Последни Новини

Проф.д.н. Венелин Терзиев представи българския опит в образователната система в Косово

Звездата на българската естрада Йордан Марков вече 10 години възпява Любовта
юни 14, 2021
Лекарка, завършила с отличие медицина, избра да практикува в Церова кория
юни 22, 2021
Покажи всички

Проф.д.н. Венелин Терзиев представи българския опит в образователната система в Косово

Ученият договори сътрудничество с Университета „Фехми Агани” в Косово

 

ВЕСЕЛИНА АНГЕЛОВА

 

Проф.д.н.Венелин Терзиев бе на посещение в Университета „Фехми Агани” в Джакова (UFAGj) в Република Косово и с ръководството на учебното заведение обсъди състоянието на образованието и социалната политика в Европа и на Балканите.
Ректорът проф. д-р Артан Нимани приветства професор Терзиев в университета „Фехми Агани” в Джакова и изрази благодарност за интереса към сътрудничество в академичната област и дискусията за състоянието на образованието и социалната политика в Европа и на Балканите. Проф. Нимани каза, че предизвикателствата в образователната система в страната са големи, новите начини на управление, подготовката на студентите за европейската система на стандарти и ценности, трябва да бъдат приоритет, тъй като образователната система трябва да действа бързо при провеждане на различните образователни програми. Ръководителят на ВУЗ-а изрази готовността си да предложи сътрудничество в области от специален интерес чрез публикуване на научни трудове на академичния състав в престижни списания като Scopus и Web of Science.
Проф. Венелин Терзиев запозна домакините с българския опит в образователната система и изрази готовност за сътрудничество с UFAG при изготвянето на съвместни проекти в рамките различни научноизследователски и образователни програми.
По време на срещата проф. Нимани връчи благодарствено писмо на проф.Венелин Терзиев за приноса и представянето на състоянието на образованието и социалната политика в Европа и на Балканите.
Проф. д-р Артан Нимани е ректор на един най-младите държавни университети в Република Косово. Той споделя, че Университетът в Джакова „Фехми Агани“ (UGJFA) има за цел да формира специалисти, които да отговарят на изискванията на пазара на труда, особено в областта на образованието, здравеопазването, икономиката, администрацията и други области и които успешно ще увеличат конкурентното предимство на региона и Косово и нивото на образование.
UGJFA в този смисъл прави Косово по-конкурентоспособно, като използва неговите конкурентни предимства като образователен център за студенти от този регион на Косово.
UGJFA предлага на своите студенти бакалавърски, магистърски и професионални програми, които ги подготвят за най-новите изисквания и предизвикателства в техните области. Академичният персонал и студентите установят регионално, европейско и глобално партньорство, за да приложат своите знания на практика и да подобрят качеството на живот в Косово и региона чрез своите три факултета: Педагогически факултет, Медицински факултет и Филологически факултет.
Университетът в Джакова „Фехми Агани“ е наследник на висше училище, което подготвя учители през втората половина на шейсетте години (1968 г.). Центърът на Педагогическия факултет в Джакова първоначално е създаден като Педагогическа академия с Указ на общинското събрание на Джакова през юли 1967 г.
Катедрата „Биология и химия“ е създадена през 1968 г., докато катедрата „Преподаване в час“ през 1977 г. Висшето училище има пет катедри. През 1967 г. 794 обучаеми са били записани в направленията- албански език и литература, математика и история и география. 247 от тях са посещавали часовете в редовно обучение, докато 547 са в задочна форма на обучение. 533 обучаеми са в редовно обучение, а 536 са в задочно обучение в Катедрата по биология и химия съществува вече 53 години. До септември 2004 г. общо 3940 обучаеми са завършили висшето училище в Джакова.
Университетът в Джакова „Фехми Агани“ започна официално да съществува на 1 октомври 2013 г. с Департамента по образование, програми на предучилищно и начално училище, Медицинския департамент с детски и акушерски програми и Катедрата по филология с програмите на албански език и английски език, като всички са акредитирани от Агенцията за акредитация на Косово.

снимки-Ardit Halilaj

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е защитено от копиране !!