Последни Новини

Китайка преведе на родния си език 18 стихотворения на Дамян Дамянов

Началникът на Военната академия удостоен с Почетен плакет от Комисията за защита от дискриминация
май 17, 2021
Проф.Венелин Терзиев: 24 май – празникът, който ни носи път, светлина и много сила
май 24, 2021
Покажи всички

Китайка преведе на родния си език 18 стихотворения на Дамян Дамянов

Ли Юнхан е доброволка към Институт “Конфуций” във Великотърновския университет

ВЕСЕЛИНА АНГЕЛОВА

Доброволка от Китай към Институт “Конфуций” във Великотърновския университет “Св.св.Кирил и Методий” е превела на китайски език 18 стихотворения на Дамян Дамянов. Ли Юнхан, която през учебната 2020/2021 година работи в Хуманитарната гимназия “Дамян Дамянов” в Сливен, се вдъхновила от творчеството на великия поет Дамян Дамянов и решила да популяризира творчеството му и на родния си език.
“За проекта на Ли Юнхан, която работи втора година в България, е запозната съпругата на поета – Надежда Захариева. Освен, че са преведени, стиховете на китайски език са и записани аудио от китайката. Идеята е осъществена с огромната помощ и подкрепа на директора на гимназията – Жельо Радев”, обясни директорът на Институт “Конфуций” доц.Искра Мандова.
Тя допълни, че обучението по китайски език в България се осъществява с помощта на Институтите “Конфуций”, които кандидатстват за доброволците и ги разпределят по градовете.
“Институт “Конфуций” във Великотърновския университет предлага обучение по езика в 13 български града. Сливен е един от тях като там китайски език се преподава от 5 години, а в момента се изучава само в Хуманитарната гимназия “Дамян Дамянов””, уточни доц.Мандова.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е защитено от копиране !!