Последни Новини

Проф.д.н.Венелин Терзиев се срещна с Фатмир Сейдиу, президент на Република Косово през 2006-2010 година

Учените проф.Венелин Терзиев и проф.Маруся Любчева: ​​​​​Националната карта за висшето образование в България трябва да регулира досегашни диспропорции
юни 26, 2021
Проф.Хитко Вачев разкри тайните на католическото храмово строителство у нас
юни 29, 2021
Покажи всички

Проф.д.н.Венелин Терзиев се срещна с Фатмир Сейдиу, президент на Република Косово през 2006-2010 година

Двамата разговаряли за наука, образование и държавнически отношения

ВЕСЕЛИНА АНГЕЛОВА

Българският учен проф.д.н.Венелин Терзиев се срещна с Фатмир Сейдиу, президент на Република Косово през 2006-2010 година.
“Поканата на президента Сейдиу дойде след моя публична лекция, изнесена на 25 юни в Университета в Прищина. Разговорът ни започна със задължителните при подобна визита протоколни официалности. Разрешава да споделя нашия разговор публично, но при условие, че засегна всички теми, които сме обсъждали и дискутирали в него”, разказва проф.Терзиев.
Неизбежно двамата подхванали дискусията с историята, която обединява и същевременно – разделя двата народа.
“Той смята, че всичко това – и обединяването, и разделянето – се дължат на манталитета на хората, които живеят по тези земи, и че има своите както позитивни, така и негативни страни. Изрази мнение, че глобалният свят дава определени възможности, но и налага доста ограничения.
Дълго говорихме за образование и за това, какво се е случило с него след разпада на Федеративна съюза република Югославия – колко случайни хора са попаднали в тази система и че днес тя се нуждае от пълно отваряне, а не от затваряне. Сподели каква е била неговата мисия, разказа за проблемите и отношението в професионалната си кариера на професор в университета. За това, че преподава история на държавата и че това, по един или друг начин, е отражение на неговата политическа и житейска съдба. Обясни, че допуска компромиси при оценяване на своите студенти”, сподели проф.Венелин Терзиев.
Ученият и Фатмир Сейдиу обсъдили добрите връзки и отношения с България.
“Той си спомни за срещите с президента Желю Желев и президента Петър Стоянов и даде висока оценка за работата на българските посланици. Сподели идеята, че Косово се нуждае от определена помощ за утвърждаване на своята идентичност и че всичко добро трябва да бъде показано. Фатмир Сейдиу твърди, че култура, образование и наука са онези важни елементи, които трябва да вървят преди политиката. След като те бъда представени на външната среда, тогава и политиците по-бързо и лесно ще вземат важните решения. Каза, че най-важното са отношенията между хората и след това всичко останало.
Припомни и за трудните времена, когато за държавни срещи на високо ниво му се е налагало да пътува стотици километри с кола, поради забраната да преминава през Република Сърбия. Усетих особената болка, когато говори за взаимоотношенията със сърбите. За него е неприемливо през 21 век конфликтите между отделни държави да се решават с война и не приема еднозначно позицията в тази посока на Сръбската академия на науките и изкуствата и на Сръбската православна църква”, разкри проф.Терзиев.
Той допълни, че го е впечатлил фактът, че Фатмир Сейдиу два пъти повторил, навярно, за да наблегне, че трябва да оставим историята такава каквато е била и че не бива да я изменяме. Сегашните реалности са други и не можем с лекота да ги променяме.
“Сподели и че няма как да не бъдат благодарни на САЩ, но определя своята държава като такава, която трябва да има европейско развитие и трябва да върви заедно с Европейския съюз. Няма как да не се разбираме, защото живеем заедно и сме толкова близко.
Президент Сейдиу казва, че днес вече не е в активна позиция, но прави всичко възможно за своята държава. Държава, която не е призната от част от световната общност, но пък дори и в това вижда възможност да се работи в правилната посока. Не без гордост припомня, че именно той през 2009 г. подписва указа за изпращане на посланик на Република Косово в София.
В хода на разговора коментирахме и натоварената програма, която в днешни дни всички имаме, а той казва: „Добрите хора винаги имат натоварена програма”, разкрива проф.Терзиев.
Президентът заявил, че има смелостта и куража да изказва мнението си по различни политически теми и с удоволствие би изнесъл публична лекция в България. За политическите процеси говори спокойно.
“Казва, че когато хората се разбират помежду си, решение винаги може да се намери.
Сподели и че за него като президент е било изключително трудно да говори с някои от европейските си колеги, защото не са го приемали и не са му обръщали внимание. Сега процесите се променят и трябва да се промени и манталитетът на хората – да станат по-отворени и да бъдат с добро самочувствие. Именно това, според него, липса на хората, живеещи в Косово, и трябва бързо – по един или друг начин – да бъде преодоляно.
Топлата на продължила повече от час и половина среща приключи с обещание да се срещнем отново – без значение дали тук, в Прищина, или в София, като най-важното е това да бъде среща между приятели, а не на врагове.
Президент Фатмир Сейдиу остави у мен впечатлението на политик, учен и най-вече на човек, който отлично познава хората и процесите, и няма как да не бъдат ценени и ценни неговото мнение и позиция по много от въпросите, които предстои да решаваме заедно – днес или утре”, казва впечатлен от срещата проф.Терзиев.
Фатмир Сейдиу е роден на 23 октомври 1951 г. Той е вторият президент на Република Косово от 2006 до 2010 г. На тази позиция той заменя първия президент на младата република – Ибрахим Ругова, след неговата смърт на 21 януари 2006 г.
Фатмир Сейдиу получава своето образование в Университета в Прищина, където понастоящем е професор по право. В средата на 90-те години на миналия век основава алтернативен албански университет в град Тетово, Северна Македония, и става декан на правния факултет там. До 2004 г. местните власти оспорват легитимността на университета и едва през 2004 г. го признават. През 2006 г. Фатмир Сейдиу получава почетното звание доктор хонорис кауза на Университета в Тирана.
След създаването през 1989 година от Ибрахим Ругова на Демократическата лига на Косово Сейдиу става генерален секретар на политическата организация на косовските албанци. Определят го като умерен политик, чийто духовен баща е Ибрахим Ругова – навярно заради факта, че и двамата изповядват един единствен вариант за разрешаване на проблема на косовските албанци, а именно – тяхната пълна независимост.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е защитено от копиране !!