Последни Новини

Звездата на българската естрада Йордан Марков вече 10 години възпява Любовта

Проф.д.н.Венелин Терзиев: Справедливостта и честността, а не фриволните трепети и желания, трябва да ни направляват в нашите избори
юни 9, 2021
Проф.д.н. Венелин Терзиев представи българския опит в образователната система в Косово
юни 22, 2021
Покажи всички

Звездата на българската естрада Йордан Марков вече 10 години възпява Любовта

Талантливият изпълнител радва публиката с впечатляващи концерти-спектакли и има издадени два албума

ВЕСЕЛИНА АНГЕЛОВА

За звездата на българската естрада Йордан Марков тази година е специална, защото чества десетилетие на сцената. За изминалите 10 години талантливият изпълнител има създадени над 50 песни като някои от тях са включени в двата му албума-“Живот на кръстопът“ и „Силата на любовта“. С обаятелност, дарба, силни текстове за най-великото човешко чувство-любовта и красива мелодия, Марков с лекота завладява публиката.
„Наскоро излезе моята нова песен „Завинаги“, която много бързо се сдоби с популярност. Тя също е на любовна тематика, както повечето песни в моя живот. Песента е по музика на композитора Иван Михайлов- единственият българин, който работи за „Сони Мюзик“ . Щастлив съм, че ми протегна ръка и имам възможността да творя с този човек. Стефан Михайлов ми подари две песни като първата е „Силата на любовта“, която се превърна и в заглавие на втория ми албум“, споделя Йордан Марков.
Той допълва, че стиховете на песента „Завинаги“ са на Мариета Ангелова, аранжиментът е на Пламен Велинов. Режисьор, оператор и сценарист на клипа е Николай Скерлев. „Той е изключителен професионалист и с удоволствие работя с него от доста време. В клипа участва едно безумно красиво момиче-Рая Методиева, която със своя чар допринесе за общото настроение на песента. Зрителите забелязват, че моите клипове обикновено са в красиви природни кътчета, но този път избрахме да снимаме в централната част на София и така показваме столични забележителности“, обяснява Марков.
Той не крие удовлетворението си, че след дългата пауза заради пандемията, творческата му дейност вече се съживява. „И по реакциите на хората съдя, че имат потребност от духовна храна и култура, които да ги зареждат с емоции и добро настроение“, подчертава Йордан Марков.
Даровитият изпълнител си спомня, че преди десетилетие е изпял първата си авторска песен „Винарна“. Написали я специално за него големият композитор и аранжьор Светослав Лобошки и именитият поет Ваньо Вълчев.
„С тази песен се явих на международния фестивал „Пирин фолк“ в Сандански и тогава завоювах една от моите големи награди и както винаги съм твърдял едно от най-важните отличия за един изпълнител- наградата на публиката. След този приз се появиха много други песни, които се превърнаха в моя визитна картичка. Това са песни като „Шапка ти свалям, Любов“ , „Лято е“, „Момичето за мен“, „Ангел на рамото ми“ и др., които хората пеят и очакват да чуят на концертите“, разказва Йордан Марков.
Зад гърба си той вече има турнета и многобройни конкурси като „Бургас и морето, пролетния конкурс на БНР, „София пее“ и т.н.
„През изминалите години имах щастието да работя с известни музикални и литературни творци, които ми помогнаха да израствам по своя път като изпълнител. Не мога да не спомена имена като Тончо Русев и Евтим Евтимов, Стефан Димитров и Богдана Карадочева, Пламен Велинов, Светослав Лобошки, Мариета Ангелова, Александър Петров и Иван Тенев и др.“, коментира с признателност Марков.
Преди пандемията гласовитият изпълнител успя да зарадва феновете си с пищен концерт-спектакъл под наслов “Завинаги Любов”.  Йордан Марков реализира успешно национално турне “Да пеем заедно” в 16 града пред над 30 000 души. В атрактивния спектакъл поп изпълнителят участва заедно с телевизионния водещ, журналист и певец Драгомир Драганов, с композитора Стефан Диомов и неговата група “5-те сезона” и балет “Дежа Вю”.
Йордан Марков споделя, че пандемията го изненадала неприятно точно в разгара на подготовката на смелите му идеи. Изолацията обаче не го сломила и дори го амбицирала да реализира замисления мащабен концерт-спектакъл “Завинаги Любов”. На сцената певецът излязъл с танцьорите от ансамбъл “Чинари”, които завладели публиката със спираща дъха хореография към новите му песни.
„Щастлив съм, че с едни от най-големите артисти в българското цирково изкуство направихме поредица спектакли и така осъществихме друг невероятен проект -„Цирк на сцената“, разкрива с гордост Йордан Марков.
И докато осъществявал амбициозните си планове, напористият млад певец завършил висшето си образование в Националната музикална академия в София в класа на проф.Стефка Оникян.
За трета поредна година Йордан Марков организира конкурс за млади изпълнители “Дунавски звезди” в родния си град Силистра. Музикалната надпревара ще се състои отново на 9, 10 и 11 септември.
“Очаквам тази година участниците да са много повече от предходните издания. Горд съм, че поставих началото на тази проява, защото от провежданите около 115 подобни конкурса в страната, “Дунавски звезди” получи висока оценка от педагози, родители, участници, творци и бе класиран на пето място. Подкрепа имаше и от Министерството на културата”, обяснява Йордан Марков.
Амбициозният изпълнител е искрено благодарен на всички, които му помагат по нелекия творчески път. Най-много обаче е признателен на своето семейство, което винаги го е подкрепяло, както и за това че са го възпитали и са му дали криле да мечтае и да полети на крилата на изкуството. Тези чувства, Йордан Марков изразил към своите близки със специално създадена за тях песен „Благодаря Ви“.

Снимки-личен архив

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е защитено от копиране !!