Последни Новини

Курсанти от всички курсове и специализации два дни мериха сили в годишните военни игри на НВУ „Васил Левски“

Деца боядисаха над 300 яйца за възрастни хора в Белене
април 28, 2021
Д-р Миглена Петкова, етнограф и зам.-директор на Регионалния исторически музей във Велико Търново: Обредните хлябове на Гергьовден най-често са кръгли, наподобяващи слънчевия диск
май 6, 2021
Покажи всички

Курсанти от всички курсове и специализации два дни мериха сили в годишните военни игри на НВУ „Васил Левски“

 Със спасителна акция, в която курсантите трябваше да окажат помощ на цивилен, попаднал в беда в блатиста местност, започна вторият ден на Годишните военни игри в Националния военен университет „Васил Левски“. „Тази задача е от модула за лидерска подготовка на курсантите. Те трябва да евакуират лицето, като ползват само наличното материално осигуряване и да не докосват земята, защото теренът е блатист. Наличното материално осигуряване са само две талпи и въжета и е нужно курсантите да вземат решения как да ги използват, за да помогнат на бедстващия и да стигнат до точката, до която са тръгнали. В случая трябва да изминат 50 метра и всичко това трябва да стане за време, защото в една реална екстремална ситуация времето е много ценен фактор“, коментира полк. Невена Атанасова, която, заедно с майор Пехливанов и майор Димитров, ръководи изпълнението на спасителната мисия.
„Работата по тази задача е работа в екип, което ще рече, че курсантите трябва да демонстрират и доверие на лидера, който взима решението и дава команди с цел максимално бързо преодоляване на препятствията и недопускане на грешки, които в реална ситуация биха застрашили живота на спасителите, а и на бедстващите“, допълва още полк. Атанасова.
Веднага след това отборите преодоляваха заразена с бойни отровни вещества местност, показаха умения по развръщане на полева кабелна линия, извършваха технически преглед на затвор на гаубица и стреляха с пистолет „Макаров“ и автомат „Калашников“. Като кулминация в стрелбите, зам.-началникът на Военния университет полк. Евгени Пенчев даде възможност на желаещите да стрелят и с пушка Манлихер.
68 курсанти от всички курсове и военни специализации в двата факултета на Военния университет участваха в Годишната военна игра. Отборите бяха четири, всеки с по 17 курсанти.
„За втори път организираме това състезание „Мирни военни игри“. Целта ни е да проверим уменията, знанията и навиците, които нашите обучаеми са придобили през семестъра. Разбира се и да сплотим курсантите. Игрите бяха 17, някои от тях бяха специфични за някоя от специализациите и курсантите, които учат съответната специалност, имаха водеща роля в отбора, за да подпомага тима си. Такива бяха задачите, свързани с тест на кабел, за да проверят дали е правилно свързан, изобразяване на въздушна обстановка на планшет, работа на метеорологичен пост първа степен. В някои от игрите курсантите трябваше да играят като отбор, да се подкрепят, да си вярват и да се борят за победата“, обяснява подп. доц. д-р Румен Маринов, зам.-декан на факултет „Общовойскови“.
Годишните военни игри завършиха с поход до полигона в Беляковец, където курсантите от военните специализации, свързани с логистиката, месиха хляб и нагостиха колегите и командирите си с боб, приготвен във военно-полева кухня.
Отборът с капитан курсант старшина Венелин Венелинов спечели първото място. Момчетата и момичетата, които показаха най-добра физическа подготовка, лидерски умения, знания, смелост и бързина, получиха грамоти за отличното си представяне от началника на Националния военен университет бриг. ген. Иван Маламов. Той награди победителите с три дни отпуск. „Отборът на второ място получава два дни отпуск, а тези, които се пребориха за третата позиция и отборът на четвърто място, имат по един ден отпуск“, каза бриг. ген. Маламов, който пожела на всички колеги и курсанти да отпразнуват професионалния си празник 6 май и да помнят, че професията им е повод за гордост.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е защитено от копиране !!