Последни Новини

Окръжни магистрати възстановиха уволнен от Русенския университет преподавател

Писателят Бойко Беленски представи историческите си романи „Да каже нявга народът“ и „Любовта на патриарха“
юни 5, 2021
Дискутираха управлението на здравни грижи като важна част от сложния процес на здравеопазването
юни 9, 2021
Покажи всички

Окръжни магистрати възстановиха уволнен от Русенския университет преподавател

Висшето училище е осъдено да изплати на гл.ас.Страхил Карапчански обезщетение от 3957 лева с лихвите и 2080 лева разноски по делото

ВЕСЕЛИНА АНГЕЛОВА

Окръжният съд в Русе отмени изцяло решение на Районния съд от 19 януари тази година и призна уволнението на преподавател от местния университет “Ангел Кънчев” за незаконно. Магистратите постановиха главен асистент и бивш зам.кмет на Община Русе Страхил Карапчански да бъде възстановен на заеманата преди освобождаването му длъжност в катедра “Европеистика и международни отношения“ към „Факултет „Бизнес и мениджмънт“.
“Трудовият му договор е прекратен от 1 януари 2020 г., като причина е посочена отправено писмено предизвестие от работодателя. Видно от представеното извлечение от трудовата книжка на Страхил Карапчански, както и справка от НАП за трудовите му договори в периода от 8 ноември 2011 г. до 7 ноември 2019 г., същият е имал сключен договор с Община Русе за длъжността заместник-кмет. В този смисъл от доказателствата е видно, че трудовият договор с Русенски университет „Ангел Кънчев“, сключен на 18 декември 2014 г. за половин щатна длъжност и при работно време „до 20 часа седмично“, а от 1 юли 2019 г. – четири часа непълно работно време за заеманата длъжност „главен асистент във Факултет „Бизнес и мениджмънт“ в катедра „Европеистика и международни отношения“, е сключен по време на действието на трудов договор с Община Русе. Съгласно нормата на чл.111 от Кодекса на труда служителят може да сключва трудови договори и с други работодатели за извършване на работа извън установеното за него работно време по основното трудово правоотношение като външно съвместителство, освен ако не е уговорено друго в индивидуалния му трудов договор по основното му трудово правоотношение.

„Основно трудово правоотношение“ е всяко трудово правоотношение, което независимо от основанието, на което е възникнало, е съществувало преди сключването на трудовия договор за допълнителен труд. В този смисъл сключеният с ректора на Русенски университет „Ангел Кънчев“ Христо Белоев трудов договор на 18 декември 2014 г. за половин щатна длъжност и при работно време „до 20 часа седмично“ се явява трудов договор с друг работодател по време на основното трудово правоотношение, сключено с Община Русе, т.е този договор е трудов договор за външно съвместителство”, пише в решението на Окръжния съд.
Магистратите са осъдили Русенския университет да изплати на гл.ас.Страхил Карапчански обезщетение от 3957 лева с лихвите и 2080 лева разноски по делото, както и 119 лв. държавна такса за въззивното производство.
Решението подлежи на обжалване пред ВКС в едномесечен срок.
“Освен безспорно незаконното уволнение на бившия зам.кмет на Община Русе Страхил Карапчански е интересен фактът, че в състава на Съвета на настоятелите на Университета са Пламен Бобоков, който е председател на Съвета на директорите на „Приста Ойл Холдинг” и Станко Станков, който е управител на „Булмаркет ДМ”. Първият с множество повдигнати обвинения от Специализираната прокуратура на Република България, а втория свързан с влаковата катастрофа с взривената цистерна в Хитрино”, коментират колеги на възстановения на длъжност в РУ “Ангел Кънчев” преподавател.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е защитено от копиране !!