Последни Новини

Началникът на Военната академия удостоен с Почетен плакет от Комисията за защита от дискриминация

Сцената на XXIV Старопланински събор „Балкан фолк“ посреща над 1800 изпълнители от 100 фолклорни състава
май 13, 2021
Китайка преведе на родния си език 18 стихотворения на Дамян Дамянов
май 20, 2021
Покажи всички

Началникът на Военната академия удостоен с Почетен плакет от Комисията за защита от дискриминация

Отличието е за ефективно сътрудничество между двете институции

 

ВЕСЕЛИНА АНГЕЛОВА

За принос в осъществяване на ефективно сътрудничество, както и за издигане престижа на Комисията за защита от дискриминация /КЗД/ бе връчен почетен плакет на генерал-майор д-р Груди Ангелов – началник на Военна академия „Георги Стойков Раковски“. Отличието е за ефективно сътрудничество между двете институции и бе връчено на 17 май по време на работна среща.
Бяха обсъдени възможностите за продължаване на взаимодействието между двете институции във връзка с подписания неотдавна съвместен меморандум и предприемане на конкретни действия в тази посока.
Генерал-майор д-р Груди Ангелов, който е началник на Военна академия „Георги Стоков Раковски“, сподели, че съвместната дейност може успешно да се реализира в различни научноизследователски проекти, които да бъдат финансирани от Фонд „Научни изследвания“, както и поредица от обучителни семинари, подпомогнати от програмни инструменти на Министерство на труда и социалната политика.
“Превантивните дейности, свързани с дискриминационните процеси, са особено важни и те могат да бъдат дефинирани в учебните програми и планове на различните магистърски програми, които се осъществяват във Военната академия”, убедени са представителите на двете ведомства, които участваха в срещата.
Председателят на КЗД доц. д-р Ана Джумалиева направи конкретни предложения, който да се реализират в областта на международни, европейски и национални стандарти за защита от дискриминация. Тя подчерта, че е важно гарантирането на защита от дискриминация на уязвимите групи. Необходимо е да се работи по отношение на дискриминацията през призмата на наказателното право, дискриминация или определящо професионално изискване, дискриминация в областта на националната сигурност,у защита от дискриминация на хората с увреждания, както и дискриминацията в контекста на COVID 19. Тя наблегна на баланса между правата на човека и правото на сигурността, въздействието на словото на омраза върху националната сигурност и др.
Полковник проф. д-р Емил Енев обстойно представи пред присъстващите обучителната дейност, както и научноизследователската работа.
Проф. д.н Венелин Терзиев се спря на възможностите за съвместна проектна дейност, която да бъде финансирана от външни източници. Провеждането на национален форум който да обсъжда дискриминационните процеси на уязвимите рискови групи бе основна тема на дискусията.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е защитено от копиране !!