Последни Новини

Сцената на XXIV Старопланински събор „Балкан фолк“ посреща над 1800 изпълнители от 100 фолклорни състава

Националният музей на образованието снима филм за първия училищен кабинет по физика в Габрово
май 12, 2021
Началникът на Военната академия удостоен с Почетен плакет от Комисията за защита от дискриминация
май 17, 2021
Покажи всички

Сцената на XXIV Старопланински събор „Балкан фолк“ посреща над 1800 изпълнители от 100 фолклорни състава

ВЕСЕЛИНА АНГЕЛОВА

Повече от 1800 изпълнители от 100 фолклорни състава ще представят музиката, песните и танците си пред великотърновската публика, участвайки в XXIV Старопланински събор „Балкан фолк“.
Фестивалът ще се проведе в периода 13 – 17 май на сцената на Летния театър в парк „Марно поле“, паралелно с XI Български национален шампионат по фолклор „Евро фолк“ и VI Световна купа по фолклор – Велико Търново 2021. Концертните изяви ще протекат от 14.00 до 20.00 часа на 14, 15 и 16 май.
Церемонията по официалното откриване на форумите ще се състои на 14 май от 19.30 часа в присъствието на главния секретар на Националната комисия на България за ЮНЕСКО – Христо Георгиев и на президента на Европейската асоциация на фолклорните фестивали – ЕАФФ – Калоян Николов. Закриването на тридневната програма ще се отбележи с тържествено награждаване на 16 май от 19.00 часа.
В рамките на музикалните празници, гражданите и гостите на столицата на Втората българска държава ще могат да се насладят на творческите постижения на индивидуални изпълнители, вокални групи, духови и народни оркестри, класически хорове, вокални формации, състави за стари градски, популярни и естрадни песни, фолклорни ансамбли и клубове за народни хора, от всички етнографски области на родината.
XXIV Старопланински събор „Балкан фолк“ се реализира под патронажа на Националната комисия на България за ЮНЕСКО, с финансовата и логистичната подкрепа на Община Велико Търново и в рамките на Музикални празници „Евро фолк“, които се провеждат под егидата на Европейската асоциация на фолклорните фестивали – ЕАФФ – партньор на ЮНЕСКО по Конвенцията за запазване на нематериалното културно наследство.
На 14 май от 16.30 часа в парк „Асеневци“ ще бъдат поднесени цветя на паметника на Илиян Николов – вдъхновител и основател на Старопланински събор „Балкан фолк“. Монументът беше официално открит през 2016г. от генералния директор на ЮНЕСКО – Ирина Бокова.
При лоши метеорологични условия, фолклорните събития ще се проведат на сцената на закрито в Музикално-драматичен театър „Константин Кисимов“. Всички концерти в рамките на музикалните форуми ще се излъчват на живо в онлайн платформите на ЕАФФ и ЕврофолкТВ.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е защитено от копиране !!