Последни Новини

Писателят Бойко Беленски представи историческите си романи „Да каже нявга народът“ и „Любовта на патриарха“

Изследователи доказват сакралността на кирилските букви, сътворени от Светите братя
юни 5, 2021
Окръжни магистрати възстановиха уволнен от Русенския университет преподавател
юни 7, 2021
Покажи всички

Писателят Бойко Беленски представи историческите си романи „Да каже нявга народът“ и „Любовта на патриарха“

Книгите са посветени на Христо Ботев и Иван Вазов

ВЕСЕЛИНА АНГЕЛОВА

Премиера на двата исторически романа „ Да каже нявга народът“, посветен на Христо Ботев и „Любовта на патриарха“ за жените и музите в живота на Вазов, се състоя в събота, по време на Панаира на книгата в София. Десетки посетители уважиха автора на историческите четива Бойко Беленски и получиха автографи.

Романът за последните години в емиграция и героичната смърт на Ботев излезе от печат през миналата година, но пандемията забави представянето му пред публика, а книгата за Вазов видя бял свят едва преди една седмица.

Петя Йотова, историк, бивш преподавател във ВТУ и експерт „ Култура“ в Столична община, и поетеса, говори повече за новите романи.

„Времето, в което живеем на бурни процеси на глобализация , на умишлен стремеж на унищожаване на нациите, е много опасно. В тези подли времена имаме нужда от един светъл пример, от светли идеали и възрожденски дух! Тези исторически личности от времената на българското Възраждане, са били с талант и образование, често- материално обезпечени, но са тръгнали да освобождават Отечеството. Те са виждали напред в бъдещето и са разбирали нуждата от национална държава, но са се хвърлили без подкрепа да се борят за своята висока цел.“, посочи Йотова.

По думите й, романите освен реални факти и документална основа, са и с висока художествена стойност. „ И двата романа се четат леко, имат своя фабула, богат език и пълнокръвни герои , а Беленски създава около главните герои исторически фон“, посочи още Йотова.

Бойко Беленски сподели пред своите почитатели, че се е спрял на Ботев и Вазов като невероятни образи и уточни, че специално за Ботев през годините има създадени произведения през журналистическата призма, публицистични творби, но този роман е първият художествен у нас. „Тези биографии, които познаваме, са на Захари Стоянов и на Стоян Заимов, но с литературна подплата“.

В „Любовта на патриарха“ читателят ще узнае повече и за епистоларното общуване между Вазов и Евгения Марс, за краткия му семеен живот с Атина Болярска и другите музи в живота на колоса на българската литература.

Бойко Беленски е автор на над 30 книги, 15 от които романи- криминални и исторически, с теми и сюжети от Първото и Второ българско царство и с национални герои и светини.

В заключение писателят благодари на издателство „Атеа“ за подкрепата му на български автори и раздаде автографи.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е защитено от копиране !!