Последни Новини

Писателят Асен Сираков представи новата си четирилогия „Четвъртото неизвестно“ на детско книжно парти

Вестник “Росица” чества 135 години
юни 1, 2021
Националната асоциация на председателите на Общински съвети с активна национална и международна дейност
юни 2, 2021
Покажи всички

Писателят Асен Сираков представи новата си четирилогия „Четвъртото неизвестно“ на детско книжно парти

Атрактивната проява зарадва десетки малчугани навръх 1 юни по време на Панаира на книгата

 

ВЕСЕЛИНА АНГЕЛОВА

Детско книжно парти събра десетки малчугани в литературен клуб „Перото“ в София послучай 1 юни. Събитието е част от програмата на Панаира на книгата и по време на него бе официално представена новата четирилогия с истории „без възраст“ на писателя Асен Сираков „Четвъртото неизвестно“, която включва книгите „Хлона“, „Амалия“, „Приказка за ИП и мишока Мишо“ и „Принцеса Натима“.

За четирилогията Асен Сираков обясни, че книгите са „без възраст“, подобно на тези за Мечо Пух, Алиса и Хари Потър, защото съдържат обща философия, разбираема за всички.

„Защо е четирилогия? Защото човек опознава света по четири различни начина – как изглежда, какво си мислим, какво трябва да е и какво е всъщност – по тази логика книгите са разбити и по забавен начин потвърждават или опровергават тези четири подхода“, коментира Сираков.

По време на партито децата научиха още как се прави детска книжка, как писателят измисля всяка една история. Той обясни, че децата могат да измислят герой или случка, но именно авторът е този, който ги сглобява и създава цялата приказка или история. За важната роля на илюстраторите пък разказа художничката Явора Паунова, направила художественото оформление на книжката за принцеса Натима. Останалите книжки са с илюстрациите на художниците проф. Виктор Паунов и Капка Кънева. Издателят Делян Илиев пък сподели, че книжките тъкмо излизат от печатницата и още миришат на лепило и разказа за дългия път на книгата до лавиците в книжарниците.

Малките любопитковци се забавляваха от сърце с викторина с герои – животни от приказките –поеми на Сираков и от новите му истории и спечелиха много награди, най- вече книжки. Децата даваха не само правилните отговори, но и свои оригинални тълкувания като например, че „принцесите са красиви, но винаги са скрити“, че „слончетата освен с растителна храна, се хранят и с фъстъци“, че принцовете са „красиви с корона меч и яздят кон“, че вещиците освен магии, „правят и отвари“. А майки, татковци и деца научиха, че мечките раждат малки мечета по време на зимния си сън, както е описал автора в книжката „ Приказка за малък Мечо или кога Зайо спи зимен сън“.

 

Водещата – принцесата на книгите Атеа, веселите детски песнички и Влакчето на книжките, допринесоха за празничното настроение на деца и родители в „Перото“.

Детското книжно парти уважи и д-р Милен Врабевски, меценат, основател на Фондация “Българска памет”. Той сподели, че това е много важен празник за всички деца и прие от организаторите символично дарение от детска и историческа литература на родни автори за децата и учениците от българската диаспора зад граница, с която работи от много години.

“Радвам се, че популяризираме книги. На първи юни трябва още повече да мотивираме децата да четат книги. Аз пазя в себе си детето, за да може и децата около мен да виждат това”, каза още д-р Врабевски.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е защитено от копиране !!