гостите на проявата и подчерта, че трябва доста да се работи за развиване на винената култура у нас, а подобни събития са стъпка към популяризирането на местното винопроизводство и местните брандове.
“Лично мое мнение е, като дългогодишен консуматор и почитател на виното, че много от нашите български вина са с отлични качества и съперничат на световни марки. От издателството сме убедени, че когато обединим усилия с производителите на вино с това наше стойностно издание, популяризирането на родните вина  ще стане по-ефективно”, подчерта издателят Делян Илиев.
Асен Сираков припомни, че през годините по различни причини някои от типично българските сортове са били съсипвани или отглеждани локално като мавруда, гъмзата и др., а всъщност имаме вековни традиции в пиенето на вино.
“Ние сме народ, който традицонно е свикнал да пие  вино! И тук не става въпрос за салакиевското и парушевско вино на Хаджи Генчо и на Бай Либен, става въпрос за това, че ние сме в състояние да произвеждаме вина от изключително качество и в този смисъл сме също средиземноморска държава! Така, че наред с Испания, Южна Франция, Италия, части от Гърция, и България е в тази група, където,   когато се говори за вино е само това!
“Тази книга не съм я измислил аз, тя е селекция. Това е едно популярно четиво, което да накара хората да си спомнят, да си възродят вкуса към виното, да възродят желанието си да пият вино, защото по- големи дарове от меда и гроздето на този свят няма, те са най- големият Божи дар”, сподели още авторът.
Той допълни, че книгата съдържа всичко и сентенции, и шеги, и полезни съвети- как се пие вино, какво се прави  и какво не се прави, включително и желанието на всеки българин сам да си направи.
“Има някои полезни съвети в това отношение, защо не – ако някой иска да се опита да направи, да си направи! Има добри съвети как да се поддържат съдовете чисти, какво да се прави с бъчви, как да се премахва мухъл… И за самото вино – как се консумира, най- общо: популяризаторска книжка, която няма претенции да отговори на всички въпроси, а единствената й претенция  е да се изгълта на един дъх заедно с чаша хубаво вино”, разкри Сираков.
Присъстващите на премиерата по свой вкус избраха от изданието, което се предлага в четири варианта на оформлението на корицата и получиха автограф от автора. А домакините почерпиха с Совиньон Блан, Розе, Гъмза и Мерло от местни винарски изби.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е защитено от копиране !!