Последни Новини

Даровити ученици от Националното фолклорно училище в Котел честваха 24 май с пищен концерт

Проф.Венелин Терзиев: 24 май – празникът, който ни носи път, светлина и много сила
май 24, 2021
Великотърновският Микеланджело извая първия български велосипед и монумент с елементи на Колю Фичето
май 25, 2021
Покажи всички

Даровити ученици от Националното фолклорно училище в Котел честваха 24 май с пищен концерт

ВЕСЕЛИНА АНГЕЛОВА

Даровити ученици от Националното фолклорно училище „Филип Кутев” в Котел честваха 24 май с пищен концерт. Школото е със завидна история. То е различно по дух, по начин на общуване, предоставящо съвременно, модерно образование в областта на музиката и танца.
В Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност, се състоя традиционният концерт на учениците от дванадесети клас, които се простиха и с училищното знаме.
„Училището ме държи будна, дава ми полет на мечтите. Чрез него осъществявам най-смелите си идеи. То изпълва дните ми с радост и надежда, че имам мисия, че правя нещо ценно и полезно за младите таланти, че им давам криле“, заяви Мариян Градешлиева, дългогодишен директор на учебното заведение.
Специален гост на тържеството бе проф.д.н.Венелин Терзиев.
„Да бъда част от този празник не може да бъде задължение. То е част от това съпреживяване, което искат душата и сърцето ми. Тук думите придобиват особен смисъл и значение, а аз самият се чувствам най-вече българин. Защото Вие сте пазители на традициите – тези традиции, които са оцелели в годините и благодарение на които сме се съхранили. Тези традиции, които носят толкова значими и ясни послания, че винаги, когато идвам тук, тяхното съхранение, което е Ваша мисия, ми дават сили и смисъл бъда и да продължавам.
За да можем всички ние да помним нашата идентичност, да търсим и намираме смисъл на съществуванието си и да оставяме онези културни традиции във вековете, то хората и учителите тук имат най-важната и основна заслуга. Преподавателите в Националното фолклорно училище са не просто учители. Пазители на традициите, те живеят и работят със съзнанието на учители в най-българското училище. И благодарение на посветеността и отдадеността на всеки от тях няма как тук, в родното място на Георги Стойков Раковски, да не оцелее и да не просъществува тяхното просветителско дело, което те да пренесат и предадат за цял живот в сърцата на младите българи“, подчерта в словото си ученият.Мария Градешлиева е категорична, че училище няма аналог.
„То е уникално с хората си, с делата си, с успехите си, с бъдещето си. Стреми се и винаги е на върха! Дава култура, гради ценности, създава достойни хора, пази традиции, тачи минало и корени. Вечно търсещо, иновативно и смело – за него, за нашето училище, мога да заявя, че е перлата на Балканите в сферата на музикалното образование. И за това най-голямата ми мечта е един ден да видя моето училище превърнато в Балканско училище, където фолклорът на балканските народи, който поради исторически, миграционни и други причини е общ, да се изучава детайлно, задълбочено и да се съхраняват най-изконните му образци. И това да се случва именно тук – в Котел, в града на Будителите и на Раковски за вечни времена!“, каза Градешлиева.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е защитено от копиране !!